Η ομιλία της κ. Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα
Θεσσαλονίκη 14 Ιουνίου 2012

Εργάτη, άνεργε, αυτοαπασχολούμενε, νέα, αγρότη, γυναίκα, συναγερμός
Εμπρός για ισχυρό ΚΚΕ στην βουλή και στο λαό.

Για να χαλάσουμε τα σχέδια των βιομηχάνων, των εκμεταλλευτών και των κομμάτων τους, που θέλουν να αποδυναμώσουν ακόμα και να απαλλαγούν από το ΚΚΕ, που τους έχει γίνει βραχνάς. Ισχυρό ΚΚΕ για πιο ισχυρό ταξικό κίνημα, στους τόπους δουλειάς, στις συνοικίες, για να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και να νικήσει ο λαός.
Ισχυρό ΚΚΕ, το κόμμα εκείνο που στηριγμένο στο λαό μπορεί να βάλει στο κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο το ναζιστικό μόρφωμα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ που αύριο το σύστημα και η εργοδοσία θα το χρησιμοποιήσει για το τσάκισμα των απεργιών, των διαδηλώσεων, των αγώνων.
Αυτοί που προσκυνάνε την ΕΕ και το κεφάλαιο δεν μπορούν, δεν θέλουν να βγάλουν το λαό από την κρίση.
Αυτοί θα σώσουν τα μονοπώλια και την ΕΕ όχι εσένα. Το ΚΚΕ θα βρεις δίπλα σου.
Γι’ αυτό πρέπει να είναι ισχυρό στο λαό και όρθιο. Οι υποχωρήσεις που ζητάνε από το ΚΚΕ αφορούν το σήμερα, τους μισθούς, τις συντάξεις, την φροντίδα παιδιών, την ελπίδα του λαού να ματαιώσει τα χειρότερα, να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης.
Ο λαός στις 6 του Μάη έκανε ένα βήμα, εγκαταλείποντας μαζικά και βροντερά την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Όμως πίστεψε αυτούς που του είπαν ότι η χώρα μπορεί εύκολα και με μια αντιμνημονιακή κίνηση να βγει από την κρίση.
Στις 7 του Μάη, λες και όλα τα κόμματα είχαν συνεννοηθεί, διηγήθηκαν στον λαό το παραμύθι ότι στην Ευρώπη έρχονται τα πάνω-κάτω, ότι υπάρχει πολύ ωραίος αρωματισμένος αέρας, άρα όλα είναι εύκολα για την κατάργηση του Μνημονίου, για τροποποίηση και επαναδιαπραγμάτευση. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο Ναπολέων Βοναπάρτης που δεν θα άφηνε τάχα όρθιο τίποτε στην Ευρώπη, θα έφερνε την ολική επαναφορά υπέρ των λαών. Ρωτάμε σήμερα ευθέως δικαιώθηκαν οι πανηγυρισμοί όλων των κομμάτων ότι ένας νέος θετικός αέρας πνέει στην Ευρώπη;
Τίποτε από όλα όσα διαφημίσθηκαν δεν επιβεβαιώνεται. Το αντίθετο, η κρίση στην Ευρώπη γίνεται πιο βαθιά και επικίνδυνη, στην Ελλάδα πτώχευσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία, τα ταμεία συντάξεων. Ήδη παίρνουμε μια γεύση τι σημαίνει στάση πληρωμών. Λένε ψέματα αυτοί που φορτώνουν τα ελλείμματα στις εκλογές.
Η ισπανική κρίση, της τέταρτης ευρωενωσιακής οικονομίας, μπορεί να οδηγήσει σε πιο γενικευμένες επιπτώσεις, μέχρι και στην γειτονική Τουρκία. Στο Μνημόνιο θα μπουν Ιταλία και Κύπρος και πάλι η κρίση θα γίνει χειρότερη.
Την ίδια ώρα τα κράτη μέλη της ΕΕ κλείνουν τις πρεσβείες της Συρίας, πράγμα που επιτρέπει να σκεφθούμε πολύ σοβαρά ότι γίνεται προετοιμασία για στρατιωτική επέμβαση στην Συρία και στη συνέχεια στο Ιράν, ίσως μετά τις αμερικανικές εκλογές. Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα θα είναι οικονομικές και όχι μόνο.
