Μία στις 81 γυναίκες είχε καρκίνο και δεν το γνώριζε

Γράφει: 

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία νοσηρότητας του προγράμματος “Δωρεάν Μαστογραφιών” που υλοποιείται σχεδόν ένα χρόνο για άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες όλης της χώρας, από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και το Σύλλογο Φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αγ. Ανάργυροι.

 

Μέχρι τώρα, στο πρόγραμμα συμμετείχαν 2.108 γυναίκες ηλικίας 40-69 ετών, από 88 δήμους και από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εκ των οποίων στις 26 εξ αυτών αποκαλύφθηκε η ύπαρξη κακοήθειας στο μαστό.
Στατιστικά, το 1,23% του πληθυσμού που ελέγχθηκε προσωμπτωματικά, βρέθηκε να πάσχει από το Ca μαστού χωρίς να το γνωρίζει. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 45-60 ετών. Η πρώιμη διάγνωσή του σώζει πραγματικά ζωές και πολλές φορές ισοδυναμεί με πλήρη θεραπεία, όταν είναι γνωστό ότι ΜΙΑ στις δέκα γυναίκες παρουσιάζει Ca μαστού.
Είναι αποδεδειγμένο, ότι οι θάνατοι από τον καρκίνο του μαστού μειώνονται κατά 35% σε γυναίκες 50-69 χρονών που συμμετέχουν σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου. Μέσα από το Πανελλαδικό Πρόγραμμα Δωρεάν Μαστογραφιών έχουν γίνει πάνω από 2.108 μαστογραφίες σε ανασφάλιστες, άπορες και άνεργες γυναίκες 45 έως 60 χρόνων σε 88 Δήμους και στους ασθενείς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, μέσα από ένα συνεχιζόμενο πρωτόκολλο ιατρικής παρακολούθησης, στο οποίο όλες οι ωφελούμενες επανεξετάζονται και όσες παρουσιάζουν ύποπτα αποτελέσματα, παραπέμπονται. 516 από τις 2.108 μαστογραφίες κρίθηκαν ύποπτες, δηλ ποσοστό 24.4%,γεγονός που οδήγησε στην περαιτέρω διερεύνηση των περιστατικών αυτών με υπέρηχο ή με εντοπιστική μαστογραφία όπου χρειάστηκε. Από τα περιστατικά που ελέγχθηκαν 31 γυναίκες είχαν παθολογικά ευρήματα, σε 7 εκ των οποίων ήταν ξεκάθαρο το ca μαστου, ενώ 23 γυναίκες χρειάστηκαν βιοψία για την τελική επιβεβαίωση.