Με κλείσιμο των συνόρων της προειδοποιεί η Κροατία

Με κλείσιμο των συνόρων της προειδοποιεί η Κροατία εάν συνεχιστεί η άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών-προσφύγων μετά το μπλόκο της Ουγγαρίας, έχοντας ήδη θέσει σε επιφυλακή τον στρατό για να επέμβει για την προστασία των συνόρων. 

Σχεδόν 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει στην Κροατία μέσα σε ένα 24ωρο εν μέσω χαοτικών σκηνών στα σύνορά της με την Σερβία, όπου πρόσφυγες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό για να ξεσπάσουν συμπλοκές με τις αρχές.

«Η Κροατία θα κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία αν ξαναδούμε 8.000 μετανάστες να μπαίνουν στη χώρα μέσα σε μία ημέρα» προειδοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών Ράνκο Όστογιτς.

Σύμφωνα με τον Όστογις, δεν υπήρχε λόγος για τους μετανάστες που συνεχίζουν να έρχονται να ζητήσουν προστασία καθώς η Κροατία δεν έχει τις δυνατότητες να τους δεχτεί. «Η Κροατία δεν ενδιαφέρεται να γίνει μια χώρα όπου οι μετανάστες θα αναζητήσουν αυτά που μπορούν να βρουν σε άλλες χώρες όπου βρίσκονται τώρα» είπε ο υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία, το πρωί της Τετάρτης, τουλάχιστον 8.900 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Κροατία.

Η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις να είναι σε ετοιμότητα ώστε, εάν χρειαστεί, να προστατεύσουν τα εθνικά σύνορα από την «παράνομη μετανάστευση», μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Hina.

Στη μεθοριακή πόλη Τοβάρνικ εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες ξέφυγαν από την επιτήρηση της κροατικής αστυνομίας και προσπαθούν να συνεχίσουν την πορεία τους με τα πόδια, περπατώντας πλάι στις σιδηροδρομικές γραμμές ή μέσα από τα χωράφια, μετέδωσε δημοσιογράφος του Reuters.

«Θέλουν να μας πάνε σε στρατόπεδα, αλλά εμείς δεν το θέλουμε αυτό» δήλωσε ένας άνδρας χωρίς να δώσει το όνομά του.

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία στη Σλοβενία σταμάτησε τρένο στο οποίο επέβαιναν 200 πρόσφυγες στον σιδηροδρομικό σταθμό Ντόμποβα στη σλοβενική πλευρά των συνόρων με την Κροατία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων που επιχείρησαν να εισέλθουν στην Σλοβενία μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Ουγγαρία, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει και στα σύνορά της με την Κροατία την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρύξει στα σύνορά της με την Κροατία -αδιαφορώντας για τη διεθνή κατακραυγή για τη μεταχείριση των προσφύγων.

«Τι κάνει η Κροατία; Αντί να παρέχει την πρέπουσα φροντίδα στους μετανάστες και να τους καταγράφει, τους προωθεί προς την Ουγγαρία και τη Σλοβενία» δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο. 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το σύστημα που εφαρμόζει το Ζάγκρεμπ για την αντιμετώπιση της κατάστασης κατέρρευσε μέσα σε μία ημέρα. Το υπουργείο έχει καλέσει τον πρεσβευτή της Κροατίας στη Βουδαπέστη για να του ζητήσει εξηγήσεις, πρόσθεσε.

Ο Σιγιάρτο κατηγόρησε ακόμη την Κροατία ότι απέδειξε πως δεν ήταν έτοιμη να ενταχθεί στη ζώνη ελεύθερης διακίνησης του Σένγκεν για πολλά χρόνια ακόμη.

 

http://news.in.gr/world/article/?aid=1500026442