Να γιατί στις 7 Μαΐου η ΚΕ έθεσε το ζήτημα ότι έγινε ένα ανολοκλήρωτο και μετέωρο βήμα, η καταδίκη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν έβαλε το μαχαίρι βαθειά, δεν φέρνει υποχρεωτικά θετική ανατροπή. Αξίζει ακόμα μεγαλύτερη φθορά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι γιατί είναι κακοί διαχειριστές, προδότες και υποτελείς, αλλά γιατί είναι κόμματα που υπηρετούν με συνέπεια τα συμφέροντα της αστικής τάξης, των επιχειρηματικών ομίλων.
Να γιατί μας ανησυχεί μήπως η νέα εκλογική αναμέτρηση σηματοδοτήσει την υποχώρηση του εκλογικού σώματος και μάλιστα την υποχώρηση ριζοσπαστικοποιημένων τμημάτων που υποκύπτουν στο παραπλανητικό δίλημμα, ποιος είναι ο καλύτερος διαπραγματευτής στην Κομισιόν η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Σκόπιμα όλα τα κόμματα συνέχισαν και μετά τις 6 του Μάη να κάνουν κύριο θέμα το Μνημόνιο, να το επικρίνουν ως λάθος συνταγή ή ως λάθος εφαρμογή, να ενοχοποιούν αποκλειστικά και μόνο το Μνημόνιο ότι έφερε την ύφεση, την ανεργία, την κρίση. Η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι αυτή που έφερε την κρίση, την ανεργία, την επέκταση της μερικής απασχόλησης, την άρση μονιμότητας, τους μισθούς και συντάξεις πείνας. Δικό της παιδί είναι το Μνημόνιο, το κούρεμα, η δανειακή σύμβαση που αλυσοδένει τον ελληνικό λαό ως το 2042.
Ο διαχωρισμός των κομμάτων σε μνημονιακά και αντιμνημονιακά είναι κάλπικος, αποπροσανατολιστικός. Ακόμα και στην περίπτωση που τροποποιηθεί το Μνημόνιο, ακόμα και αν καταργηθεί, θα μοιραστεί στο λαό επιταγή χωρίς αντίκρισμα. Θα έλθει στη θέση του νέο καθολικό πανευρωπαϊκό μνημόνιο που ετοιμάζει η Κομισιόν και το οποίο τελικά θα το αποδεχθούν όλα τα κράτη μέλη με τις κυβερνητικές τους αντιπροσωπείες.
Για τους λαούς της Ευρώπης και για τον ελληνικό λαό Μνημόνιο ήταν και είναι η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ, ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ, ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ, Η ΛΕΥΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΟΎΜΕ ΣΕ ΟΡΙΣΜΈΝΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΥ ΌΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ, ΑΝΤΙΛΑΙΚΉ ΦΙΛΟΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΉ, ΦΙΛΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ.
Μη ξεχνάτε ότι αντιμνημονιακή δύναμη αναγορεύτηκε η φασιστική ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, το δολοφονικό χέρι του συστήματος.
Ακόμα και αν η Ελλάδα βγει από τον κύκλο της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, και σημειωθεί ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αν γίνουν επενδύσεις και αυξηθεί ο παραγόμενος ο πλούτος στην ΕΕ, αυτή η ανάκαμψη δεν πρόκειται να καταργήσει την ανεργία, τους μισθούς πείνας, τις βάρβαρες εργασιακές σχέσεις, δεν θα φέρει ειρήνη, ασφάλεια, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Θα είναι ανάπτυξη με βαριά λιτότητα. Θα είναι ανάκαμψη που θα κρατήσει λίγο χρόνο, ή λίγα χρόνια, θα ανακοπεί από νέο κύκλο ακόμα πιο βαριάς κρίσης.
Στις 28 και 29 Ιουνίου γίνεται σύνοδος κορυφής της ΕΕ, στην οποία θα πάρει μέρος ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα συζητηθούν προτάσεις για την ενίσχυση των εξουσιών της Κομισιόν που αφορά: Στην κατάρτιση των εθνικών προϋπολογισμών, την δημιουργία πανευρωπαϊκής αρχής για τις τράπεζες με πρωτόγνωρες εξουσίες, στην εναρμόνιση των εθνικών φορολογικών πολιτικών, στην εναρμόνιση της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας της Ευρώπης, στην εναρμόνιση στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.
Τσιμουδιά όλα τα άλλα κόμματα και ο πολύς ΣΥΡΙΖΑ που υψώνει τους τόνους για λαϊκή κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα, για την Ευρώπη των ισότιμων εθνικών κρατών.
