Δημιουργία μητρώου τραπεζικών λογαριασμών

Ποιος θα έχει την αρμοδιότητα ελέγχου και διαχείρισης αυτών των δεδομένων;

 

Διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο επικεφαλής της Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα, κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ, προωθεί τη δημιουργία μητρώου πληροφοριών των τραπεζικών λογαριασμών στις ελληνικές τράπεζες, και την επεξεργασία των πληροφοριών αυτών από κέντρα εκτός Ελλάδας, ζητά με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.

Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού αναφέρεται στα δημοσιεύματα του Τύπου, επισημαίνει ότι «ασκούνται πιέσεις για να πειστούν οι εθνικές αρχές να συναινέσουν στην “αναγκαιότητα του μητρώου”» και τονίζει ότι σε περίπτωση υλοποίησης του υπάρχει κίνδυνος για τα «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών» αλλά και κίνδυνος «διαρροής και αξιοποίησης για ιδιοτελείς σκοπούς αυτών των τεράστιας οικονομικής και εμπορικής σημασίας πληροφοριών». Καταλήγοντας στην ερώτηση του, ο Ν. Χουντής ζητά από την Επιτροπή να κοινοποιήσει το περιεχόμενο του προγράμματος «Οδικός χάρτης για την τεχνική βοήθεια στο πεδίο του ξεπλύματος χρήματος και της φοροαποφυγής», στο οποίο εντάσσεται και το εν λόγω μητρώο, αλλά και να του δοθούν διευκρινίσεις για το ποιος θα έχει την αρμοδιότητα ελέγχου και διαχείρισης αυτών των δεδομένων, προκειμένου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και άλλων σημαντικών πληροφοριών.

 

H πλήρης ερώτηση του κ. Ν. Χουντή έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο επικεφαλής της Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ προωθεί τη δημιουργία μητρώου τραπεζικών λογαριασμών των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες και σε δεύτερη φάση και των κινήσεων των λογαριασμών αυτών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Οδικός χάρτης για την τεχνική βοήθεια στο πεδίο του ξεπλύματος χρήματος και της φοροαποφυγής», και όπως επισημαίνεται θα προσφερθούν τεχνολογίες και “τεχνική βοήθεια” από τη Γερμανία ώστε τα στοιχεία του μητρώου να μπορούν να τύχουν και αντίστοιχης “επεξεργασίας”. Όπως επισημαίνεται ασκούνται πιέσεις για να πειστούν οι εθνικές αρχές να συναινέσουν στην “αναγκαιότητα του μητρώου”.

Δεδομένου, αφενός ότι τέτοιου είδους στοιχεία μπορεί να αφορούν ευαίσθητα θέματα προσωπικών δεδομένων αλλά και αφετέρου του κινδύνου διαρροής και αξιοποίησης για ιδιοτελείς σκοπούς πληροφοριών τεράστιας οικονομικής και εμπορικής σημασίας, ερωτάται η Επιτροπή:

Τι γνωρίζει για το πρόγραμμα «Road Map for Technical Assistance in the Field of Anti-Money Laundering and Tax Evasion»; Ποιά τα κύρια στοιχεία που περιέχει; Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στο περιεχόμενο του; Υπάρχει πράγματι η ιδέα επεξεργασίας τέτοιων στοιχείων από κοινού με αρχές ή υπηρεσίες που βρίσκονται εκτός Ελλάδας; Ποιός θα έχει την αρμοδιότητα ελέγχου και διαχείρισης του μητρώου, προκειμένου να υπάρξει προστασία των προσωπικών δεδομένων;»