Η καλύτερη λύση στην διατροφή είναι η ωμοφαγία επειδή δεν απαιτεί ενέργεια για μαγείρεμα. Αν όμως αναγκαστούμε να μαγειρέψουμε την τροφή μας, θέλουμε να ξοδέψουμε όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια
του Ιωάννη Δήμου
Η καλύτερη λύση στην διατροφή είναι η ωμοφαγία επειδή δεν απαιτεί ενέργεια για μαγείρεμα. Αν όμως αναγκαστούμε να μαγειρέψουμε την τροφή μας, θέλουμε να ξοδέψουμε όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια .
Τα φυτά εκτός απο την φαγώσιμη ουσία παράγουν και την μη φαγώσιμη ( απο τον άνθρωπο ) που εδώ θα την αποκαλούμε “καύσιμη βιομάζα” επειδή μπορεί να παράγει θερμότητα για το μαγείρεμα της φαγώσιμης ουσίας .
Τα καλαμπόκια παράγουν πολλή καύσιμη βιομάζα . Τα κουκιά , τα σκόρδα και τα σιτηρά παράγουν πολύ λιγότερη ( βλέπε http://laloslal.t35.com/agri–data-2010.html ) . Τα κουκιά , τα σκόρδα και τα σιτηρά μετατρέπουν το νερό και το ηλιακό φώς κυρίως σε φαγώσιμη βιομάζα . Απο αυτή την άποψη είναι συμφέρουσες καλλιέργειες . Δεν μας δίνουν όμως αρκετή καύσιμη βιομάζα για να μαγειρέψουμε την φαγώσιμη ουσία . Το καλαμπόκι παράγει λίγη φαγώσιμη ουσία και πολλή καύσιμη βιομάζα .
Πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε τα τρόφιμα δαπανώντας το ελάχιστο ποσό ενέργειας ;
Στο παρακάτω σχήμα βλέπουμε μια ιδέα ενός φούρνου που μαγειρεύει χρησιμοποιώντας λίγα ξερά χόρτα που μπορούμε να βρούμε στην αυλή του οικολογικού χωριού :
Τα χόρτα καλά θα είναι να καίγονται λίγα- λίγα . Το μεγάλο μεταλλικό ταψί αναγκάζει τα καυσαέρια να διανύουν μεγάλη απόσταση “γλείφοντας” το μέταλλο και δίνοντας την θερμότητά τους . Έτσι όλη σχεδόν η θερμότητα των καυσαερίων μεταβιβάζεται στο ταψί .
Αν πρόκειται να βράσουμε σπόρους ( σιτάρι , κριθάρι , κουκιά ή γενικώς αφυδατωμένα τρόφιμα ) , θα πρέπει να τους έχουμε μουσκέψει 12 ώρες πρίν . Τους απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού . Το νερό που βάζουμε στο ταψί είναι λίγο . Πρέπει να καλύπτει γύρω στο 80 % του όγκου του σπόρου .
Δεν συμφέρει να μαγειρεύουμε λίγους σπόρους κάθε φορά . Η μεγαλύτερη οικονομία γίνεται όταν οι σπόροι παρατάσσονται σε μία στρώση και καλύπτουν όλο το ταψί .
Αν πρόκειται για φρέσκα λαχανικά ( πχ παντζάρια ) δεν χρειάζεται προηγουμένως μούσκεμα . Τα λαχανικά τα ψιλοκόβουμε . Το νερό πρέπει να καλύπτει μόνο το 10-20 % του όγκου τους . Με το ίδιο όγκο νερού μπορούμε να τα κάνουμε βραστά στον ατμό , αρκεί να υψώσουμε τα λαχανικά πάνω απο το νερό με μια σχάρα . Το ίδιο ισχύει και για κρέας και ψάρια στον ατμό .
Στον ατμό μπορούν να μαγειρευθούν και οι σπόροι . Τα κουκιά είναι προτιμότερο να φουσκώνουν στο νερό πρώτα , να αφαιρείται το περισπέρμιο και να διαχωρίζονται οι δύο κοτυληδόνες . Έτσι η θερμότητα εισχωρεί πιό γρήγορα στην φαγώσιμη ουσία και το μαγείρεμα δεν διαρκεί πολύ .
Αφού κάψουμε μια συγκεκριμένη ποσότητα χόρτων και αντιληφθούμε οτι τοι νερό έγινε αρκετά καυτό , κλείνουμε την είσοδο του αέρα στη βάση του φούρνου , σφραγίζουμε την έξοδο των καυσαερίων ( με μια επίπεδη πέτρα ) , κουκουλώνουμε όλο τον φούρνο με χώμα και τον αφήνουμε 12 ώρες . Το κουκούλωμα δεν αφήνει την θερμότητα να χαθεί στο περιβάλλον . Στη διάρκεια αυτή το καυτό νερό μαγειρεύει τα τρόφιμα .
Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν θα λέγαμε για το βράσιμο των σπόρων : Το πρωϊ τους βάζουμε σε κρύο νερό να μουσκέψουν και να φουσκώσουν . Το απόγευμα ανάβουμε τον φούρνο και τους βάζουμε να μαγειρευθούν . Το επόμενο πρωϊ είναι έτοιμοι για κατανάλωση . Το μαγείρεμα λοιπόν διαρκεί 24 ώρες . Κάθε ημέρα ετοιμάζουμε το φαγητό που θα φάμε την επόμενη .
Τα λαχανικά , το κρέας και το ψάρι μπορούμε να τα βάλουμε στον φούρνο το απόγευμα και να τα βγάλουμε το πρωϊ .
Ψωμί μπορούμε να ψήσουμε σε πλατύ πήλινο ταψί ( το ψωμί θα έχει το σχήμα του ψωμιού της πίτσας – φαρδύ και λεπτό ) . Βάζουμε το ζυμάρι το απόγευμα στον φούρνο και το βγάζουμε το πρωί .
Οι αρχαίοι Έλληνες έψηναν ψωμί στη γάστρα που την ονόμαζαν “κλίβανον” .
Ιούλιος 2010
http://lofos.info/laloslal/lasses.html