Η ΕΕ δεν έχει δώσει τίποτα καλό για το λαό. Δεν άλλαξε, δεν αλλάζει. Είναι απάτη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αλλάξει στρατηγική. Αθωώνει την ΕΕ. Είναι μεγάλη επίσης αυταπάτη ότι θα εξασφαλιστούν ισότιμες σχέσεις. Σε τίποτα δεν έχει δικαιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός δεν χρειάζεται κάποιο καλύτερο διαπραγματευτή στην ΕΕ, αλλά ρήξη με τη λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων. Εξάλλου για λογαριασμό τίνος θα διαπραγματευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ;
Η ΝΔ δεν άλλαξε σε τίποτε, ούτε πρόκειται να αλλάξει. Είναι άδικο πραγματικά να υποκύψουν στην κινδυνολογία της «εγώ ή το χάος», εργάτες, υπάλληλοι, φτωχοί αγρότες και επαγγελματίες. Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά σχέση με τις φραστικές διατυπώσεις και διακηρύξεις που εντυπωσίασαν και τον έφεραν στην δεύτερη θέση με θεαματική αύξηση. Μαζεύεται συνεχώς, κάνει εκπτώσεις πριν κυβερνήσει. Εξελίσσεται σε ένα νέο κυβερνητικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, χωρίς τα συνθήματα της εποχής της σοσιαλδημοκρατίας, που λόγω καπιταλιστικής συγκυρίας, μπορούσε να κάνει κάποιες παραχωρήσεις για να εξουδετερώσει τον ριζοσπαστισμό.
Μπροστά στη νέα μπόρα που έρχεται, οι σημερινές διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ θα μειώνονται με γρήγορους ρυθμούς, θα ελαχιστοποιηθούν έως και θα εξαφανιστούν. Όλα τα μέτωπα που απασχολούν το λαό θα γίνουν ακόμα χειρότερα, αν ταχύτατα δεν υψωθεί ένα εργατικό λαϊκό κίνημα οργανωμένο και ριζωμένο στους τόπους δουλειάς, στα γραφεία, στην γειτονιά, στην ύπαιθρο. Κίνημα που εξελίσσεται σε κοινωνικοπολιτική συμμαχία κατά των μονοπωλίων και της ΕΕ, σε αντίθεση με την εξουσία των μονοπωλίων.
Το κέντρο των θετικών εξελίξεων για το λαό και μετά τις 18 Ιούνη δεν θα είναι το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση, τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Δεν πρόκειται να αντισταθούν στους εκβιασμούς των ελλήνων και ξένων επενδυτών που ζητούν, για να κάνουν επενδύσεις, ελαστικά εργαζόμενους με μισθούς πείνας, σε συνθήκες μισοανεργίας και μισοεργασίας, και προπαντός λιτότητα παντού. Ζητούν εγγυήσεις ότι η κρατική καταστολή θα μετατρέψει το λαό σε λαό υποταγμένο, φοβισμένο που γυρεύει λίγα ψίχουλα όχι αγάπης που λέει το τραγούδι, αλλά ψίχουλα, ζωής και δικαιωμάτων.
Ισχυρό ΚΚΕ για πιο ισχυρό ταξικό κίνημα, στους τόπους δουλειάς, στις συνοικίες, για να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και να νικήσει ο λαός.
Για να χαλάσουμε τα σχέδια των βιομηχάνων, των εκμεταλλευτών και των κομμάτων τους, που θέλουν να αποδυναμώσουν ακόμα και να απαλλαγούν από το ΚΚΕ, που τους έχει γίνει βραχνάς.
Δεν υπάρχει ούτε ένα αντιμονοπωλιακό, αντιευρωενωσιακό αντικαπιταλιστικό μέτρο στα προγράμματά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν παραδέχονται ότι η κρίση είναι οικονομική καπιταλιστική, την φορτώνουν στις ελληνικές ιδιομορφίες, στην κακή διαχείριση, σε σκάνδαλα και ρεμούλες ή την αναγορεύουν γενικά ως πανευρωπαϊκή.
