Μεγάλες αδικίες και εξόφθαλμη προχειρότητα στην επιχειρούμενη φορολόγηση της αγροτικής γης

Θα φορολογήσουν τα εκτός σχεδίου πόλεως αγροκτήματα; Σωστά θα κάνουν να τα φορολογήσουν! Όμως, πόσο θα τα φορολογήσουν; Και κυρίως, πώς καταλήγουν σε κάποιο ποσό φορολόγησής τους; Λένε προς 12 ευρώ το στρέμμα, κατά μέσο όρο. Έκαναν όμως κάποια -έστω στοιχειώδη- μελέτη πριν καταλήξουν στο ποσό αυτό; Ρώτησαν κάποιους; Γνωρίζουν οι ίδιοι τί συμβαίνει στην αγορά της αγροτικής γης; Γνωρίζουν ποιά ακίνητα είναι δηλωμένα ως “καλλιεργήσιμη γη” και ποιά ως “βοσκοτόπια”;


Μέλος του Συλλόγου, επικοινώνησε μαζί μου και μου ανέφερε ότι, νοικιάζει τα 22 στρέμματα χωράφια που του άφησε ο πατέρας του προς 500 ευρώ κατ’ έτος. Και είναι πολύ ευχαριστημένος που πιάνει αυτό το ποσό, επειδή πολλοί δε βρίσκουν να τα νοικιάσουν. Και σύμφωνα με το τελευταίο φορολογικό νόμο, από το ποσό αυτό, θα πληρώσει 50 ευρώ φόρο (10% επί των εσόδων από μισθώματα). Και τώρα, του βγαίνει να πληρώσει ακόμη 264 ευρώ σαν “χαράτσι” (όπως, παρά τις διορθώσεις μου, επέμενε να το ονομάζει). Δηλαδή, από τα 500 ευρώ που εισπράττει, θα καταβάλει προς τον κ. Στουρνάρα, τα 314 ευρώ!


Αυτή είναι βέβαια η μία πλευρά του ζητήματος. Η άλλη πλευρά, έχει να κάνει με το ύψος του φόρου περιουσίας (επειδή το …”χαράτσι”, φόρος περιουσίας είναι), σαν ποσοστό της συνολικής του αξίας.
Ακόμη δε γνωρίζουμε πώς θα φορολογηθούν τα αστικά ακίνητα. Όμως, όπως είχε διαρρεύσει παλαιότερα (ως γνωστό, οι έλληνες Υπουργοί ασκούν πολιτική μέσω διαρροών), η κλίμακα της φορολόγησης θα κυμαίνεται από 0,1% έως 0,3% της αντικειμενικής αξίας.

Κάπως έτσι δε θα πρέπει να είναι και με την αγροτική γη; Λογικά, κάπως έτσι θα πρέπει να είναι. Περιουσία το ένα, περιουσία και το άλλο…


Τότε, εάν θεωρήσουμε ότι, τα 12 ευρώ που “διαρρέει” ως “μέσο όρο” ανά στρέμμα το Υπουργείο Οικονομικών ισούται με το 0,2% της αντικειμενικής αξίας των αστικών ακινήτων, σημαίνει ότι, οι άνθρωποι του Υπουργείου θεωρούν ότι η μέση αξία του στρέμματος καλλιεργήσιμης γης φθάνει στα 6.000 ευρώ! Ή, με άλλα λόγια, θεωρούν ότι όλων τα κτήματα είναι …παραθαλάσσια ή εφάπτονται μεγάλων εθνικών οδών!

Έτσι είναι; Όχι βεβαίως! Έχουν ιδέα οι άνθρωποι του Υπουργείου πόσο πωλείται ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης; Ας κάνουν μία βόλτα στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία ή και στη Θράκη για να μάθουν…


Να φορολογηθεί η αγροτική γη. Βεβαίως και να φορολογηθεί. Όμως, να φορολογηθεί δίκαια. Και μετά από μελέτη και πλήρη καταγραφή της περιουσίας του καθενός μας. Σήμερα, οι φορολογικές αρχές δε γνωρίζουν ποιοί φορολογούμενοι έχουν δηλώσει την ακίνητη περιουσία τους -πολύ δε περισσότερο την αγροτική τους περιουσία- και ποιοί όχι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, υπάρχουν συνολικά 15 εκατομμύρια στρέμματα, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί ποτέ σε έντυπο Ε9. Πολλοί από αμέλεια, άλλοι από άγνοια (ότι είναι κύριοι κάποιων αγροκτημάτων) και άλλοι εκ του πονηρού!
Σήμερα, το Κράτος, για μία ακόμη φορά, επιβραβεύει τους αμελείς και τους πονηρούς…


Άργησε. Άργησε υπερβολικά το Κράτος να ασχοληθεί με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Και έτσι, για μία ακόμη φορά, αντιδρά βιαστικά και με προχειρότητα. Και μέσα σ’ αυτή τη βιασύνη θα υπάρξουν αδικίες. Οι οποίες φοβούμαστε ότι θα είναι πολλές. Πολλές και βαριές… Και η πιο βαριά αδικία απ’ όλες είναι ότι, ένα μεγάλο μέρος από την αγροτική γη, θα φορολογηθεί δυσανάλογα βαρύτερα από την πραγματική του αξία. Ενώ ένα άλλο μέρος (το αδήλωτο) δε θα φορολογηθεί καθόλου!

 

http://www.forologoumenos.gr/permalink/24338.html