Μια ματιά στα γεγονότα

Πληροφορίες και εκτιμήσεις της υπό τον Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλο δημοσιογραφικής ομάδας του EBR

*Απεκρύβη από την Αστυνομία για λόγους δημόσιας τάξεως και μη δημιουργίας εντυπώσεων και εγκλημάτων εκδίκησης. Τα στοιχεία τους δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα, σκοπίμως. Οι δύο από τους τρεις σκληρούς και αδίστακτους επιστάτες με τις καραμπίνες στα χωράφια φράουλας της Μανωλάδας ήταν Αλβανοί υπήκοοι. Σαματατζήδες και γνωστοί τραμπούκοι. Όπως επίσης είναι Αλβανοί –όχι Βορειοηπειρώτες – και μαζί Βούλγαροι οι ανθρωποφύλακες επιστάτες στην περιοχή.


*Παρά τα όσα –συνήθως κατευθυνόμενα– γράφονται για την ρήξη στις σχέσεις ανάμεσα στους δύο υπουργούς Δικαιοσύνης και Διοικητικής Ανάπτυξης, τους δύο Αντώνηδες της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Ρουπακιώτη και Μανιτάκη, γεγονός παραμένει ότι υπάρχει συγκάλυψη της όλης αλήθειας κι ότι η έλλειψη συντονισμού-συνεργασίας δεν είναι δική τους ευθύνη. Η πλευρά του κ. Αντ. Μανιτάκη επιμένει ότι ουδέποτε κατάρτισε την επίμαχη τροπολογία, ενώ η πλευρά του κ. Αντ. Ρουπακιώτη δεν αποκαλύπτει τον συντάκτη και αποστολέα της τροπολογίας. Τον καλύπτει –γεγονός το οποίο αντιμετωπίζει με σιωπή, αλλά και οργή, ο υπουργός-καθηγητής (ο οποίος υποπτεύεται ότι ο συντάκτης ανήκει στον χώρο του Μαξίμου). Παράλληλα, τα φαινόμενα έλλειψης συντονισμού στην νομοθετική εργασία μεταξύ των υπουργών δεν αναιρούν τις ευθύνες των τριών συντονιστών για τα καθήκοντά τους, που είναι ο υπουργός Επικρατείας κ.Δημ.Σταμάτης, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου κ.Τάκης Μπαλτάκος και ο γενικός γραμματέας συντονισμού κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης κ.Δημ.Βαρτζόπουλος.

*Με επιθετικές πρωτοβουλίες και ρήξεις είναι αποφασισμένος να κινηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Ευαγ. Βενιζέλος, σε συμφωνία με στενούς συνεργάτες του. Συγκεκριμένα, θα επιδιώξει διπλή αυτονομία τόσο από τον Γιώργο Παπανδρέου (του οποίου αρνείται πλέον να ακολουθήσει την αντιδεξιά ρητορεία, την συνεχή κριτική της περιόδου Καραμανλή και την συγκάλυψη των δικών του λαθών στην κυβέρνηση, και κυρίως στο κόμμα, όπως οι σπατάλες και τα υπέρογκα χρέη), όσο και από τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Ευαγ.Βενιζέλος θα συνεχίσει να έχει καλές προσωπικές σχέσεις συνεργασίας με τον πρωθυπουργό, αλλά συνεχώς θα τονίζει την διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ σε θέματα διακυβέρνησης, σε προβλήματα κοινωνικής πολιτικής και συμμόρφωσης όλων με την τρικομματική συμφωνία των 18 σημείων.