Τα ψίχουλα που η ΝΔ υπόσχεται στους πιο εξαθλιωμένους θα τα αντικαταστήσει με ισοδύναμα όπως λέει μέτρα, δηλαδή με μείωση του μέσου εργατικού και υπαλληλικού μισθού, που αποτελεί γενική κατεύθυνση της ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και με το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που σε σχέση με το πρόγραμμα της 6ης Μάιου είναι αποδυναμωμένο, αφυδατωμένο, έξω και πέρα από κάθε πραγματικότητα που σχετίζεται με τις λαϊκές απαιτήσεις. Ψίχουλα υπόσχεται και αυτός για ένα μέρος των εξαθλιωμένων, άρα θα αφαιρέσει λαϊκούς πόρους από άλλους τομείς.
Λέει ψέματα η ΝΔ ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. Το ίδιο ψέμα χρησιμοποιεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ΝΔ ως δύναμη μνημονιακή θα βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ.
Ο,τι θα συμβεί θα οφείλεται στην γενίκευση και επιδείνωσης της κρίσης, στην επιλογή της Κομισιόν να κάνει έξωση κρατών από την ευρωζώνη, εκείνων των κρατών που αποτελούν λόγω κρίσης τον αδύνατο κρίκο. Ό,τι θα συμβεί θα οφείλεται στην επιλογή της ΕΕ να θεσμοθετήσει, επίσημα πια, ζώνες πολλών ταχυτήτων με διαφορετικής αξίας ευρώ στο εσωτερικό της κάθε χώρας. Θα έχουμε ευρώ με την αξία μιας υποτιμημένης δραχμής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη μολυνθεί από τον ιό της αλαζονείας, επιμένοντας ότι αυτός έφερε νέο άνεμο στην ΕΕ, τρόμαξε τους πάντες, μέχρι και ο Ομπάμα πήγε με το μέρος του. Είναι επικίνδυνη η τακτική του να καθησυχάζει, να αφοπλίζει τον λαό, με την λογική ότι εγώ είμαι ο σωτήρας. Μπροστά στους νέους κινδύνους ο λαός πρέπει να είναι ετοιμασμένος ψυχολογικά, πολιτικά, οργανωτικά, να ξεπεράσει τον εαυτό του, να ανοίξει το δρόμο της αντεπίθεσης, της ρήξης και της ανατροπής. Αν είναι απροετοίμαστος, καθησυχασμένος, μοιρολάτρης και απογοητευμένος, τότε θα τα χάσει όλα, όχι για ένα δύο χρόνια αλλά για πολύ περισσότερα.
Το ΚΚΕ αυτήν την στιγμή έχει εμπλουτίσει το πρόγραμμά του με προτάσεις και αιτήματα για την άμεση ανακούφιση του λαού, των ανέργων, των εργατικών λαϊκών οικογενειών, των νέων ζευγαριών με μικρά παιδιά, των αυτοαπασχολουμένων που κυριολεκτικά έχουν χρεοκοπήσει, της φτωχής αγροτιάς, των νέων και των γυναικών, που όλοι οι αρνητικοί δείκτες είναι σε βάρος τους. Είμαστε ετοιμοπόλεμοι να δράσουμε από κοινού με το λαό, μέσα στο λαό για να εξασφαλιστούν φάρμακα, περίθαλψη στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, εξειδικευμένα προγράμματα για τους συνταξιούχους με τις συντάξεις πείνας. Για να αντιμετωπιστεί ο άμεσος κίνδυνος στάσης πληρωμών μισθών και συντάξεων που αποτελεί πραγματική απειλή ως το τέλος του χρόνου, αν όχι από τον Αύγουστο. Είμαστε πρόθυμοι να ενθαρρύνουμε, να στηρίξουμε κάθε λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογικά οργανωμένη αυτενέργεια για να μη μείνει η λαϊκή οικογένεια από φάρμακα και τρόφιμα σε περίπτωση άναρχης πτώχευσης, νέων Μνημονίων. Θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή στην περίπτωση που εξαπολυθεί στρατιωτική επίθεση στην Συρία και στην συνέχεια το Ιράν, καθώς αυτή προετοιμάζεται και από την ΕΕ, και από το ΝΑΤΟ, και βεβαίως από τις ΗΠΑ.
Τα αιτήματα και τις προτάσεις θα τις φέρουμε βεβαίως και στην βουλή με όλα τα μέσα που μας δίνει ο κανονισμός, ώστε να ψηφιστούν και από άλλους βουλευτές. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ να είναι πολυάριθμη, καθώς ο κανονισμός της βουλής απαιτεί και ικανό αριθμό βουλευτών προκειμένου να ζητηθεί η μια ή άλλη ενέργεια.
Μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ στο κοινοβούλιο που θα προκύψει, θα αξιοποιήσει κάθε φωνή που θα θελήσει να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική πολιτική. Πάρτε υπόψη ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι χρόνια πολιτικής σταθερότητας, αλλά αστάθειας, που αν ο λαός είναι στο πόδι πρέπει να την αξιοποιήσει, για να γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ πρέπει να είναι δυνατή ώστε να αξιοποιηθεί κάθε χαραμάδα.

Το πραγματικό δίλλημα είναι:
Ø ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ του λαϊκού κινήματος ή ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ των λαϊκών στρωμάτων;
Η αντεπίθεση είναι μονόδρομος, η ευθύνη του ΚΚΕ ακόμα πιο μεγάλη.
Αν σε αφοπλίσουν θα σε τσακίσουν, ΚΚΕ ισχυρό η ελπίδα είναι εδώ.
Ούτε κεντροδεξιά ούτε κεντροαριστερά! ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ
Αυτό το ΚΚΕ που παίζει τον πρωτοπόρο ρόλο του, πάντα όρθιο και πιο δυνατό χρειάζεται ο λαός, και το χρειάζεται τώρα, άμεσα, όχι αργότερα… γιατί αύριο θα είναι αργά αν επικρατήσουν οι αυταπάτες που αφοπλίζουν το λαϊκό κίνημα.
Η σωτηρία για το λαό προϋποθέτει να σηκώσει το ανάστημά του, να σταθεί με περηφάνια απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση, όχι σαν ζήτουλας, να γράψει στις σημαίες της πάλης του τη διεκδίκηση των σύγχρονων ρεαλιστικών κοινωνικών αναγκών που ανταποκρίνονται στον πλούτο που παράγεται. Τίποτα λιγότερο απ’ αυτό.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ :
Ÿ Η οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Η σύγκρουση πρόσωπο με πρόσωπο με τον κεφαλαιοκράτη, στο εργοστάσιο, το γραφείο, το μεγάλο κατάστημα.
Ÿ Η προώθηση της λαϊκής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη, τους φτωχούς αυτοαπασχολουμένους και τους φτωχούς αγρότες.
Ÿ Η δραστική αλλαγή συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, η αποπομπή μέσα από μαζικές διαδικασίες των εργοδοτικών και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που αποτελούν στηρίγματα της αντιλαϊκής πολιτικής.
Όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια σε αυτόν τον τομέα της οργάνωσης πρέπει να γίνουν τώρα μέσα σε λίγο διάστημα. Αυτό το οργανωμένο κίνημα μπορεί να είναι πιο ισχυρό από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Έτσι ήταν πάντα. Κανένα λαϊκό δικαίωμα δεν ήρθε από πάνω χωρίς αγώνα και θυσίες. Έτσι θα είναι και αύριο: Από αυτό το κίνημα θα γεννηθεί η κυβέρνηση και η εξουσία που θα είναι στην υπηρεσία του λαού. Όλες οι κυβερνήσεις εφόσον, τα κλειδιά της οικονομίας ανήκουν στους καπιταλιστές και στην ΕΕ, θα είναι στην υπηρεσία τους.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ
Την καταγγελία δανειακής σύμβασης – μνημονίου,
1. Πλήρη-σταθερή εργασία
2. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία-παιδεία-πρόνοια, αποκλειστικά δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση.
3. Φορολογία διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών με 45%, κατάργηση του αφορολόγητου στα αποθεματικά και του ειδικού καθεστώτος των εφοπλιστών, κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου για εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.
Η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, η ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αδρανοποίηση του ΚΚΕ, στην παραίτησή του όχι μόνο σε ζητήματα μόνο προοπτικής αλλά και σε άμεσα καθημερινά προβλήματα.
Καλούμε όλους εκείνους τους αριστερούς που εναποθέτουν την ελπίδα τους στο ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζουν ότι έστω ας γίνει δοκιμή μιας χρήσης, να σκεφθούν πολύ σοβαρά. Δεν ζούμε σε μια ας το πούμε κανονική περίοδο που ίσως δίνει κάποια περιθώρια δοκιμών σε νέες τάχα λύσεις.
