Μέσα στο Φεβρουάριο, συμφωνία με τους δανειστές

Τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδος προσδιορίστηκαν τη Δευτέρα κατά την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

 

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε αυτή την εβδομάδα να συζητηθούν τα δημοσιονομικά θέματα και το Ασφαλιστικό. Εφόσον υπάρξει συμφωνία γι’ αυτά, θα ανοίξει ο δρόμος για να επιτευχθεί συμφωνία και στα επόμενα, ανέφεραν αρμόδιοι κύκλοι.

 

«Υπήρξε καλοπροαίρετη διάθεση στη συζήτηση από την πλευρά των δανειστών» ανέφερε μετά τη συνάντηση αρμόδια κυβερνητική πηγή.

 

Οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα στο τέλος της εβδομάδος, κλείνοντας με την επίσκεψή τους αυτή, την πρώτη φάση της αξιολόγησης.

Θα υπάρξει ένα διάλειμμα 7 – 10 ημερών και θα επανέλθουν προκειμένου να παραμείνουν για άλλες δύο εβδομάδες, καθώς ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το τέλος Φεβρουαρίου, ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 15 Φεβρουαρίου -οπότε και λήγει η παράταση που έχει δοθεί- κυβερνητικές πηγές προανήγγειλαν παράταση της προστασίας για τα δάνεια πρώτης κατοικίας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά.

 

 

 

Όπως διευκρινίστηκε από έγκυρους κύκλους, στόχος είναι να υπάρξει ένα ασφαλιστικό και ένα φορολογικό νομοσχέδιο τα οποία θα κατατεθούν παράλληλα στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει άμεσα (πιθανώς την Τρίτη) στους θεσμούς την πρότασή της για το φορολογικό.

Το κουαρτέτο φαίνεται πως ζητά νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις αλλά και φόρο έως και 50% για τα υψηλά εισοδήματα.

Ειδικά για το ασφαλιστικό, από την κυβέρνηση επιμένουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα μείωση συντάξεων και αναφέρουν ότι έχουν εκπονηθεί και εναλλακτικά σενάρια, τα οποία, αν χρειαστεί θα παρουσιαστούν.

Το ραντεβού του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο κλείστηκε για τις 11 το πρωί της Τρίτης.

Για τις 15.00 έχει οριστεί συνάντηση με τα στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ στις 19.00 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

 

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500055529

 

Συμφωνία σε τέσσερις βδομάδες με ένα νόμο στη Βουλή

 
Παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για τα κόκκινα δάνεια
Σε τέσσερις εβδομάδες φιλοδοξεί η κυβέρνηση να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ώστε στη συνέχεια με ένα νόμο στον οποίο θα περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στο φορολογικό να σφραγιστεί στη Βουλή η συμφωνία επί της πρώτης αξιολόγησης.

Από τον πρώτο κύκλο διαπραγμάτευσης ο οποίος ξεκίνησε στις 17:00 και τελείωσε λίγο μετά τις 21:00 με τη συμμετοχή των κκ. Τσακαλώτου, Σταθάκη και Χουλιαράκη, προέκυψε σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ότι το φορολογικό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της αξιολόγησης, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι άλλες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στη παρούσα φάση θα συμφωνηθούν μόνο οι βασικές αρχές.

Στην πρώτη συνάντηση, κατά την ίδια πηγή, συμφωνήθηκε η ατζέντα των θεμάτων και το χρονοδιάγραμμα. Αυτή την εβδομάδα τις συζητήσεις θα μονοπωλήσουν το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στη συνέχεια θα υπάρξει ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας-10 ημερών ώστε να επανέλθουν οι επικεφαλής των δανειστών για επιπλέον δυο εβδομάδες.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο τέλος Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από μετέχοντες, η διάθεση κατά την πρώτη αυτή συνάντηση ήταν «καλοπροαίρετη» από όλες τις πλευρές, το ΔΝΤ όμως ως συνήθως επεσήμανε την ανησυχία του ότι θα πρέπει «να βγαίνουν οι αριθμοί».

«The numbers must adapt», τονίστηκε στη συνάντηση από την πλευρά του ΔΝΤ, ενώ όπως επεσήμανε κυβερνητική πηγή «είναι αναμενόμενο ότι το ΔΝΤ θα βάλει στο τραπέζι πρόσθετα πράγματα σε σχέση με τους άλλους δανειστές».

Παράταση για τα κόκκινα δάνεια

Παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για τα κόκκινα δάνεια που σχετίζονται με την κύρια κατοικία και τα δάνεια των μικρομεσαίων προαναγγέλλουν κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο της πρώτης ημέρας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. 

Αυτό θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία για το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά, οπότε λήγει η περίοδος που είχε συμφωνηθεί το Δεκέμβριο.

Πρακτικά αυτό φαίνεται πως είναι το πιθανότερο σενάριο, δεδομένου ότι οι επικεφαλής των Θεσμών αναχωρούν την προσεχή Παρασκευή και είναι προγραμματισμένο να επανέλθουν στις 15 Φεβρουαρίου.

Για αύριο μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο και αργότερα το απόγευμα με τον Γιώργο Σταθάκη.

(Πηγή: euro2day.gr)