Το μεγάλο Όραμα

της Μαρίας Γραικούση

Απόσπασμα από το “Περί Τέχνης”, του Μίκη Θεοδωράκη:

“Ο λαϊκός μας πολιτισμός δεν σημαίνει για το λαό μας μόνο τέχνη, μονάχα αισθητική απόλαυση. Σημαίνει ακόμα: την αγάπη της ελληνικής γλώσσας, της πεμπτουσίας της ελληνικής κληρονομιάς.

Την πίστη στον άνθρωπο και τις μεγάλες αξίες, την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη, την τιμή, τη λευτεριά. Τη Ρωμιοσύνη.

Οι βαθύτερες ρίζες του Ελληνισμού είναι η εθνική μας κουλτούρα. Ανεβάζει τους πολυτιμότερους εθνικούς χυμούς προς τον κορμό του έθνους.

Χάρη σ’αυτούς διατηρηθήκαμε, νικήσαμε τους νικητές μας. Οι ρίζες είναι τόσο βαθειές και άτρωτες, ώστε είναι ικανές να θρέψουν, να στηρίξουν και να υψώσουν ένα γιγάντιο δέντρο. Μας εξασφαλίζουν μεγάλες προοπτικές για το μέλλον του λαού μας.

Από τα συμπεράσματα αυτά πηγάζουν οι ευθύνες και τα καθήκοντα των εκπροσώπων της ελληνικής κουλτούρας”.

Ο Πολιτισμός, είναι αξίες, ιδεολογία, στάση ζωής, είναι οι παραδόσεις, η ιστορία, ο ανθρωπισμός. Ακόμη, λέμε σήμερα ότι κάποιος είναι πολιτισμένος ή όχι, σύμφωνα με την συμπεριφορά του και την σκέψη του.

Όλα τα παραπάνω, εκφράζονται και μέσα από τις Τέχνες, αλλά όχι μόνον απ’αυτές.

Οι Καλλιτέχνες, είναι σαφώς κομμάτι του ψηφιδωτού, όχι όμως το ίδιο το ψηφιδωτό.

Στην Αρχαία Αθήνα, η πόλις, η συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, ήταν το πιο ύψιστο ιδανικό.

Το έθνος μας, έχει μία πορεία. Δεν φτάσαμε αυτόματα από τους Αρχαίους στο σήμερα. Κι ακόμη και σήμερα, αυτό που λέμε ότι παρέχουμε στον υπόλοιπο κόσμο και έχουμε ως όπλο, είναι ο Πολιτισμός μας.

Μία παράσταση ή μία συναυλία ή μία εικαστική έκθεση, όσο καλή και να είναι, όσο ποιοτική και να είναι, θα έχει ψυχαγωγικό ρόλο, αλλά θα την παρακολουθήσουμε και θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας.

Ο Πολιτισμός, είναι ίσως η πιο βασική προϋπόθεση για να επιβιώσει η κοινωνία μας. Υπάρχει κόσμος, που ενδιαφέρεται για τον Πολιτισμό στην ουσία του και έχει ανάγκη να δει φως.

Αν στραφούμε στις ρίζες μας, και αναδείξουμε τις παραδόσεις και την ιστορία μας, θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην Πατριωτική Αναγέννηση.

http://www.spitha-kap.gr/el/articles/history/?nid=3720