*Επιπολαιότητα καταλογίζουν τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αρχικά στον ίδιο τον κ.Αλέξη Τσίπρα παράγοντες του κόμματος στην περσινή προσπάθειά τους να αναδείξουν σε ηγετικό συνδικαλιστικό παράγοντα του χώρου τον υπόδικο και φαύλο πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ.Νικ.Φωτόπουλο. Θεωρούν ότι γλύτωσαν από μεγάλο πολιτικό εξευτελισμό. Οι παράγοντες, ανήκοντες στο Αριστερό Ρεύμα της ομάδας Παν. Λαφαζάνη και διαφόρων συνιστωσών, εμπόδισαν τελικά την συνεργασία με την «ομάδα Φωτόπουλου» όχι τόσο για λόγους ιδεολογικούς, αλλά για την φαυλότητα του κρατικοδίαιτου συνδικαλιστή της ΔΕΗ με την θρασύτατη και αλαζονική θητεία στο ΠΑΣΟΚ. Ο μεγαλόστομος κ.Φωτόπουλος γλύτωσε μόλις την προφυλάκιση, χάρη στους βαρύτατους όρους και τις απαγορεύσεις που τού ετέθησαν για χρυσά κονδύλια και κουτάλια της ΔΕΗ.

*Υποτονικός και μετρημένος σε σχέση με παλαιότερες δημηγορίες του εμφανίστηκε ο κ.Πάνος Καμμένος στο πρώτο συνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Δεν προεξόφλησε κυβερνητικό σχήμα με την συμμετοχή του κόμματός του, όπως παλαιότερα, δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα των πρόωρων εκλογών, ούτε είπε πόσο «σύντομα θα πέσει η κυβέρνηση». Γενικώς, δεν είχε ούτε ιδέες ούτε θέσεις ανάτασης. Επιπλέον, δεν κάλεσε –όπως λεγόταν– πολιτικά στελέχη να επιστρέψουν. Κάλεσε μόνον απλούς πολίτες, «ώριμους, που ανήκουν στο δημοκρατικό πατριωτικό τόξο». Δεν υπήρξε εκπροσώπηση από κανένα άλλο κόμμα –πλην του ΣΥΡΙΖΑ με τον γραμματέα του κ. Δημ. Βίτσα, σε μια προσπάθεια της Κουμουνδούρου να παίζει με τους ΑνΕλ ως «πουλαίν-κάβα ψήφων» μετά τις εκλογές.

*Αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση, μετά από προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού σε νησιώτικους φορείς, να ψηφίσει κρίσιμη διάταξη για τις απεργίες στα δρομολόγια των πλοίων μέσα στο καλοκαίρι. Πρόκειται για την δρομολόγηση του «πλοίου ασφαλείας» για τα νησιά στις απεργίες της ΠΝΟ, στα πρότυπα των ομάδων ασφαλείας κατά την διάρκεια των απεργιών σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, συγκοινωνιακά μέσα, εργοστάσια, υπουργεία και ΔΕΚΟ, οργανισμούς κοινής ωφελείας. Ο όρος «πλοίο ασφαλείας» είναι συμβατικός, γιατί το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών του υπουργείου Ναυτιλίας θα μπορεί να καταρτίζει συγκεκριμένα υποχρεωτικά δρομολόγια σε διάφορα νησιά με διάφορα πλοία, για προϊόντα, αυτοκίνητα και επιβάτες.

*Παραπλανητική θεωρείται η μείωση των δαπανών-δεικτών υγείας, η οποία συνεχώς ανακοινώνεται ως δημοσιονομική και φιλολαϊκό επίτευγμα. Πρώτον, γιατί υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση των προμηθευτών φαρμάκων και νοσηλευτικών υλικών αρκετών δισεκατ. ευρώ. Δεύτερον, επειδή καθυστερεί επί πολλούς μήνες η πληρωμή εφημεριών, κυριακάτικων, υπερωριών κλπ. σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Τρίτον, έπεσαν μεν οι τιμές σε φάρμακα, παραϊατρικές εξετάσεις, νοσήλια κλπ., αλλά η πτώση συνοδεύτηκε από αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων και των οικογενειών τους –η επιβάρυνσή τους αυξήθηκε.

