Κλινικές Έρευνες στην Ελλάδα

Πολλαπλά άμεσα και έμμεσα οφέλη θα έχει για την Ελλάδα η προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών, έναν τομέα στον οποίο επενδύονται παγκοσμίως δισεκατομμύρια ευρώ, ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Το επιστημονικό αλλά και το κοινωνικό όφελος της ανάπτυξης των κλινικών ερευνών στη χώρα μας, θα συνοδεύεται και από επενδύσεις ακόμη και εκατοντάδων εκατομμυρίων, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.

Όπως ανέφερε από το βήμα του Clinical Research Conference, ο Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας & Αναπληρωτής Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ, Ν. Μανιαδάκης, οι έρευνες που αποδεικνύουν το υψηλό έμμεσο όφελος από την ανάπτυξη της καινοτομίας είναι πολλές.

 

http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=1575:klinikes-erevnes-pos-i-ellada-tha-parei-kommati-apo-tin-pita&Itemid=169

 

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο, εκτίμησε τα οικονομικά οφέλη από την αύξηση του προσδόκιμου της ζωής τις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ στα $2.400 δισεκατομμυρίων, ενώ η μείωση των θανάτων από καρκίνο κατά 1%, δημιουργεί κέρδη περίπου $500 δισεκατομμυρίων.
Αντίστοιχα, μελέτη του London School of Economics έδειξε ότι 30% κατά μέσο όρο της οικονομικής ανάπτυξης σε χώρες της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην βελτίωσης του προσδόκιμου ζωής, ενώ αμερικανική έρευνα αναφορικά με την αξία της επένδυσης στο σύστημα υγείας έδειξε για τον καρκίνο του μαστού, μεταξύ άλλων ασθενειών, ότι για κάθε επιπλέον δολάριο που ξοδεύεται στην διαχείριση σου επιστρέφονται πενταπλάσια χρήματα από την αυξημένη παραγωγικότητα στην οικονομία. Μελέτη των Bloom et al έδειξε ότι ένας επιπλέον χρόνος προσδόκιμου ζωής αυξάνει κατά 4% το ΑΕΠ. Αντίστοιχα σε μελέτη των Jamison et al εκτιμάται ότι η μείωση της θνησιμότητας των ενηλίκων εξηγεί την οικονομική ανάπτυξη από 10% σε 15% στο διάστημα 1960 και 1990. Σε έρευνα εννέα ευρωπαϊκών χωρών, διαπιστώνεται ότι τα άτομα που υποφέρουν από κάποια ασθένεια είναι πολύ πιο πιθανό να εγκαταλείψουν την απασχόλησή τους και συχνά βιώνουν σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους.

Τα άμεσα οικονομικά κέρδη είναι εμφανή από τα ποσά που δαπανούν ετησίως οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για Έρευνα και Ανάπτυξη, τα οποία φθάνουν τα €71 Δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον κ. Μανιαδάκη.
Μπορεί η ύφεση να έχει οδηγήσει τις χώρες του ΟΟΣΑ σε μειώσεις δαπανών και περιορισμό των πόρων παγκοσμίως, αλλά η Φαρμακοβιομηχανία στην Ευρώπη είναι ο μόνος κλάδος με θετικό ισοζύγιο, σύμφωνα με τον κ. Μανιαδάκη. «Στην Ευρώπη κάθε χρόνο δαπανώνται για έρευνα €30 δισεκατομμύρια.
Πρόκειται για πόρους που χρηματοδοτούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ίδια τη βιομηχανία όσο και σε δραστηριότητες δορυφόρους. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να αποτελέσουν πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, εισαγωγής πόρων και δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ αποτελούν στοιχείο και παράγοντα καλύτερης οργάνωσης των νοσοκομείων και εργαστηρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μανιαδάκης, στις περισσότερες περιπτώσεις κλινικών μελετών το κόστος των φαρμάκων και των εξετάσεων των ασθενών καλύπτεται από τους χρηματοδότες των μελετών με αποτέλεσμα ένα σημαντικό όφελος για το σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ένα ερευνητικό κέντρο που διεξήγαγε 194 κλινικές μελέτες εξοικονόμησε $11,2 εκατομμύρια από την φαρμακευτική δαπάνη το 2008, ή $58.000 ανά μελέτη, ή $3.900 ανά ασθενή. Το όφελος ήταν πολύ μεγαλύτερο σε κλινικές μελέτες της ογκολογίας. Σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη στην ογκολογία, η εξοικονόμηση του κόστους φαρμάκων από ανασκόπηση 101 κλινικών μελετών εκτιμήθηκε από $14 έως $286.651, με μέσο όφελος ανά ασθενή από $1.377 έως $46.600.

Το ζήτημα είναι λοιπόν, πως θα πάρει η Ελλάδα μερίδιο από την πίτα, σημείωσε ο κ. Μανιαδάκης.

84 εκατομμύρια ευρώ έρχονται στην Ελλάδα από τα τόσα χρήματα που κατευθύνονται στη φαρμακευτική έρευνα, αν και έχουμε πολλά νοσοκομεία, πολλές εισαγωγές, πολλούς γιατρούς, υψηλού κύρους ανθρώπινο κεφάλαιο, είμαστε στις 5 βασικές φαρμακευτικές αγορές της Ευρώπης, ανέφερε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, χωλαίνουμε στις φάσεις ΙΙΙ και IV στην έρευνα, εμπόδια που μπορούμε να ξεπεράσουμε, διεκδικώντας υψηλά ποσά, με τη λήψη σωστών μέτρων, κυρίως στη ΙΙΙ.