Δεν πρέπει να αναρωτηθούν πώς έγινε στελέχη κεντρικών κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη πλειοψηφία των συνδικαλιστών στις πρώην ΔΕΚΟ, στις Τράπεζες, στο δημόσιο, αλλά και σε φτωχογειτονιές να δίνουν γραμμή για μαζική μετατόπιση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με οργανωμένο μοίρασμα ψηφοδελτίων;
Βεβαίως η μαζική μετακίνηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπιανε αν δεν υπήρχε η απογοήτευση και δυσαρέσκεια προς το ΠΑΣΟΚ. Δεν αναφερόμαστε, θα το πούμε για μια ακόμα φορά, στον απλό κόσμο της βάσης, αλλά για ένα μεγάλο κομμάτι, το πιο σάπιο που είχε ηγετικό ρόλο στα πράγματα επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να υπονομεύει έτσι το κόμμα του;
Σήμερα γίνεται φανερό ότι η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τυχαία. Αντανακλά τους προβληματισμούς ενός μέρους της αστικής τάξης, του πολιτικού της προσωπικού να χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός ως κοιτίδα για την ίδρυση ή επανίδρυση της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, ώστε στην θέση του δίπολου ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να έχουμε ένα νέο δίπολο, κεντροδεξιά και κεντροαριστερά. Αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι καλό για την ΝΔ τότε θα βρεθούμε μπροστά σε εξελίξεις και στον κομματικό πολιτικό χώρο. Η αστική τάξη της χώρας μας δεν χαρίζεται στα κόμματά της όταν αυτά αρχίζουν και χάνουν το κύρος τους και όλα δείχνουν ότι δεν μπορούν να το επανακτήσουν σε υψηλό ποσοστό. Όπως η ΝΔ διαδέχθηκε την ΕΡΕ, είναι πιθανό να έχουμε μια νέα ΝΔ στην θέση της σημερινής. Τώρα ρίχνει τα δίκτυα για να πετύχει ένα νέο ΠΑΣΟΚ στην θέση του ΠΑΣΟΚ με μοχλό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ψηφίζεις σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και μετά σου βγαίνει ξανά ΠΑΣΟΚ.
Γι’ αυτό και το ισχυρό κέντρο των εξελίξεων πρέπει να αναδειχθεί το εργατικό, λαϊκό κίνημα ο αγώνας στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στις πλατείες, στην ύπαιθρο. Η κοινωνικοπολιτική συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς με δυναμική συμμετοχή νέων και γυναικών. Εδώ είναι το κέντρο των εξελίξεων, και αυτό το κέντρο πρέπει να ισχυροποιηθεί στον ανώτατο δυνατό βαθμό άμεσα.
Ακούμε φορτικά από μια σειρά κεντρικά στελέχη κομμάτων, δημοσιογράφους και διάφορους επιστήμονες που έχουν πιάσει στασίδι στα τηλεοπτικά πάνελ, ότι σε συνθήκες κρίσης χρειάζεται εθνική συναίνεση, κυβερνήσεις συνεργασίας, ακόμα και κυβέρνηση οικουμενική, εθνικού σκοπού κλπ.
Μας ρωτάνε και απλοί άνθρωποι, που υποφέρουν, μήπως σε τέτοιες συνθήκες όλα τα κόμματα, πολύ περισσότερο αν βρισκόμαστε μπροστά σε μεγαλύτερη πτώχευση, μήπως κάποια κόμματα ή και όλα τα κόμματα πρέπει να βάλουν στην άκρη της διαφορές τους, να βάλουν νερό στο κρασί τους και να συμφωνήσουν να στηρίξουν το λαό και την χώρα;
Τα κόμματα του «ευρωμονοδρόμου» έχουν αυτήν την πολυτέλεια, ας το πούμε έτσι, να βάλουν νερό στο κρασί τους και να τα βρουν όχι για να σώσουν το λαό αλλά το σύστημα από την κοινωνική αντίθεση, από την κοινωνική εξέγερση.
Από το ΚΚΕ δεν ζητιέται να βάλει στην άκρη οποιεσδήποτε διαφορές. Μας θέλουν ένα κόμμα που συμμορφώνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του συστήματος, ζητά για το λαό ψίχουλα που δεν του αλλάζουν καθόλου την θέση του. Δεν τους νοιάζει αν μιλάμε για την εργατική λαϊκή εξουσία και την κυβέρνησή της που εμείς θέλουμε να μετέχουμε. Αρκεί να μιλάμε θεωρητικά και μόνο γι΄ αυτην εξουσία, αλλά να μη δρούμε, να μην επηρεάζουμε καν το λαό, ώστε αυτός να πειθαναγκασθεί να ζει στον μονόδρομο της ΕΕ, να σκύβει το κεφάλι, να γίνεται ζήτουλας.
