Λεηλατείται η περιουσία των Βορειοηπειρωτών

Δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση χωρίς να υπάρξει κάποια ουσιαστική αντίδραση από ελληνικής πλευράς. Είναι χρόνια τώρα, που με διάφορες μεθοδεύσεις υφαρπάζεται η περιουσία των Χιμαριωτών -κυρίως- χωρίς να μπορούν να την υπερασπιστούν.
 
Εμφανίζονται κατά καιρούς στα δικαστήρια Αλβανοί, φέροντες «κιτάπια» από την Κωνσταντινούπολη, τα οποία χωρίς κανένα έλεγχο γίνονται δεκτά ως γνήσια, και μέσω αυτών η αλβανική δικαιοσύνη τους καθιστά δικαιούχους ακίνητης περιουσίας, που ανήκει όμως σε Χιμαριώτες από καταβολής κόσμου. Αυτή είναι μια από τις μεθοδεύσεις.
 
Κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για συμφέροντα -στα οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, και μάλιστα συγγενείς και του κ. Μπερίσα-, τα οποία εργάζονται για ιταλικές κατασκευαστικές εταιρίες που ετοιμάζουν στην -απίστευτης ομορφιάς- περιοχή τουριστικές εγκαταστάσεις.
 
Δύο ακαδημαϊκοί Χιμαριώτες απέστειλαν διαμαρτυρία για τις κατασχεμένες περιουσίες τους, η οποία δημοσιεύθηκε στον βορειοηπειρωτικό Τύπο (aftonomi, himara), από τον οποίο δανείζομαι αποσπάσματα:
 
«Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα
 
Σε ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, την οποία υπογράφουν ο Πρίαμος Μπολάνος και ο Γιόργης Χαντζάρης -ακαδημαϊκοί-αναφέρουν την αδικία την οποία έχουν υποστεί με τις κατασχεμένες από το αλβανικό κράτος ιδιοκτησίες των κατοίκων της Χιμάρας.
 
Στην μακροσκελή επιστολή τους, αναφέρουν τον κόπο της δημιουργίας των περιουσιών αυτών, οι οποίες δεν είχαν πειραχτεί ούτε από το οθωμανικό κράτος, εντούτοις κατασχέθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα.
 
Επισημαίνουν ότι η επιστροφή της ιδιοκτησίας είναι συνταγματική επιταγή του αλβανικού κράτους και δέσμευση για τη διάθεση της γης στους πραγματικούς ιδιοκτήτες, τους Χιμαριώτες, των οποίων η περιουσία κατά τα έτη 1945-1946, κατασχέθηκε βάσει της εκτέλεσης της αγροτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης εκείνης της εποχής.
 
Κάνουν λόγο για τα ξένα συμφέροντα: «Κατά την αδυσώπητη καταιγίδα, να αρπάξουν τη γη στην παράκτια περιοχή, έτρεξαν όπως το θηρίο τρέχει προς το θήραμά του, πολιτικοί και διάφοροι κύκλοι σε κυβερνητικό επίπεδο. Δεν έμειναν έξω από αυτόν τον αγώνα ακόμη και ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί. Τέτοια είναι η περίπτωση της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων διεθνών οργανισμών που σχετίζονται και έχουν πάρε δώσε με κεντρικούς και τοπικούς άρχοντες.
 
» Αυτοί, με τα γνωστά λεγόμενα έργα τους για τη διαχείριση της γης και την δημιουργία τουριστικών περιοχών, χωριών, κλπ. όπως συνέβη στο Γυάλι και στην Κακομαία, υποστηρίζοντας ότι οι εκτάσεις ακτών ανήκουν στο κράτος, επιτέθηκαν σαν να ήταν έρμαια οι περιοχές αυτές, ανακηρύσσοντας των εαυτών τους, νόμιμους ιδιοκτήτες » – γράφουν μεταξύ άλλων οι δυο Χιμαριώτες ακαδημαϊκοί στη ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
 
«Σε μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία, για την οποία έχετε δεσμευτεί, και για την οποία όλοι εργαζόμαστε, η ιδιοκτησία είναι μία σημαντική χαρακτηριστική παράμετρος ή με άλλα λόγια, είναι το άλφα και το ωμέγα των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στην ανοικτή επιστολή.
 
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά του ιστορικού της κατάσχεσης της περιουσίας από το κομμουνιστικό καθεστώς και πως αυτή έχει δημιουργηθεί από τους Χιμαριώτες «σπάσαμε πέτρες με τα χέρια και φυτέψαμε δέντρα», γράφουν χαρακτηριστικά, αναφερόμενοι στις βραχώδεις ακτές του Ιουνίου πελάγους.
 
«Το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους κατοίκους των ακτών του Ιονίου και εκφράζουμε την πλήρη εμπιστοσύνη μας προς εσάς κ. Πρωθυπουργέ. Με το υπουργικό συμβούλιο θα απονέμεται δικαιοσύνη βάσει του κυβερνητικού σας προγράμματος»
 
Οι δύο γιοι της Χιμάρας: Priamo BOLLANO και Jorgji HANXHARI
 
Ο Μακεδών
 
http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=156627