Κολλημένα παραμένουν τα έργα του ΕΣΠΑ

  ,

Θα ξεφύγω λίγο από την επικαιρότητα. Με το ενδιαφέρον στραμμένο στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και την κόντρα Άδωνι – Χατζηδάκη για τα ΜΗΣΥΦΑ, έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι πολλοί διαγωνισμοί για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού παραμένουν κολλημένοι μήνες τώρα. Είναι ανάγκη, ο Άδωνις να αφήσει λίγο κατά μέρος τις τηλεοπτικές κορώνες με τους συνδικαλιστές και να ασχοληθεί με το θέμα…

 

Θυμίζουμε ότι μέσω του ΕΣΠΑ το ΕΣΥ έχει την ευκαιρία να αποκτήσει σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό συνολικής αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ. Ο εξοπλισμός αυτός περιλαμβάνει αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, καθώς και συστήματα ακτινοθεραπείας (γραμμικοί επιταχυντές) για τη θεραπεία καρκινοπαθών. Μέχρι σήμερα, όμως, είναι ζήτημα αν έχει αξιοποιηθεί το 20% των πόρων αυτών και ενώ το ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει το… 2007!

Το πρόβλημα δεν είναι δυστυχώς τωρινό. Μία από τις χρόνιες πληγές του ΕΣΥ είναι το σάπιο καθεστώς της προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού. Φωτογραφικές προδιαγραφές, διαφθορά, περιττή γραφειοκρατία, δημοσιουπαλληλικός ωχαδερφισμός, αλλά και άγνοια εκ μέρους των υπηρεσιών των νοσοκομείων, καθώς και κατάχρηση ένδικων μέσων από τις προμηθεύτριες εταιρείες έχουν δημιουργήσει μία απαράδεκτη κατάσταση, όπου χρειάζονται 3-4 χρόνια για να αγοραστούν πολύτιμα ιατρικά μηχανήματα.

Είναι αλήθεια ότι, τα τελευταία χρόνια, έγιναν κάποια δειλά βήματα με στόχο τη διαφάνεια και τον εξορθολογισμό του συστήματος. Για παράδειγμα, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας συνέταξε σε ειδικές κατηγορίες εξοπλισμού ενιαίες προδιαγραφές. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, τα νοσοκομεία συνέχισαν να αυθαιρετούν, αφού νομικά δεν ήσαν υποχρεωμένα να εφαρμόσουν τις ενιαίες προδιαγραφές!

Επίσης, χρόνια τώρα, εξαγγέλεται το λεγόμενο Μητρώο Προμηθευτών. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά του θα ήταν το γεγονός ότι αν ένας προμηθευτής ήταν εγγεγραμμένος στο Μητρώο αυτό, τότε αυτομάτως θα γλύτωνε από το Γολγοθά της κατάθεσης ανούσιων δικαιολογητικών σε κάθε διαγωνισμό.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, παρά τις εξαγγελίες έχουμε μείνει στα ωραία λόγια. Από το μακρυνό 2007, το πρώην ΕΚΕΒΥΛ και νυν ΕΚΑΠΤΥ ολημερίς χτίζει το Μητρώο, αλλά τη νύχτα γκρεμίζεται… Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να φτιαχτεί το Μητρώο Προμηθευτών, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να γίνει το όλο σύστημα πιο διαφανές.

Στους περισσότερους διαγωνισμούς, δεν υπάρχει ανταγωνισμός προς όφελος του Δημοσίου. Εντέχνως, απορρίπτονται όλες οι προσφορές στα πρώιμα στάδια του διαγωνισμού μέχρι και την τεχνική αξιολόγηση. Και όλως τυχαίως, μένει μόνο ένας προμηθευτής – άντε δύο για τα μάτια του κόσμου – στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών…

Σοβαρή αδυναμία είναι επίσης το γεγονός ότι η διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ δεν γίνεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας ή τις Υγειονομικές Περιφέρειες, αλλά μέσω των Περιεφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, ενώ οι διαγωνισμοί διεξάγονται σε επίπεδο νοσοκομείων. Έτσι, έχουμε περιπτώσεις διαγωνισμών που έχουν βαλτώσει επί μήνες στην οικεία Διαχειριστική Αρχή, ενώ έχει γίνει κατακύρωση!

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν δύο διαγωνισμοί για την προμήθεια σύγχρονων συστημάτων ακτινοθεραπείας στα νοσοκομεία Άγιος Σάββας και πανεπιστημιακό Ιωαννίνων. Οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά εκκρεμεί μήνες τώρα το πράσινο φως από την αρμόδια διαχειριστική αρχή! Σκεφθείτε, δε, ότι οι διαγωνισμοί προκηρύχτηκαν την άνοιξη του 2011, ενώ τα αρχικά αιτήματα χρονολογούνται από το 2008!

Είναι άμεση ανάγκη λοιπόν να παρέμβει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας. Να συγκαλέσει σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες, τους προέδρους των ΥΠΕ και τους νέους διοικητές των νοσοκομείων, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Και το σημαντικότερο: Να επανεξεταστεί το ισχύον πλαίσιο των προμηθειών, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός προς όφελος του δημοσίου.

Δεν είναι δυνατόν το ΕΣΥ να προμηθεύεται ένα μηχάνημα σε 3-4 χρόνια και ο ΟΠΑΠ όταν είναι να κάνει αντίστοιχη δωρεά σε κάποιο νοσοκομείο να ολοκληρώνει τις διαδικασίες σε 3-4 μήνες και σε χαμηλότερη τιμή. Μία καλή λύση βέβαια θα ήταν να αναθέταμε στον ΟΠΑΠ να κάνει τις προμήθειες, αλλά δυστυχώς και αυτός τώρα ιδιωτικοποιήθηκε…

 

http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=1724:kollimena-paramenoun-ta-erga-tou-espa&Itemid=392