Έκτακτο σχέδιο a la Ουγγαρία για περιορισμό μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό!

Tρόποι για να αναχαιτιστεί η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων από την Ελλάδα προς την ΕΕ και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, αναζητούνται από την κυβέρνηση, σε περίπτωση που “σφίξουν” περισσότερο τα πράγματα στον οικονομικό τομέα και έχουμε αύξηση του ρυθμούς μεταφοράς χρημάτων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, όπως συνέβαινε μέχρι πρν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Μία από τις λύσεις που μελετώνται είναι να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση βάσει του σκεπτικού ότι κεφάλαια που παράγονται στην Ελλάδα δεν θα μπορούν να μετακινηθούν στο εξωτερικό για κάποιο χρονικό διάστημα τουλάχιστον, καθώς το ελληνικό δημόσιο για να επιτευχθεί αυτή η “παραγωγή κεφαλαίων” θα έχει δαπανήσει κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, άρα αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να υπάρξει ‘απόσβεση” της “επένδυσης” από το ελληνικό κράτος!

Πρωτοφανές και αντιθετο στα ισχύοντα εντός της ευρωζώνης; Όχι και τόσο αν σκεφθούμε ότι στην Ουγγαρία πολύ πρόσφατα η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν αποφάσισε πως οι Ούγγροι φοιτητές που καταλαμβάνουν θέσεις επιχορηγούμενες από το κράτος στα ουγγρικά πανεπιστήμια (δηλαδή αξιοποιούν το αγαθό της δωρεάν παιδείας) θα πρέπει να παραμένουν στην Ουγγαρία έως και για δέκα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους! Ειδάλλως θα πρέπει να καταθέτουν έντοκα το ποσό που κόστισε στο δημόσιο η φοίτηής τους, κάπου 7.000 ευρώ κατ’έτος!

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε, στο πλαίσιο των γενικών περικοπών και της πολιτικής λιτότητας, τη μείωση των κρατικά επιχορηγούμενων θέσεων στα πανεπιστήμια κατά 40%.

Αλλά και όσοι καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη ενίσχυση, θα δεσμεύονται πλέον με παραμονή στη χώρα αντίστοιχη του χρόνου φοίτησής τους και του διαστήματος λήψης της κρατικής επιχορήγησης.

Οι αντιδράσεις είναι έντονες εκ μέρους των ίδιων των μαθητών, αλλά και των γονέων και καθηγητών και συλλόγων εκπροσώπησης, οι οποίοι έχουν καταθέσει επίσημη ένσταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι η νέα νομοθεσία αντίκειται στη συνθήκη της Λισσαβόνας. Οι ίδιοι φορείς αφήνουν επίσης αιχμές σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου και εντός της Ουγγαρίας, αλλά όλα αυτά θα αργήσουν να τελεσφορήσουν δικαστικά.

Αντίστοιχη κίνηση σε ότι αφορά την διακίνηση κεφαλαίων και όχι ανθρώπων, θεωρούν κάποιοι κύκλοι της κυβέρνησης ότι μπορεί να επιβληθεί και στην Ελλάδα, που “αιμορραγεί” συστηματικά από τα κεφάλαια που μετφέρονται στο εξωτερικό, εκτός ευρωζώνης λόγω του φόβου εξόδου από το ευρώ. Και πλέον ειναι σχεδόν βέβαιο ότι αν εκτραχυνθούν και άλλο τα πράγματα και υπάρξει πανικός αναλήψεων, είναι βέβαιο ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα…

defencenet.gr