Μουσεία και πολιτιστικά τοπία

Η επέτειος καθιερώθηκε το 1977 στέλνοντας μήνυμα υπέρ της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της προώθησης της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών. Η 18η Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία. Για το 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επέλεξε το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία» με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. 

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε για φέτος τιμώμενο Μουσείο να είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη θεμελίωση του. Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 19:00, στο Μουσείο. 

Ομιλίες σχετικές με το θέμα του εορτασμού θα πλαισιωθούν από συναυλία της Χορωδίας της ΕΡΤ και απαγγελία των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας από ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχουν προγραμματιστεί, ακόμη, ποικίλες εκδηλώσεις μέχρι τις 22 Μαΐου, όπως ξεναγήσεις, περίπατοι και εκπαιδευτικές δράσεις.

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Η είσοδος σε όλα τα μουσεία την Τετάρτη είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά το πρόγραμα των εκδηλώσεων στα μουσεία της χώρας:

Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα)

18 Μαΐου | «Θεματική παρουσίαση για την ιστορία των γλυπτών του Παρθενώνα»

Οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν τις περιπέτειες των γλυπτών του Παρθενώνα σε νέα προβολή στο αίθριο της Αίθουσας του Παρθενώνα στον τρίτο όροφο του Μουσείου. Εκεί, θα μπορούν να συναντούν τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές για τη θεματική παρουσίαση «Η ιστορία των γλυπτών του Παρθενώνα στα νεότερα χρόνια». Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στα αγγλικά στις 10 π.μ. και στα ελληνικά στις 12 το μεσημέρι, στις 17.00 και στις 19.00

Συμμετοχή: 40 άτομα ανά παρουσίαση. Δήλωση συμμετοχής στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Παιδιά έως 12 ετών και οι συνοδοί τους καθώς και σχολικές ομάδες θα μάθουν για τη σχέση των αρχαίων με τα λιοντάρια και τα άλλα αιλουροειδή στο πλαίσιο της δράσης «Στα ίχνη του λιονταριού» μέσα από ιστορίες, παιχνίδι και δημιουργία. Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές θα περιμένουν τους επισκέπτες σε κινητά εργαστήρια στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου με θέα την αίθουσα της αρχαϊκής συλλογής από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 μ.μ. Οι επισκέπτες μπορούν να μετέχουν στη δράση στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

21 Μαΐου | «Συναυλία του String Theory Ensemble»
Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, το Μουσείο θα φιλοξενήσει στον προαύλιο χώρο του, στις 21.00, συναυλία του String Theory Ensemble, με ετερόκλητο ρεπερτόριο, ανθολογημένο από τις παραστάσεις του συγκροτήματος «Ένας Παράξενος Κόσμος» και «CHEAP: low – quality – high fun». Πολωνέζες του Σοπέν δίπλα σε βαλκανικές μουσικές, συνθέσεις του Grieg δίπλα σε fados, τραγούδια της Άπω Ανατολής και από το ρεπερτόριο του Αργύρη Μπακιρτζή και των Χειμερινών Κολυμβητών, καθώς και από απρόσμενες περιοχές της ελληνικής δισκογραφίας. Συμμετέχουν: Αργύρης Μπακιρτζής (τραγούδι, αφήγηση), Γιώργος Πατεράκης (concept – ενορχηστρώσεις, πιάνο), Εύη Μάζη (φλάουτο, τραγούδι), Κωνσταντίνα Κυριαζή (βιολί).

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (ελεύθερη είσοδος από τις 20.00 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα).
  
