Μια τραγική αλήθεια για την κα Ρεπούση και τον κο Δήμου

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον τόσο το νέο χτύπημα της κας Ρεπούση, όσο και τα όσα ισχυρίστηκε ο κος Δήμου.

του Στρατή Μαζίδη

Κανείς δεν αντιλέγει ότι υπήρξαν και μελανά σημεία στην επανάσταση με πρώτο και καλύτερο αν προτιμάτε πως πριν αποκτήσουμε υπόσταση, είχαμε ήδη τρία κόμματα να κυριαρχούν. Αυτό όμως είναι κάτι που δε σχολιάζουν οι υποτιθέμενοι αντικειμενικοί αυτοί αναλυτές. Όχι τυχαία… Κανένα δε συμφέρει η ομοψυχία του ελληνικού λαού.

Ωστόσο, δεν έχει σημασία να αναλύσουμε διεξοδικά τα λεγόμενα των δύο. Ελεύθεροι άνθρωποι είναι, έχουν κάθε δικαίωμα να διαμορφώνουν την όποια άποψη και να τη διατυπώνουν.

Όμως ας έχουν πάντα στο μυαλό τους αυτές τις δύο λέξεις, ελεύθεροι και δικαίωμα. Για να μπορέσουν να μεγαλώσουν, να μορφωθούν και να λένε όσα λένε, χρειάστηκε ακριβώς κάποιοι να θυσιαστούν συγκεκριμένες φορές στο παρελθόν είτε για να ελευθερωθεί το γένος, είτε για να παραμείνει ελεύθερο.

Ας αναρωτηθεί λοιπόν η κα Ρεπούση ποια πορεία θα είχε η ζωή της αν πχ είχε γεννηθεί στα Ιωάννινα στα τέλη του 18ου αιώνα. Πιθανότατα να είχε καταλήξει στο χαρέμι του φιλάνθρωπου Αλή Πασά. Το ίδιο ας κάνει και ο κος Δήμου. Ίσως να τον είχαν αρπάξει από την αγκαλιά της μητέρας του για να τον κάνουν ένα αγριωπό γενίτσαρο ή ένα θηλυπρεπέστατο γιουσουφάκι στον οντά κάποιου βεζίρη.

Στην ιστορία πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν λαοί φιλικοί ή εχθρικοί αναμεταξύ τους. Σαφέστατα και σε ένα πόλεμο θα υπάρχουν φρικαλεότητες εκατέρωθεν. Πόλεμος είναι, όχι εκδρομή.

Η κα Ρεπούση κι ο κος Δήμου, συνέβη να γεννηθούν σε αυτό τον τόπο, με αυτό το αίμα, ελεύθεροι χάρη σε εκείνους των οποίων την προσφορά κηλιδώνουν όποτε τους δίνεται η δυνατότητα.

Δε γνωρίζω αν το κάνουν για να μένουν στον αφρό της θάλασσας. Αν όμως όντως αισθάνονται έτσι, ας τους ενημερώσει κάποιος ότι καθημερινά πραγματοποιούνται πτήσεις προς τη γειτονική Τουρκία. Δεν έχουν παρά να κάνουν κράτηση.

http://www.freepen.gr/2014/03/blog-post_1951.html

 

 

Και τώρα το άρθρο του κ. Δήμου, από το http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=32728

Πότε θα διδαχθούν τα παιδιά την αλήθεια για το 21;

Νίκος Δήμου

 

Δεν ξέρω αν θα γίνει ποτέ αυτό – σίγουρα όχι σύντομα. Σήμερα πάντως ένα βιβλίο που θα έγραφε τα αληθινά συμβάντα του 21 θα καιγότανε στην πυρά και ένας καθηγητής που θα το δίδασκε, θα έχανε τη δουλειά του.