Το πρόγραμμά μας ξεκινάει βεβαίως από τα άμεσα και οξυμένα προβλήματα, όμως ολοκληρώνεται, και κανείς δεν πρόκειται να μας πείσει για το αντίθετο, για την ιστορική αναγκαιότητα της πάλης για την εργατική λαϊκή εξουσία. Λαϊκή κυριαρχία, πολιτική υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, κατοχύρωσης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και εργατική λαϊκή εξουσία είναι απολύτως συνυφασμένα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΛΑΟΣ

Η νίκη του λαού, η λαϊκή κυριαρχία προϋποθέτει αυτός να έχει στα χέρια του τον πλούτο που παράγει, αυτός να πάρει την εξουσία.
Ÿ Αυτό σημαίνει η εργατική τάξη να κάνει κουμάντο εκεί που παράγεται ο πλούτος, σημαίνει να έχει ανατραπεί ο υπέρτατος νόμος που είναι πάνω από οποιοδήποτε νόμο ψηφιστεί στη βουλή, αυτός του κέρδους για το κεφάλαιο.
Ÿ Αυτό σημαίνει εξουσία που θα ασκείται μέσω της οργάνωσης των εργαζομένων πρώτα απ’ όλα στους τόπους δουλειάς. Η συμμετοχή σε αυτή την οργάνωση θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή των εργαζομένων, του λαού στη διεύθυνση της παραγωγής, στην διακυβέρνηση και τον έλεγχο. Στις αποφάσεις και στην υλοποίησή τους. Στην ανάδειξη λαϊκών αντιπροσώπων σε όλες τις βαθμίδες της εξουσίας.
Ÿ Αυτό σημαίνει ότι θα αξιοποιηθεί άμεσα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών ο τεράστιος πλούτος που παράγεται ήδη σ’ αυτή τη χώρα και σήμερα μεταφράζεται σε κέρδη στο χρηματιστήριο, καταθέσεις στην Ελβετία, επενδύσεις στα Βαλκάνια και στο Λονδίνο, νέα πλοία που ναυπηγούνται στη Κίνα.
Ÿ Αυτό σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν οι αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας που είναι πλούσια σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ενεργειακές πηγές, ορυκτό πλούτο, που έχει τη βάση για μεγαλύτερη αγροτική και βιομηχανική παραγωγή.
Ÿ Αυτό σημαίνει επίσης όργανα αντιπροσωπευτικά που δεν θα αποτελούνται από επαγγελματίες βουλευτές, αλλά από εκπροσώπους των εργατών αιρετούς και ανακλητούς, χωρίς κανένα υλικό προνόμιο για αυτή τη συμμετοχή τους.
Ÿ Αυτό σημαίνει στρατός και δυνάμεις ασφάλειας και περιφρούρησης της λαϊκής εξουσίας υποταγμένες στα εργατικά-λαϊκά όργανα. Ο φιλολαϊκός προσανατολισμός αυτών των δυνάμεων εξασφαλίζεται στην πλήρη ενσωμάτωσή τους στους σκοπούς και στόχους της λαϊκής εξουσίας.
Ÿ Σημαίνει εξουσία και διακυβέρνηση αποδεσμευμένη από τις συνθήκες και τους σχεδιασμούς όλων των διεθνών ιμπεριαλιστικών διακρατικών συμμαχιών και διεθνών συμβάσεων, την ΕΕ, τους στρατιωτικούς σχηματισμούς, το ΝΑΤΟ.
Ÿ Στη διακυβέρνηση αυτής της λαϊκής εξουσίας το ΚΚΕ θα έχει αποφασιστικό και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Αυτή την πρόταση διακυβέρνησης και εξουσίας προβάλλει το ΚΚΕ στο λαό.
Κανένας δεν θα σώσει το λαό, μόνος του θα σωθεί.
Καμία κυβέρνηση που δέχεται μονοπώλια και ΕΕ δεν μπορεί να λύσει τα λαϊκά προβλήματα.
Δώστε δύναμη στο ΚΚΕ για να τα βγάλετε πέρα, απέναντι σε κάθε κυβέρνηση που θα επιτεθεί στο λαϊκό εισόδημα.