Κόλπο α λα Eurobank και με την Εθνική;

«Αρπαχτή» ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ έκαναν κερδοσκοπικά fund με τη μετοχή της Eurobank, για την οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, παρότι ανακοίνωσε ότι διερευνά το θέμα, δεν έχει τη θεσμική δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκφράζουν φόβους ότι το ίδιο ακριβώς κόλπο θα επαναλάβουν οι κερδοσκόποι και με τη μετοχή της Εθνικής.

 

Μετά την… καταιγίδα μετοχών της Eurobank, που έπεσε στην αγορά την Τρίτη, πιέζοντας την τιμή σε πτώση κοντά στο 20%, η μετοχή της τράπεζας ανέκτησε χθες την ισορροπία της και έκλεισε με άνοδο 6,67% στα 0,384 ευρώ. Το «παιχνίδι» που έγινε στη μετοχή την Τρίτη ήταν ένα καλοστημένο κερδοσκοπικό κόλπο από fund του Λονδίνου, που συμμετείχαν στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου της Eurobank και προτίμησαν να αποχωρήσουν με ένα όχι ευκαταφρόνητο κέρδος πριν καν πάρουν στα χέρια τους τα «χαρτιά» της τράπεζας.

Πρόκειται, όπως λένε στελέχη της αγοράς, για μια κλασική περίπτωση arbitrage, την οποία θα ήταν δύσκολο να αγνοήσουν όσοι διαχειριστές μπήκαν στην αύξηση της Eurobank με άκρως κερδοσκοπική διάθεση: η αύξηση τους έδωσε τη δυνατότητα να αγοράσουν στο Λονδίνο νέες μετοχές στα 0,31 ευρώ και να τις «ξεφορτώσουν» στην Αθήνα, πριν καν τις πάρουν στα χέρια τους, στα 0,36-0,37 ευρώ. Δεδομένου ότι διακινήθηκαν την Τρίτη περισσότερες από 200 εκατ. μετοχές, τα funds εκτιμάται ότι έβγαλαν πάνω από 10 εκατ. ευρώ συνολικό κέρδος από μια τοποθέτηση λίγων ημερών.

Πολλοί παράγοντες της αγοράς στην Αθήνα χαρακτηρίζουν ως σκανδαλώδη αυτή την πρακτική ανοικτών πωλήσεων (short selling). Οι ξένοι διαχειριστές πούλησαν την Τρίτη μετοχές που δεν κατείχαν, με τη βεβαιότητα ότι θα τις έχουν διαθέσιμες αύριο, ώστε να εκκαθαριστεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας η συναλλαγή. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι ερευνά το θέμα, αλλά από την ίδια την ανακοίνωσή της καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχει έδαφος για επιβολή κυρώσεων, καθώς οι πρακτικές των κερδοσκόπων καλύπτονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αυτή ορίζει, σύμφωνα με την Επιτροπή, ότι «η χρήση δικαιωμάτων εγγραφής για νέες μετοχές στο πλαίσιο ανοικτής πώλησης μπορεί να διασφαλίσει επαρκώς ότι οι μετοχές θα είναι διαθέσιμες για διακανονισμό μόνο στην περίπτωση που η ρύθμιση είναι τέτοια ώστε να διασφαλίζεται ο διακανονισμός της ανοικτής πώλησης στο προβλεπόμενο διάστημα». Στην προκειμένη περίπτωση, οι πωλητές καλύπτονται απόλυτα από τη νομοθεσία, αφού είχαν διασφαλίσει ότι θα έχουν έγκαιρα τις μετοχές διαθέσιμες για να εκκαθαριστούν οι συναλλαγές μέσα στην προθεσμία του Τ+3.

Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς εκφράζουν φόβους ότι το ίδιο ακριβώς κερδοσκοπικό παιχνίδι που στήθηκε με τη μετοχή της Eurobank θα στηθεί και με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία επίσης ολοκληρώνει αύξηση κεφαλαίου με διάθεση μετοχών σε ξένους επενδυτές σε τιμή που αναμένεται ότι θα είναι αρκετά χαμηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή των 2,72 ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών για την αύξηση της Εθνικής κλείνει σήμερα και αναμένεται σημαντική υπερκάλυψη του ποσού των 2,5 δισ. ευρώ, που ζητούσε η τράπεζα. Η τιμή διάθεσης θα ανακοινωθεί αύριο και αναμένεται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 2,3 ευρώ. Η διοίκηση της Εθνικής θα «φιλτράρει» τους υποψήφιους επενδυτές της αύξησης, προσπαθώντας, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, να αποκλείσει κερδοσκόπους με βραχυχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα. Όμως, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα αποφύγει τη διάθεση έστω ενός μικρού μέρους μετοχών σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία δεν θα πρέπει να αποκλείεται ότι θα επιχειρήσουν να επαναλάβουν και με τη μετοχή της Εθνικής το ίδιο κόλπο που τους έφερε αρκετά και εύκολα κέρδη με τη μετοχή της Eurobank…

http://www.sofokleous10.gr/2012-07-24-09-27-56/271359-nbgg