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44, Αθήνα)

16 – 20 Μαΐου | «Περίπατος στα πολιτιστικά τοπία του Μουσείου»
Περιήγηση από αρχαιολόγους του Μουσείου στις μόνιμες συλλογές, με σχολιασμό των εκθεσιακών πρακτικών από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Τρίτη 17/5: Συλλογή Χαλκών
Τετάρτη 18/5: Αιγυπτιακή Συλλογή
Πέμπτη 19/5: Συλλογή Αγγείων & Μικροτεχνίας
Παρασκευή 20/5: Συλλογή Γλυπτών
Ώρα 13:00 εκτός από Τετ. 18/5 ώρα 11:00

17 Μαΐου | «Ζωγραφίζοντας με τους περιηγητές» 
«Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας». Γνωριμία με την έκθεση και τις διαδοχικές μεταμορφώσεις του πολιτιστικού τοπίου της Αθήνας. Ώρα 12:00

Δραστηριότητα ζωγραφικής για τους επισκέπτες με αφετηρία και έμπνευση τα μνημεία της έκθεσης και την απεικόνισή τους από τους περιηγητές. Τα έργα θα εκτεθούν συνθέτοντας μια συλλογική τοπιογραφία με μνήμες και εντυπώσεις από το μνημειακό περιβάλλον
της Αθήνας αλλά και των αρχαιοτήτων του Μουσείου.
Αίθουσα του Βωμού. Ώρες 13:00-15:00

20 Μαΐου | «Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς»
Παρουσίαση της συμβολής της σύγχρονης τεχνολογίας στη διερεύνηση της πολυχρωμίας στα αγάλματα, από το Τμήμα Συντήρησης, Φυσικών και Χημικών Ερευνών & Αρχαιομετρίας. Ώρες 12:00-12:30

Για όλες τις δράσεις απαιτείται δήλωση συμμετοχής 30’ πριν την έναρξη στο Γραφείο Πληροφοριών. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

22 Μαΐου | «Μουσείο, μια ξεχωριστή γειτονιά της Αθήνας»
Ένας ιστορικός περίπατος στη νεώτερη αρχιτεκτονική της γειτονιάς του Μουσείου από τον καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Παν. Τουρνικιώτη και αρχαιολόγους του Μουσείου (Πολυτεχνείο- Ακροπόλ-Ιταλικό Ινστιτούτο-οδός Βασ. Ηρακλείου-οδός Μπουμπουλίνας-οδός Τοσίτσα-Επιγραφικό Μουσείο). Ώρες 12:00-14:00

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (Κτίριο Παλαιών Φούρνων – Πειραιώς 100, Γκάζι) 

17 Μαΐου | «Το Γκάζι: ένα πολιτιστικό τοπίο»
Έκθεση με προφορικές μαρτυρίες κατοίκων και καλλιτεχνικές δημιουργίες μαθητών Δημοτικού. Τα εκθέματα δημιουργήθηκαν μέσα από κοινή δράση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δημοτικά Σχολεία της Αθήνας (49ο, 64ο, 72ο, 73ο, 77ο, και 81ο) / Είσοδος ελεύθερη/ Ώρες 10:00-20:00

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή – πρώην εργοστάσιο Φιξ)

19 Μαΐου | «Lagune»
Περφόρμανς σε συνεργασία με το Flux Laboratory της Ελβετίας. Ώρα 20:00

Νομισματικό Μουσείο (Πανεπιστημίου 12, Αθήνα)

Με έμπνευση την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Αγώνες του Ρίο, διοργανώνεται στο εντυπωσιακό Ιλίου Μέλαθρον που στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο, εικαστική έκθεση, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Μιχαήλ Ρωμανού, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του Υπουργείου Πολιτισμού κ;ι Αθλητισμού.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Μιχαήλ Ρωμανός, Ιάκωβος Φιλίππου, Αντώνης Χανιώτης, Γιώργος Παλαμάρης, Βασιλική Σαργολόγου. Τιμητική Συμμετοχή του διεθνούς καταξιωμένου Έλληνα Γλύπτη Ανδρέα Παπαχρίστου, με έργα της συλλογής “Ισιδώρας Πασσαλίδου”. 

Ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνος (Μοναστηρίου και Κρέοντος 1, Ακαδημίας Πλάτωνος)

Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρες 09.00 -21.00
Το Ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνος περιλαμβάνει σειρά φυσικών εκθεμάτων και πολυμεσικών εφαρμογών με ποικίλες θεματικές ενότητες. Με τη βοήθεια διαδραστικών εκθεμάτων οι επισκέπτες καλούνται να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην «εξερεύνηση» του Μουσείου. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκαν σύγχρονα ψηφιακά μέσα αναπαράστασης και φυσικά εκθέματα, προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν σε θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Βασ. Σοφίας – Πάρκο Ελευθερίας)

Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρες 09.00 -21.00
Το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανοίγει τις πόρτες του και σας προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει τον έλληνα πολιτικό μέσα από προσωπικά κειμήλια, τεκμήρια γεγονότων της περιόδου που έζησε, έντυπα, έγγραφα, φωτογραφίες, λιθογραφίες, πίνακες, επιστολικά δελτάρια και απεικονίσεις σε διάφορά υλικά.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»(Αγγελικής Χατζημιχάλη 6 – Πλάκα)

Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρες 09.00 -21.00
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» καλεί το κοινό να γνωρίσει το σπίτι της λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη που είναι συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της λαογραφίας.

Στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου με κεντρικό θεματικό άξονα τον πολιτισμικό του ρόλο, στην πορεία του χρόνου, τόσο ως αρχιτεκτονικό μνημείο – έργο τέχνης (όπως έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού), όσο και ως τόπος μνήμης του έργου της Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη.

Δημοτική Πινακοθήκη (Λεωνίδου & Μυλλέρου, στάση Μετρό Μεταξουργείο)

Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Μαΐου
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιήσει οικογενειακή εικαστική δράση στο κτήριό της στο Μεταξουργείο, όπου οι γονείς και τα παιδιά θα αναζητήσουν και θα δημιουργήσουν πορείες που ενώνουν την γειτονιά με την Πινακοθήκη και θα ζωγραφίσουν μέσα από ένα μουσειοπαιδαγωγικό οδοιπορικό το δικό τους εικαστικό δημιούργημα.

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 52 02 420, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 – 14.00. 
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ώρες διεξαγωγής δράσης:
Σάββατο 21 Μαίου 2016 |11.00 – 12.00 & 12.30 – 13.45 
Κυριακή 22 Μαίου 2016 | 11.00 – 12.00 & 12.30 – 13.45

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13)

18 Μαΐου | «Τόποι Ιστορικής Μνήμης και Εθνικό Ιστορικό Μουσείο»
Επαναλαμβανόμενες προβολές στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής
Ώρες 13:00-16:00
Διευρυμένο ωράριο και ελεύθερη είσοδος στη μόνιμη έκθεση και στην έκθεση «Το Θέατρο Σκιών στην Ελλάδα»
Ώρες 9:00-16:00

20 Μαΐου | «Αθανάσιος Διάκος»
Παρουσίαση της ηρωικής παράστασης θεάτρου σκιών, από το Θέατρο Σκιών Λαμίας Κείμενο – ερμηνεία – φιγούρες – σκηνικά: Μιχάλης Χατζάκης. Συμμετέχει το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής «Διαβατάρηδες»
Είσοδος ελεύθερη
Ώρα: 19:30
Η έκθεση «Το Θέατρο Σκιών στην Ελλάδα» θα παραμείνει ανοικτή έως τις 19:30.

