Συρία: Οι ισλαμιστές λεηλατούν ελληνιστικά μνημεία

ε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται τα ελληνιστικά μνημεία της Συρίας, από τις ορδές των βάρβαρων ισλαμιστών. Μετά την Ορθοδοξία χτυπιέται και ο Ελληνισμός, και η ελληνική κυβέρνηση τους στηρίζει κιόλας.

Στη Συρία λεηλατούνται τα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, παρόλο που η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τη σύληση και την λαθραία διακίνηση των αρχαιοτήτων, τις οποίες οι ένοπλοι δράστες ανταλλάσσουν με όπλα. Ο πόλεμος στη Συρία, προκάλεσε τραγικό ξέσπασμα στην μαύρη αγορά αρχαιοτήτων.

Η Συρία έχει περίπου 10.000 πολιτιστικά μνημεία. Οι συλητές καταστρέφουν κυρίως εκείνα τα μνημεία, που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα μεγάλα κατοικημένα σημεία, όπου αισθάνονται μεγαλύτερη ελευθερία.

Αλλά δεν λεηλατούν μόνο οι ένοπλοι μισθοφόροι-κυνηγοί του εύκολου κέρδους, αλλά και οι επαγγελματίες λαθρέμποροι. Υπάρχουν στη Συρία πολύτιμα αντικείμενα της μεσαιωνικής, της ρωμαϊκής και της ελληνιστικής περιόδου. Σήμερα εκεί δρουν χιλιάδες μαχητές, μαζί και από τις χώρες εντατικής λεηλασίας των αρχαιολογικών συλλογών του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Λιβύης, όπου, κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων είχαν λεηλατηθεί σχεδόν όλα τα εθνικά μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Το λαθρεμπόριο των ιστορικών αξιών είναι πρόβλημα, που επιδεινώνεται όλο και περισσότερο τις ασταθείς περιόδους. Έτσι ήταν στο Ιράκ και στη Λιβύη. Έτσι γίνεται σήμερα και στη Συρία. Εννοείται ότι οι εστίες πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να διαφυλάσσονται προσεχτικά και με ασφάλεια. Αλλά τώρα μάλλον, πολύ λίγα μπορούν να προστατευθούν με επιτυχία.

Είναι πιθανό ότι τις συριακές πολιτιστικές αξίες, που δεν έχουν ακόμη βομβαρδιστεί και λεηλατηθεί, τις περιμένει η τύχη των ιρακινών παρόμοιων αντικειμένων, πολλά από τα οποία έπαψαν απλώς να υπάρχουν.

Να ασκηθούν πιέσεις από όλους αυτούς που υποστηρίζουν τους “δημοκρατικούς” “εξεγερμένους” να κρατάνε τα χέρια τους μακριά από τα Μνημεία της Ανθρωπότητας, και να τους ξεκαθαρίσουν ότι θα τιμωρούνται ως εγκληματίες πολέμου.

Εκτός αν η Νέα Τάξη Πραγμάτων θέλει να ξαναγράψει την ιστορία και όλα αυτά τα μνημεία την εμποδίζουν να το πράξει οπότε θα προτιμούσε να μην υπήρχαν.

 defencenet.gr