Μαζική αντίδραση στην υποβάθμιση του ρόλου της Ολυμπίας

Με συνέντευξη τύπου που παρεχώρησαν   ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς και  ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση των πολιτών και των φορέων της Ολυμπίας, της Ηλείας αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για την τέλεση της αφής της ολυμπιακής φλόγας, για τους 2ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Και οι δύο κάλεσαν τους φορείς και τους πολίτες να διατρανώσουν με την μαζική τους συμμετοχή,  την Τετάρτη 30 του μηνός, ήμερα της τελετής,  την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση του ρόλου του θεματοφύλακα  της Αρχαίας Ολυμπίας.

 

Στην συνέντευξη συμμετείχαν ακόμα ως μέλη «της κίνησης της υπεράσπισης της Ολυμπιακής Φλόγας» ο αναπληρωτής δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Δεββές, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Ζαρόκωστας και ο αρχαιολόγος Νίκος Αντωνόπουλος.

Ανοίγοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς τόνισε μεταξύ άλλων:       

«Αναφέρω δύο πράγματα σχετικά με τα τελευταία γεγονότα για το ζήτημα της αφής φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων.

 

Επειδή ιστορικά στην εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ολυμπία αποτελεί τον Τόπο αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην συνείδηση των πολιτών της παγκόσμιας κοινότητας. Οτιδήποτε άλλο είναι απομίμηση.

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θεματοφύλακας των αξιών του Ολυμπισμού, αναλογιζόμενος τις συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης υπέβαλε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή πρόταση που μπορούσε έστω και την τελευταία στιγμή να διορθώσει το ατόπημα.

 

 

 

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας  η Τελετή Αφής για τους Δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που θα διεξαχθούν το ερχόμενο καλοκαίρι  στην Πόλη Nanjing  της Κίνας  θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 30 Απρίλη και όχι στον φυσικό της Χώρο, την Ολυμπία, μετά από απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.  Και μάλιστα δεν θα έχει το όνομα Ολυμπιακή Φλόγα, αλλά «Φλόγα». Το γεγονός αυτό – αν τελικά συμβεί– θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για το μέλλον του νέου αυτού  θεσμού  και θα αναιρέσει την μοναδικότητα και ιερότητα της Ολυμπιακής φλόγας.
Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας , οι φορείς και οι πολίτες της Ηλείας διατράνωσαν για μια ακόμα φορά την αντίθεσή τους στην παραπάνω απόφαση.

Μετά βέβαια από αυτές τις ενέργειες υπήρξαν θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του προέδρου κ.Καπράλου και του προέδρου της ΔΟΑ κ. Κούβελου, οι οποίοι συντάχθηκαν  και προώθησαν προς την ΔΟΕ  τις προτάσεις του Δήμου. Ωστόσο δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για οποιαδήποτε εξέλιξη ή αλλαγή της απόφασης.

 

Για αυτό εμείς καλούμε την Τετάρτη 30 Απριλίου και ώρα 11.00 όλους τους φορείς αλλά και τους πολίτες της Ηλείας στην Αρχαία Ολυμπία όπου θα καταθέσουμε την αντίθεσή μας  για την αφή της φλόγας εκτός της Ολυμπίας.

Θα ήθελα εδώ να επισημάνω ότι για μας η 30η Απριλίου αποτελεί την αφετηρία της προσπάθειας εκ μέρους του Δήμου και θα συνεχιστεί μέχρι το θέμα να επανέλθει στην ΔΟΕ για οριστική απόφαση προκειμένου η τελετή Αφής της Ολυμπιακής φλόγας και για τους Ολυμπιακούς  Αγώνες Νέων να θεσμοθετηθεί επίσημα να γίνεται στην Αρχαία Ολυμπία.»

 Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Καφύρας είπε μεταξύ άλλων:

«Σαν Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας αλλά και ως δημότης Αρχ. Ολυμπίας θέλω να δηλώσω με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ηλείας, στο ανοσιούργημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτό   της αλλαγής του τρόπου και του τόπου Αφής της Ολυμπιακής φλόγας που θα επιχειρηθεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στις 30 Απριλίου για τους «Ολυμπιακούς» Αγώνες στο Nanjing στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η Ηλεία και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και με ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου της απορρίπτει αυτή την αλλαγή του τόπου της αφής της Ολυμπιακής φλόγας, υπερασπιζόμενοι την ιερότητα και μοναδικότητα της Ολυμπιακής φλόγας.

Καμία φλόγα, εκτός από αυτή την Ολυμπίας, δεν είναι Ολυμπιακή φλόγα και οι Αγώνες δεν είναι Ολυμπιακοί  και αν δεν έχουν αυτή την Ολυμπιακή Φλόγα.

Με αυτή την θέση,  αν επιμείνει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στην αφή της Φλόγας στην Αθήνα, αυτή  η φλόγα δεν θα είναι Ολυμπιακή (ας την ονομάζουν όπως θέλουν) και οι Αγώνες «Nanjing 2014» δεν θα είναι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Καλούμε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη ΔΟΑ  να αλλάξουν , έστω και την τελευταία ώρα αυτή την θέση τους και να πραγματοποιηθεί αυτή η αφή με εμβληματικό τρόπο  στην Ιερή Πόλη και στο Αρχαία Στάδιο της Ολυμπίας.

Είμαστε γνώστες της τελευταίας διαφοροποίησης της Ε.Ο.Ε. και της αποστολή σχετικής επιστολής  προς την Δ.Ο.Α., την θεωρούμε δε θετική κατεύθυνση (αν και καθυστερημένα), αλλά και αυτή θα κριθεί εκ του αποτελέσματος , διότι αλλιώς θα την θεωρήσουμε προσχηματική και εμπαιγμό προς την Αρχαία Ολυμπία.

Είμαστε δίπλα στον Δήμο για κάθε δράση και ενεργεία που θα αναπτύξει για την αφή. Κλείνοντας θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να επανέρθουμε στο αίτημα για την θεσμική κατοχύρωση της τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και την αυστηρής καθιέρωσης της περιοδικότητας της σε ορισμένες και κύριες Ολυμπιακές Διοργανώσεις  (θερινοί, χειμερινοί . νέων)  και όχι της πληθωριστικής  και χρήσης της.»

            Από το σύνολο των ομιλητών αναφέρθηκε  « η διεθνή απήχηση που έχει το αίτημα για θεσμοθέτηση της τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες» αλλά « και ο διαχρονικός ρόλος της Αρχαίας Ολυμπίας και της φλόγας που μεταλαμπαδεύει σε όλο τον κόσμο τα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης , της ευγενούς άμιλλας και της αλληλεγγύης των λαών.»

Για τα παραπάνω ανακοίνωση εξέδωσε και η ΜΚΟ   “Thank You Olympia”. Ακόμα έχει ανακοινωθεί ψήφισμα στο www.causes.org

  “ save the Olympia Flame