*Ο αριθμός τους εμποδίζει κάθε ελπίδα για χορήγηση επιδόματος ανεργίας, λύση του συνταξιοδοτικού προβλήματος και βελτίωση στην ασφαλιστική τους. Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών υπολογίζει σε 15.000 τα ενεργά μέλη του, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Με κανονική ασφάλιση (δηλαδή, 50-100 ημερομίσθια τον χρόνο) είναι ζήτημα αν υπάρχουν πλέον 400 μέλη. Οι υπόλοιποι παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι. Χειρότερα τα πράγματα στον τομέα των τραγουδιστών, σύμφωνα με στοιχεία στα κόμματα της Ένωσης Ελλήνων Τραγουδιστών. Υπολογίζονται οι πάσης φύσεως αοιδοί, γυναίκες και άνδρες, επώνυμοι, σε κέντρα, ταβέρνες, κλαμπ μέχρι πανηγύρια, σε περίπου 20.000 κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Από αυτούς είναι ζήτημα αν συνεχίζουν κανονική ασφάλιση 100 άτομα, ενώ ορισμένοι είναι κύρια εργαζόμενοι σε άλλα επαγγέλματα. Οι επαγγελματίες τραγουδιστές και ηθοποιοί έχουν μεγάλο οικονομικό, ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πρόβλημα, αλλά τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν πόρους.

*Προηγήθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως κ.Νίκος Δένδιας, τον οποίο καταπολεμούν γιατί στράφηκε ιδεολογικοπολιτικά εναντίον τους και τον υβρίζουν ως «μασόνο, σιωνιστή και υπηρέτη-δικηγόρο των Ρότσιλντ». Μετά, τον κ.Γιάννη Στουρνάρα ως «εβραϊκό όργανο της Μέρκελ» καθώς και της διεφθαρμένης ξενόδουλης ολιγαρχίας. Τώρα, οι ανεκδιήγητοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στοχοποίησαν τον κ.Δημ.Αβραμόπουλο. Ο φανατισμός της επίκρισης κατά του υπουργού Εξωτερικών είναι τόσο μεγάλος εντός Βουλής, ώστε τον επέκριναν με διάφορες προφάσεις και για την όντως πολύ καλή ομιλία του για την διεκδίκηση του ποσού του υπέρ Γερμανίας υποχρεωτικού κατοχικού δανείου.

*Σημαντική έκθεση της εταιρείας συμβούλων McKinsey έχει στα χέρια του ο υπουργός Οικονομίας κ.Γιάννης Στουρνάρας η οποία αναφέρεται στην πιθανή κρίση πιστωτικής ανεπάρκειας που μπορεί να πλήξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και να υπονομεύσει για αρκετά χρόνια κάθε αναπτυξιακή τους πρωτοβουλία.

*Προσπάθειες να βρει άκρη με την διαφθορά στο Δημόσιο κάνει ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γιώργος Σούρλας, πλην όμως τα εντός της ελληνικής γραφειοκρατίας κυκλώματα έχουν μέχρι σήμερα ακυρώσει κάθε προσπάθειά του. Ιδιαίτερα δε αυτήν που αφορά στις 15.000 κοινωφελείς περιουσίες (κληροδοτήματα και ιδρύματα) των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 10 δισεκατ. ευρώ. Όπως τονίζει ο πρώην υπουργός, «η παρανομία και η κακοδιαχείριση στον τρόπο αξιοποίησης αυτών των κληροδοτημάτων είναι χωρίς προηγούμενο … Με την κατάσταση που επικρατεί, δεν είναι εφικτή η αξιοποίησή τους, όταν για σχολάζουσες κληρονομιές –που ανέρχονται περί τις 5.000 και εκτιμάται η αξία τους στα 4 δισεκατ. ευρώ– η εκκαθάριση διαρκεί από 10 έως 50 χρόνια και με τους σημερινούς ρυθμούς απαιτούνται πολλές δεκαετίες για να εκκαθαριστούν όλες οι κοινωφελείς περιουσίες».
Αυτά, ωστόσο, είναι ψιλά γράμματα για τα διάφορα παχύδερμα.

*Προσοχή στους αστυνομικούς ελέγχους για οδικές παραβάσεις. Το πρώτο πράγμα που ελέγχουν τα όργανα της τάξεως είναι αν ο οδηγός έχει προβλήματα με την εφορία ή όχι. Σε παρόμοιο έλεγχο συνελήφθη γνωστός δημοσιογράφος, πωλητής τρόμου και εθνικοκαπηλείας.

http://www.europeanbusiness.gr/page.asp?pid=933