Ας πούμε μερικές ιστορικά εξακριβωμένες αλήθειες:

Η επανάσταση ξεκίνησε όχι από τους ηρωικούς αρματολούς και κλέφτες (αντίθετα αυτοί και μέσα στον Αγώνα πολεμούσαν σαν μισθοφόροι για αμοιβή και λάφυρα) αλλά από φιλήσυχους αστούς εμπόρους που ζούσαν έξω από την Ελλάδα. Το κίνημα άρχισε από αστούς αλλά το αγκάλιασε ο λαός. Όμως, όπως γράφει ο Σκαρίμπας: «Το Πατριαρχείο το αφόρισε.  Οι Πρόκριτοι και οι Ιεράρχες το χλεύασαν. Ο Καποδίστριας του γύρισε τις πλάτες. Ο Κοραής μας το μυκτήρισε». Η αρχή ήταν πολύ δύσκολη και το τέλος ολέθριο.

Η Εκκλησία όχι μόνο δεν πρωτοστάτησε στον Αγώνα αλλά τον πολέμησε με κάθε τρόπο. Αφόρισε τον Ρήγα Φεραίο, εναντιώθηκε στις «σατανικές» απόψεις για ελευθερία, ισότητα και δημοκρατία που έρχονταν από την Δύση και τελικά αφόρισε και την ίδια την επανάσταση. Φυσικά κανείς δεν ήταν στην Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όχι μόνο δεν σήκωσε το λάβαρο (που φτιάχτηκε μετά από 50 χρόνια) αλλά έβριζε τον επαναστάτη Παπαφλέσσα ως «εξωλέστατον».

Η επανάσταση του 21 απέτυχε ολοκληρωτικά. Μετά την εισβολή του Ιμπραήμ δεν είχε μείνει ούτε μία επαναστατική εστία. Ελευθερωθήκαμε μόνο χάρη στην απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων – και την δράση τους στην ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Ήταν η πρώτη – και η καλύτερη –«ανθρωπιστική επέμβαση» της ιστορίας).

Η επανάσταση απέτυχε επειδή οι Έλληνες πολεμούσαν περισσότερο μεταξύ τους, παρά με τους Τούρκους. Ο – ήδη τόσο απών – Κωστής Παπαγιώργης, την είχε χαρακτηρίσει:«πανεθνικό εμφύλιο, ο οποίος κατ’ ευφημισμόν βαπτίσθηκε επανάσταση από τους ιδεολόγους ιστορικούς».

Στην Επανάσταση έγιναν πράξεις θηριωδίας εκ μέρους των Ελλήνων. Στην κατάληψη της Τριπολιτσάς σφάχτηκαν πάνω από 30.000 άμαχοι – ανάμεσά τους πολλοί Εβραίοι που ήταν αμέτοχοι στον αγώνα. Λόγος: το πλιάτσικο. Λέει ο Κολοκοτρώνης στα Απομνημονεύματα: «το ασκέρι όπου ήταν μέσα, το ελληνικό, έκοβε κι σκότωνε από Παρασκευή ως Κυριακή, γυναίκες παιδιά και άντρες, 32000, μία ώρα ολόγυρα της Τριπολιτσάς». (Αντίθετα οι Τουρκαλβανοί υπερασπιστές της πόλης έφυγαν αλώβητοι μετά από συμφωνία. Που σημαίνει ότι ο Κολοκοτρώνης είχε τον έλεγχο του στρατού του και άρα επέτρεψε τη εθνοκάθαρση).

Και όσοι δεν συμπαθούν τους Αλβανούς θα έπρεπε να ξέρουνπως μερικοί από τους πιο γενναίους οπλαρχηγούς και καπεταναίους μας ήταν Αρβανίτες που δεν μιλούσαν καν τα ελληνικά. Κι όταν ο Μαυροκορδάτος έβγαλε λόγο στα πληρώματα του Ελληνικού στόλου χρειάστηκε μεταφραστή γιατί δεν κατάλαβαν λέξη (το γράφει ο Παπαρρηγόπουλος).

Θα έχουμε ωριμάσει ως έθνος, όταν τα σχολικά μας βιβλία συμπεριλάβουν αυτές (και άλλες) δύσκολες αλήθειες. Όταν θα πάψουν να αποσιωπούν ή να μυθολογούν. Έτσι θα πραγματώσουμε το Σολωμικό ρήμα,  που ταυτίζει το αληθές με το εθνικό.