Κούρεμα Κυπριακών καταθέσεων

 

Ως γνωστόν αποφάσισε η ΕΕ. Τι λένε τα κόμματα στην Ελλάδα. Εντύπωση προκαλεί, πως τα ελληνικά κόμματα, εστιάζονται κυρίως στις δυσμενείς συνέπειες της απόφασης, για το ευρώ. Οι συνέπειες στην  Κυπριακή οικονομία και στους καταθέτες, δηλαδή στον απλό λαό, δείχνουν να τους ενδιαφέρουν λιγότερο, για να μην πούμε καθόλου.

 

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Οι αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο καταδεικνύουν το πολιτικό αδιέξοδο των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων της Ε.Ε. και την εμμονή τους στην καταστροφική στρατηγική των μνημονίων της λιτότητας και της χρεοκοπίας. Το κούρεμα των καταθέσεων συνιστά μια εγκληματική επιλογή, κοινωνικά άδικη, αλλά και αποσταθεροποιητική για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και συνολικά για την ευρωζώνη.  Πρόκειται για κορύφωση στο ευρωπαϊκό μνημονιακό σήριαλ των αποσπασματικών λύσεων για κάθε χώρα, που παράγουν ένα καταστροφικό αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή, συνιστά πρόκληση η εγκληματική σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης. Δυο μέρες μετά την απόφαση και εξακολουθεί να κρύβεται, τηρώντας σιγή ιχθύος για τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup και τη δική της στάση. Έχει συναινέσει ή όχι στο έγκλημα εις βάρος του κυπριακού λαού και συνολικά εις βάρος των ευρωπαίων πολιτών; Οι κούφιες δηλώσεις συμπαράστασης και τα ευχολόγιά του κ. Σαμαρά προκαλούν το κοινό αίσθημα και χαρακτηρίζουν μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων, των αναγκών και των προσδοκιών του ελληνικού λαού.

 Όσο δεν προωθείται μια ευρωπαϊκή συνολική λύση για τη ρύθμιση των χρεών, με κοινωνικά δίκαιο και αναπτυξιακό πρόσημο, μέσα από μια στρατηγική σύμπλευσης με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών Ο μόνος τρόπος για να βγει η Ευρώπη όρθια από την κρίση είναι υψώνοντας μια ασπίδα προστασίας  για τους εργαζόμενους και το κράτος πρόνοιας.

 

 

Η Δημοκρατική Αριστερά παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σε σχέση με τη Δανειακή σύμβαση στήριξης της Κύπρου ύψους 10 δις Ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ  και την  φορολόγηση  των καταθέσεων στις Κυπριακές Τράπεζες ως κύριο άμεσο μέτρο.

Η λήψη αυτού του μέτρου δημιουργεί υπαρκτό κίνδυνο δημιουργίας φόβου για τις καταθέσεις με τελικό αποτέλεσμα την επιβάρυνση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Ο κίνδυνος αυτός πρέπει να αντιμετωπιστεί με δέσμευση ότι αποτελεί έκτακτο μέτρο που αφορά μόνο την Κύπρο.

Οι αποφάσεις του Eurogroup φέρνουν την κυπριακή πολιτική ηγεσία και τον κυπριακό λαό μπροστά σε κρίσιμες επιλογές. Η περικοπή και στις μικρές καταθέσεις αποτελεί  σκληρό μέτρο και θεωρούμε αναγκαία και επιβεβλημένη την τροποποίηση της απόφασης ώστε να υπάρξουν πολλές κλίμακες στη φορολόγηση, με στόχο να περιοριστεί η επιβάρυνση  σε αυτές τις καταθέσεις. Σημαντική παράμετρος είναι το συνολικό πακέτο μέτρων να μην περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, όπως η περικοπή σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει  ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας είναι στην κατεύθυνση της προστασίας των καταθέσεων στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και δεν αφήνουν  περιθώρια περαιτέρω αμφισβήτησης της  λειτουργίας του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στη φάση της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο επιβεβαιώνουν ότι έχει γίνει αδήριτη η ανάγκη να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων  μέτρων όπως η  καθιέρωση ενιαίων κανόνων διαφανούς και εύρυθμης λειτουργίας του συνόλου του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη και η σταδιακή φορολογική εναρμόνιση. Το ζητούμενο σήμερα είναι η ισχυροποίηση των παρεμβάσεων και η σύνδεση της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και των δημοσίων οικονομικών  με την αναπτυξιακή διαδικασία, μέσα από μια πανευρωπαική οικονομική πολιτική που θα την ενισχύει.

 

 

Οικολόγοι Πράσινοι

Κύπρος: πειραματόζωο των αγορών και του Eurogroup;

Οι πρόσφατες επιλογές του Eurogroup για την Κύπρο μαρτυρούν ακόμη μια φορά το έλλειμμα δημοκρατίας που χαρακτηρίζει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον εκβιαστικό τρόπο με τον οποίο τίθενται τα διλήμματα σε κάθε χώρα που ταλανίζεται από την οικονομική κρίση. Η «ιδιαίτερη μεταχείριση» της οποίας τυγχάνει η Κύπρος από μια Ευρωπαϊκή Ένωση προσηλωμένη στις ισχυρές οικονομίες του Βορρά και όχι στην ανάγκη για συνολική προσέγγιση και λύση με γνώμονα τη συνοχή και το κοινό συμφέρον, διαφαίνεται και από την παρόμοια περίπτωση της Ιρλανδίας, στην οποία υιοθετήθηκε εντελώς διαφορετική στάση.

