Μηνύματα για 28η Οκτωβρίου

Μηνύματα πολιτικών

 

ΜΗΝΥΜΑ
EΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την Ελλάδα που δικαιούται να είναι υπερήφανη, την Ελλάδα που έχει αποδείξει ιστορικά πως γνωρίζει τι σημαίνει εθνική κυριαρχία και εθνική  αξιοπρέπεια.
Αυτές οι επέτειοι έχουν να πουν κάτι πολύ σημαντικό σε εμάς, τους σημερινούς Έλληνες. Μας παροτρύνουν να είμαστε ενωμένοι, υπεύθυνοι και διορατικοί γιατί εμείς είμαστε οι διαμορφωτές του μέλλοντός μας και του μέλλοντος των παιδιών μας.  Και γιατί η γνώση του παρελθόντος μας και η συνείδηση της Ιστορίας διδάσκει τον τρόπο για να διαμορφώσουμε το αύριο της χώρας μας.
Και ασφαλώς, το ύψιστο δίδαγμα της επετείου αυτής είναι πως μόνο μέσα από την πολιτική σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας: να βγούμε από την κρίση και να κερδίσουμε το στοίχημα της αναγέννησης της χώρας μας.

 

ΜΗΝΥΜΑ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
(2012)

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί για όλους μας ημέρα ιστορικής μνήμης και εθνικής ανάτασης. Πριν από 72 χρόνια, σύσσωμος ο Ελληνισμός, με πνεύμα αξιοπρέπειας, φιλοπατρίας και αυταπάρνησης, είπε ένα αποφασιστικό «όχι» στη βία, την τυραννία και τη βαρβαρότητα του φασιστικού άξονα.
Για μια ακόμη φορά στη μακραίωνη ιστορία μας οι Έλληνες υπερασπιστήκαμε την ελευθερία, την τιμή και την ανεξαρτησία μας, με ηρωισμό που κέρδισε το σεβασμό και το θαυμασμό όχι μόνο φίλων και συμμάχων αλλά και αυτών των εχθρών μας.
Γράψαμε το Έπος του ’40 πολεμώντας ενωμένοι για τις αξίες και τα ιδανικά μας. Με ομοψυχία δώσαμε και τον τιτάνιο αγώνα της Εθνικής Αντίστασης για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Η συνεισφορά του λαού μας στην ελευθερία, την ειρήνη και την επικράτηση των ανθρωπιστικών ιδεωδών στην Ευρώπη υπήρξε πολύτιμη και καθοριστική.
Σήμερα βρισκόμαστε πάλι σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας και καλούμαστε να αντλήσουμε διδάγματα από εκείνη την ηρωική εποποιΐα, αλλά και από την τραυματική περίοδο του διχασμού που την ακολούθησε.
Η πεποίθηση ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, στις ικανότητές μας, στον ανθρώπινο, πολιτιστικό και φυσικό πλούτο που η χώρα μας διαθέτει, ας αποτελεί το πρόταγμά μας.
Στρέφοντας τις προσπάθειές μας στο συλλογικό όφελος, με συνείδηση του δημιουργικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία, ας σταθούμε με ομοψυχία, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία στις προκλήσεις των καιρών.
Οι Έλληνες, ενωμένοι, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, να βγούμε από την κρίση και να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές για την πατρίδα, το λαό μας και τις νέες γενιές.