Κυρώσεις στη Ρωσία από ΕΕ λόγω Κριμαίας

Στη δίνη της μεγαλύτερης γεωπολιτικής κρίσης στην Ευρώπη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η ΕΕ αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις επί δύο συμφωνιών με τη Ρωσία και προειδοποιεί με πρόσθετες κλιμακωτές κυρώσεις -πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, και σε επόμενη φάση οικονομικές κυρώσεις- εάν η κατάσταση δεν οδηγηθεί άμεσα σε αποκλιμάκωση.

 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγορούν τη Μόσχα για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην Κριμαία και χαρακτηρίζουν παράνομο το δημοψήφισμα προσάρτησης, έπειτα από τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες που περιγράφηκε ως «θυελλώδης» από τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, οι «28» καλούν τη Ρωσία να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της στις βάσεις τους στην Κριμαία, και να επιτρέψει την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών.

«Η λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Θεωρούμε ότι η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κριμαίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε ό,τι αφορά το μελλοντικό της καθεστώς αντιτίθεται στο σύνταγμα της Ουκρανίας και ως εκ τούτου είναι παράνομη» υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Κριμαία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν συγκεκριμένα την Πέμπτη την αναστολή των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία σχετικά με συμφωνία χαλάρωσης του καθεστώτος της βίζας για Ρώσους πολίτες, καθώς και επί μίας νέας συμφωνίας διμερούς συνεργασίας.

Παράλληλα, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία αποσύρονται από τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο σύνοδο της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.

Εάν δε βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού η ΕΕ θα προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως περιορισμοί στις μετακινήσεις, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και αναστολή των Συνόδων Κορυφής ΕΕ- Ρωσίας προβλέπεται, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ θα προετοιμάσουν τα σχετικά μέτρα.

Εάν η Ρωσία συνεχίσει να μη συμμορφώνεται, οι «28» στην κοινή τους δήλωση, ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να λάβουν και οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Επίσης, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα υπογράψει τη Συφωνία Σύνδεσης με την Ουκρανία πριν από τις ουκρανικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερονκατήγγειλε τη Ρωσία για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην Ουκρανία, προειδοποιώντας πως η ΕΕ θα κινηθεί «σύντομα» προς πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση έκδοσης βίζας εάν δεν υπάρξει πρόοδος σε διάλογο με τη Ρωσία για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Σε ανάλογη γραμμή, η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε παράνομη την επικείμενη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κριμαία μετά την ψήφο της Βουλής υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία που ήλθε να δυναμιτίσει περαιτέρω την κρίση. Και υπογράμμισε επίσης με πρόσθετες κυρώσεις εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προσέλθει σε διάλογο.

Προειδοποίηση για κυρώσεις «σε οικονομικούς τομείς» ήλθε ταυτόχρονα από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ έπειτα από μία συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, την οποία ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε «θυελλώδη», λέγοντας ότι «μπορεί ενδεχομένως να μην είναι όλοι ικανοποιημένοι από την έκβαση, αλλά επιτεύχθηκαν περισσότερα απ ότι αναμενόταν λίγες ώρες πριν»

http://www.sofokleous10.gr/2012-07-24-09-30-40/259879-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%B1%CF%82