Κλειδώνει το τελικό κείμενο του νέου Μνημονίου

Στο συνοπτικό κείμενο του Μνημονίου (MoU), που δεν υπερβαίνει σε μέγεθος τις 30 σελίδες, περιγράφονται αρκετά αναλυτικά οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2016, αλλά και πιο γενικόλογα οι πολιτικές της επομένης διετίας που θα οδηγήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.Το κείμενο του Μνημονίου δόθηκε από την Κομισιόν στην ελληνική πλευρά το πρωί του Σαββάτου και μέχρι το βράδυ της Κυριακής, η ελληνική πλευρά έκανε προσθαφαιρέσεις.

Τις αλλαγές αυτές συζήτησαν και οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους Ντεκλάν Κοστέλο (ΕΕ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) στην πολύωρη συνάντησή τους στο Hilton.

Η ελληνική πλευρά θεώρησε πως κάποιες διατυπώσεις του αρχικού κειμένου είναι δρακόντειες αφήνουν χώρο για «παρερμηνείες» και ζήτησαν να αφαιρεθούν, ωστόσο τελικά δεν πέτυχαν να αλλάξουν το σύνολο των ευαίσθητων αυτών αναφορών.

Το νέο κείμενο του Μνημονίου προβλέπει πως πολλά ζητήματα θα επιλυθούν και θα οριστικοποιηθούν στα πλαίσια της νέας τεχνικής βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η νέα αυτή βοήθεια θα προέλθει από μια Ομάδα Δράσης με επικεφαλής τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτεν Βέργει (Maarten Verwey). Ο κ. Βέργει θα χρησιμοποιήσει την υποδομή της γνωστής «Ομάδας Ράϊχενμπαχ», η οποία θα διευρυνθεί για να παρέχει τεχνογνωσία σε πλήθος μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών ζητημάτων.


Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν όλα τα θέματα σήμερα προκειμένου το νέο Μνημόνιο μαζί με το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων να κατατεθούν στην Βουλή και να ψηφισθούν έως την προσεχή Πέμπτη με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup, ώστε μέχρι τις 18 Αυγούστου να προχωρήσει η ψήφιση της συμφωνίας από κοινοβούλια της ευρωζωνης και να δοθούν εν συνεχεία τα χρήματα για την πληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου. Πάντως, η διαδικασία αυτή δεν θα εξελιχθεί «ανέφελα» καθώς ήδη κάποιες χώρες αντιδρούν. Ενδεικτικώς ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι δήλωσε το Σάββατο πως η Φινλανδία είναι πιθανόν να μην συμμετάσχει σε τρίτο πακέτο διασώσεως της Ελλάδος.

Για να ξεπεράσει τις αντιδράσεις η Ελλάδα δέχθηκε και νέα προαπαιτούμενα. Έτσι, στα μέτρα που θα κατατεθούν προς ψήφιση στην Βουλή αναμένεται να περιλαμβάνονται η αύξηση του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως στο αγροτικό πετρέλαιο, ώστε από τα 66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο να αυξηθεί σταδιακά -σε δύο δόσεις – στα 330 ευρώ, αλλαγές στην ρύθμιση για τις 100 δόσεις, με αύξηση επιτοκίου από το 3% στο 5% και μείωση του αριθμού των δόσεων για τους εύρωστους οφειλέτες, ενώ θα υπάρξει και μείωση του υψηλού συντελεστή 8% στην έκτακτη εισφορά για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500017809