Μειώσεις στις επικουρικές έως και 40%

Σοκ θα υποστούν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου περίπου 150.000 συνταξιούχοι, όταν διαπιστώσουν στα ΑΤΜ των τραπεζών μειώσεις στο ποσό των επικουρικών αποδοχών τους έως και 40%.    

 

Θα πρόκειται για τον δεύτερο γύρο περικοπών στις επικουρικές συντάξεις (ο πρώτος έγινε με τις πληρωμές του Αυγούστου), ενώ θα ακολουθήσει και τρίτος γύρος τον Οκτώβριο, που θα αφορά σε περίπου 120.000 συνταξιούχους. Παράλληλα, οι ”άτυχοι” του Οκτωβρίου, εκτός από τις περικοπές, θα έχουν να επιστρέψουν, ως αχρεωστήτως καταβληθέν, και το ποσό της πρώτης δόσης των αναδρομικών. Καθώς οι μειώσεις στις επικουρικές ξεκίνησαν από τις συντάξεις του Ιουνίου, με βάση τον ”νόμο Κατρούγκαλου” θα πρέπει να γίνει αναδρομική επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σε τρεις δόσεις (τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο).  

Για τον εκ νέου υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, από τον οποίο θα προκύψουν οι περικοπές, χρησιμοποιείται νέος συντελεστής, που κυμαίνεται από 0,5 έως 0,6 ανάλογα με το ταμείο. Ως ”δίκτυ ασφαλείας” υπάρχει το συνολικό ύψος των 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά) από κύριες και επικουρικές συντάξεις. Για όσους λαμβάνουν συντάξιμες αποδοχές κάτω από αυτό το όριο, η διαφορά μεταξύ παλαιού και νέου ποσού διατηρείται και εγγράφεται ως ”προσωπική διαφορά”. Για τους υπολοίπους, η διαφορά μεταξύ της νέας και της παλιάς επικουρικής κόβεται αυτόματα.  

Στους χαμένους του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνονται συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ), πρώην εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ), καθώς και συνταξιούχοι της πρώην Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠΤΠ), οι οποίοι λόγω των υψηλών κύριων συντάξεων δεν προστατεύονται από το όριο των 1.300 ευρώ. Μειώσεις θα δουν και χιλιάδες συνταξιούχοι από το πρώην επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ).  

Σύμφωνα με παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης, μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι (οι απώλειες αφορούν στο αρχικό μεικτό ποσό):  

1) Toυ IKA (κύρια) και του ΕΤΕΑΜ (επικουρική), υψηλόμισθοι με 25ετια και άνω, οι οποίοι, εάν έχουν ”αποχωρήσει” από την 22η Ασφαλιστική Κλάση και πάνω, αντιμετωπίζουν μειώσεις στις επικουρικές από 5% έως και 35%.  

2) Του ΙΚΑ (κύρια) και ΤΡΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί πράκτορες), που θα χάσουν 10% – 40%.  

3) Του ΙΚΑ (κύρια) του ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι), που θα χάσουν πάνω από 10%.  

4) Της ΔΕΗ, που θα χάσουν από 5% έως 10%.  

5) Των τραπεζών, των οποίων το προσυνταξιοδοτικό έχει μετατραπεί σε επικουρική, που θα χάσουν από 5% έως 12%.  

Για παράδειγμα, συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος παίρνει την κύρια σύνταξη του από το ΙΚΑ με 35ετία στην ανώτατη ασφαλιστική κλάση και την επικουρική του από επικουρικό τράπεζας. Σήμερα η κύρια σύνταξη του είναι 1.310 ευρώ καθαρά και η επικουρική του 375 ευρώ καθαρά. Μετά την αναπροσαρμογή, θα πάρει επικουρική σύνταξη 285 ευρώ και θα υποστεί μείωση 25%.  

Έως τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ο εκ νέου υπολογισμός επιπλέον 120.000 συντάξεων με ειδικά καθεστώτα. Όπως εκτιμάται από τους παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης, πρόκειται για αυτές που καταβάλλονται από τα ταμεία των αρτοποιών και των πρατηριούχων υγρών καυσίμων (ΤΕΑΑ &ΤΕΑΠΥΚ του ΟΑΕΕ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης μηχανικών και εργοληπτών δημόσιων έργων, συμβολαιογράφων και δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ΚΕΑΝ των ναυτικών, των ΤΕΑΕΧ και ΕΑΥΑΠ της πρώην χωροφυλακής και της αστυνομίας πόλεων, καθώς και του ΤΕΑΠΕΤΕ των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας.  

Στο πρώτο κύμα του επανυπολογισμού και των περικοπών είχαν περιληφθεί συντάξεις από το ΤΕΔΥ των δημοσίων υπαλλήλων, το ΤΕΑΠΟΚΑ των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία το ΤΑΔΚΥ των δημοτικών υπαλλήλων, το ΤΕΑΧ των χημικών, το ΤΕΑΕΙΓΕ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, τα επικουρικά του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΡΤ και της ΕΤΒΑ, τον ΕΛΕΜ του προσωπικού της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και του ΤΕΑΥΠΣ των πυροσβεστών. Συνολικά, μέσω των τριών γύρων θα υπολογιστούν εκ νέου 1,23 εκατομμύριο επικουρικές συντάξεις. 

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=25107:laimitomos-syntakseis&catid=42:ergasiakes-sxeseis&Itemid=168