Κίνημα διαμαρτυρίας κατά του ΕΝΦΙΑ

Η επιβολή του ΕΝΦΙΑ και η ανάρτηση των εξοργιστικών ποσών του απαράδεκτου αυτού φόρου στο διαδίκτυο ξεχείλισε το ποτήρι της εξοντωτικής φοροεπιδρομής και της λεηλασίας των εισοδημάτων των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας μας.

Ξεχείλισε ακόμα το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης μέσα στον ελληνικό λαό, του οποίου όλο και ευρύτερα τμήματα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

 

Ο ΕΝΦΙΑ ασφαλώς έχει απολύτως ακραίες “υπερβολές” και εξόφθαλμα “λάθη”. Το πρόβλημα, όμως, του ΕΝΦΙΑ δεν είναι αυτά τα “λάθη”, τα οποία επιχειρεί να «διορθώσει» η κυβέρνηση. Υπερβολή είναι ο ίδιος ο ΕΝΦΙΑ αυτός καθ’ εαυτός, όπως είναι και ο ίδιος που είναι μέγα λάθος και στην πραγματικότητα συνειδητή κυβερνητική επιλογή καταλήστευσης.

Γι΄αυτό και η μόνη θετική πρόταση απέναντι στον ΕΝΦΙΑ είναι η πλήρης κατάργησή του. Η πλήρης κατάργηση ενός φόρου που όχι μόνο είναι άδικος και εξοντωτικός αλλά πνίγει κυριολεκτικά και συνολικά την οικονομία και ενταφιάζει κάθε δυνατότητα να ξεφύγει από την πολυετή ύφεση. Αν πρέπει να μπει φόρος στην ακινητη περιουσία, τότε ο μόνος φόρος που μπορεί να έχει κάποιο νόημα είναι ο φόρος στην πολύ μεγαλη ακίνητη περιουσία, δηλαδή σε ακίνητη περιουσία εκατομμυρίων ευρώ.

Πέραν τούτων, ο ελληνικός λαός στη μεγάλη πλειοψηφία του ή αδυνατεί εντελώς να πληρώσει αυτόν τον δυσβάστακτο φόρο ή αν τον πληρώσει, θα υποχρεωθεί να περιπέσει σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια, ακραία στέρηση και εξαθλίωση.

Ήδη τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο εκτινάσσονται με ρυθμό ένα δις. το μήνα. Ο ΕΝΦΙΑ θα εκτινάξει περαιτέρω αυτό το ποσό, που δείχνει την απόλυτη χρεοκοπία της κοινωνίας, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από την ουσιαστική χρεοκοπία του δημοσίου.

Ένα μεγάλο κίνημα έχει αρχίσει να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα του (βλέπε καταλήψεις στη Ζάκυνθο κλπ.) από πολίτες σε όλη την Ελλάδα που ξεσηκώνονται κατά του ΕΝΦΙΑ και δηλώνουν πως δεν έχουν να τον πληρώσουν.

Δεν μπορούν να πληρώσουν αυτό το μακάβριο φόρο, που ισοδυναμεί με πραγματική δήμευση των μικρομεσαίων περιουσιών και ειδικότερα της πρώτης κατοικίας, οι άνεργοι και οικογένειες με ανέργους, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ανάπηροι και οι οικογένειες με ανάπηρους. Δεν μπορεί να πληρώσει αυτόν τον φόρο, που ξεπερνάει τα 3 δις ευρώ, η πλειοψηφία της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, η οποία βλέπει τη θέση της να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και ζει με την αγωνία πρόσθετων μέτρων.

Αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του ΕΝΦΙΑ και με σύνθημα «δεν έχω – δεν πληρώνω», που βρίσκεται στα σπάργανα, μπορεί να εξαπλωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και να γιγαντωθεί με λαϊκές επιτροπές αγώνα σε κάθε δήμο και σε κάθε γειτονιά σε όλη την Ελλάδα και να διαμορφώσει νέα πολιτικά δεδομένα.

Νέα πολιτικά δεδομένα που θα αναγκάσουν τρόικα και κυβέρνηση να αποσύρουν το εφιαλτικό «χαράτσι». Νέα πολιτικά δεδομένα που θα δώσουν ξανά αυτοπεποίθηση στο λαό και ελπίδα για ένα διαφορετικό μέλλον.

Η απάντηση στην εισπρακτική επέλαση της τρόικας και κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι απλώς η ατομική οργή που εκφυλίζεται στην «αγανάκτηση» του καναπέ και τη μοιρολατρία, ούτε ο φόβος που παραλύει την δράση.

Δεν είναι παράνομοι οι πολίτες που διαμαρτύρονται και δεν θα πληρώσουν το “χαράτσι” του ΕΝΦΙΑ γιατί δεν έχουν και γιατί θέλουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους.

Παράνομη είναι μια κυβέρνηση που έχει ακυρώσει τη δημοκρατία και επιβάλλει παράνομους και αντισυνταγματικούς φόρους εξουθένωσης και δυστυχίας.

Του “ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ”

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014