Με το αιφνιδιαστικό μέτρο του κουρέματος των καταθέσεων δεν διστάζουν να θίξουν ακόμα και την εγγύηση καταθέσεων, που είναι θεσμοθετημένη σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, προκαλούν λογικότατες αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό της Κύπρου όσο και στο εξωτερικό, κατά ενός μέτρου που θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μόνο αν εντασσόταν σε πολιτικές φορολόγησης του πλούτου και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το θέμα της Κύπρου απαιτεί ψύχραιμη διαχείριση και όχι βιαστικές και ισοπεδωτικές αποφάσεις, που επιβαρύνουν αδιακρίτως τους καταθέτες και δίνουν λαβή σε λαϊκιστικές κορώνες, οι οποίες παρακάμπτουν το ερώτημα ποιος πληρώνει το “μάρμαρο”: οι εργαζόμενοι ή οι καταθέτες, η πραγματική οικονομία ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα αναζητούντα φορολογικούς «παραδείσους» διεθνή κεφάλαια. Η εμπειρία, άλλωστε, μιας σειράς οριζόντιων μέτρων στην Ελλάδα έχει αποδείξει –πέρα από τις κοινωνικές συνέπειες– την αναποτελεσματικότητα τους στην ίδια την οικονομία. Με αυτή την έννοια, οι Οικολόγοι Πράσινοι βλέπουν θετικά την απόφαση των Πράσινων της Κύπρου (Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών) να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο στη Βουλή και συνεχίζουν να στηρίζουν την προοπτική για μια ευρωπαϊκή πολιτική ένωση σε άλλη κατεύθυνση, με αλλαγή συσχετισμών και πολιτικές για την κοινωνική ευημερία και όχι την ευημερία αριθμών και αγορών.

 

 

Το ΚΚΕ καταδικάζει την αντιλαϊκή απόφαση του EUROGROUP για την Κύπρο και την επιβάρυνση σε λαϊκά εισοδήματα που θα έχει η επιβολή χαρατσιού στις καταθέσεις. Το ΚΚΕ στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του κατά των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που επιβάλλει η ΕΕ – ΔΝΤ – αστικές κυβερνήσεις στους λαούς και των δύο χωρών.

 

 

 

Η Δράση καταδικάζει την απόφαση του Eurogroup να «κουρέψει» τις καταθέσεις στις Κυπριακές τράπεζες

Η Δράση καταδικάζει την απόφαση του Eurogroup να «κουρέψει» τις καταθέσεις στις Κυπριακές τράπεζες.

 

  1. Επειδή υπονομεύει τη σχέση εμπιστοσύνης των καταθετών προς τις τράπεζες τους όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Υπονομεύει την Ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 Ευρώ.
  2. Επειδή θα οδηγήσει σε φυγή καταθέσων από τις χώρες του Νότου προς τις χώρες του Βορρά.
  3. Επειδή αναδεικνύει απόλυτη και κυνική αγνόηση των αρχών της Ε.Ε. υπέρ «βολικών» κατά περίπτωση πολιτικών. Και ο κυνισμός αυτός θα έχει δραματικές πολιτικές επιπτώσεις στις χώρες του Νότου, οδηγώντας τες στην αγκαλιά των ακραίων και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων.
  4. Επειδή το κόστος για την Ευρώπη θα αποδειχθεί σημαντικά μεγαλύτερο από το φαινομενικό άμεσο όφελος. Η απόφαση υπονομεύει το Ευρώ και καταστρέφει την οικονομία της Κύπρου, την οποία υποτίθεται «διασώζει».

 

Η Δράση, με αφορμή την άφρονα αυτή απόφαση , επισημαίνει ότι για εμάς τους Έλληνες προέχει η άμεση εκλογίκευση των πολιτικών μας με περιορισμό και βελτίωση του κράτους ώστε να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση του Ελληνικού λαού και κυρίως για να μπορέσουμε το ταχύτερο να απαλλαγούμε από την κηδεμονία των δανειστών μας.

 

 

 

 

Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Α. Τσίπρα

για τις αποφάσεις του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο

 

Η απόφαση του Eurogroup συνιστά αποτέλεσμα εκδικητικής μανίας της γερμανικής ηγεσίας απέναντι στον κυπριακό λαό. Το κούρεμα καταθέσεων είναι ανεπίτρεπτο, απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμοστεί για την Κύπρο.

 
Ούτε βέβαια να αποτελέσει δεδικασμένο για άλλες περιπτώσεις.

 
Πρέπει όλοι μαζί να υψώσουμε μια δημοκρατική ασπίδα προστασίας των λαών από την εγκληματική στρατηγική της κ. Μέρκελ. Ο κ. Σαμαράς οφείλει τώρα και χωρίς μισόλογα να εξηγήσει αν έχει και ο ίδιος συμφωνήσει στο έγκλημα.


Στον αντίποδα αυτής της εγκληματικής απόφασης, πρέπει άμεσα να διοργανωθεί ειδική διάσκεψη για τα χρέη των ευρωπαϊκών χωρών που θα δώσει λύση στα πρότυπα της διάσκεψης του Λονδίνου, το 1953, που διέγραψε το 60 τοις εκατό των γερμανικών χρεών.


Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι έχει ιστορική μνήμη και η Γερμανία συναίσθηση των ιστορικών ευθυνών που αναλαμβάνει.