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου (Ιουλιανού 33-35 & 3ης Σεπτεμβρίου)

18 Μαΐου / Δωρεάν ξενάγηση στο Μουσείο/ Ώρες 11:00-12:30 & 12:30-14:00
Δωρεάν Προσομοιωτής
Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση έως 15 Μαΐου. Θα
τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Παρουσίαση νέας έκθεσης «έκπληξης»

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, Αθήνα)
22 Μαΐου | «Πώς ένα σπίτι έγινε μουσείο;»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 7-12 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή μετά από τηλεφωνική κράτηση.
Ώρες 10:30-12:00

Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου)

22 Μαΐου | «What is Home?» Δημιουργική δράση
Με όχημα την ερώτηση «Τι είναι για μένα ‘σπίτι μου’;» αναζητούμε τις προσωπικές μας εικόνες, σκέψεις, αισθήσεις του «οικείου» και του «ανήκειν» και τις αποτυπώνουμε μέσα από τους δρόμους της καλλιτεχνικής έκφρασης, με τη συνεργασία της εικαστικού Χριστίνας Νάκου
Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα Tandem Europe.
Είσοδος ελεύθερη στις εκθέσεις του Μουσείου εκείνη την ημέρα και στη συγκεκριμένη δράση
Ωρες 11:00-14:00

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ (Πρωτέως 25, Ν. Κηφισιά)

Τετάρτη 18 Μαΐου
Εικαστικό πρόγραμμα για παιδιά 6 – 14 ετών.
Ώρα: 18.00-19.30 / «Street Art στην αυλή του Μουσείου…»
Ξενάγηση
Ώρα: 18.00-19.30 / «Τηλε-περίπατος στο χρόνο… !» 

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης έχουν καταλήξει σε ένα πρόγραμμα δράσεων για τρεις συνεχόμενες μέρες, 17-18-19 Μαΐου, το οποίο περιλαμβάνει ξεναγήσεις στις τρέχουσες εκθέσεις στους δύο χώρους (Μονή λαζαριστών & Αποθήκη Β1, λιμάνι), ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από κοινού με τους φορείς του λιμανιού, -το Μουσείο Φωτογραφίας, το Μουσείο Κινηματογράφου Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης- καθώς και μια παράσταση-θεατρικό αναλόγιο με κείμενα και ποίηση του Δανιήλ Χαρμς, από τους ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Αναλυτικά: 

Τετάρτη 18 Μαΐου

12:00 Ξεναγήσεις από τους επιμελητές του μουσείου στις τρέχουσες εκθέσεις, στο ΚΜΣΤ (Μονή Λαζαριστών)

12:00 Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες και τους επιμελητές στην έκθεση ENIGAMI, στο ΚΣΤΘ (Αποθήκη Β1)

17.00-19.00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Lost In Port-Πολιτιστικά Τοπία στο Λιμάνι

Εργαστήριο για οικογένειες – καθοδηγούμενη περιπλάνηση με στάσεις και δράσεις στο πολιτιστικό τοπίο της πρώτης προβλήτας του λιμανιού, σε εξωτερικούς χώρους καθώς και στους χώρους του Μουσείου Φωτογραφίας, του Μουσείου Κινηματογράφου Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η δράση τελεί στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Λιμάνι: Πύλη Πολιτισμού’, που πραγματοποιούν οι τρεις φορείς με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Προϋπόθεση συμμετοχής: μια φωτογραφική μηχανή ή κινητό με φωτογραφική μηχανή, ανά οικογένεια. Σημείο συνάντησης: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Ηλικίες: 6-10 ετών. Δωρεάν συμμετοχή

Bazaar εκδόσεων από τα πωλητήρια των δύο χώρων του μουσείου

Πέμπτη 19 Μαΐου

20:00-21:00 «Η πρώτη βόμβα που θα πέσει θα βρει το σπίτι μας», ποίηση και κείμενα του Δανιήλ Χάρμς σε μορφή θεατρικού αναλογίου/ Μονή Λαζαριστών/ Δωρεάν είσοδος στους χώρους

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μανόλη Ανδρόνικου 6)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γιορτάζει την Τετάρτη 18 Μαΐου διοργανώνοντας τη δράση «Πολύγλωσσο Μουσείο με μουσικές συναντήσεις», με ξεναγήσεις στην νοηματική, σε άτομα με προβλήματα όρασης, στο ευρύ κοινό, καθώς και μουσικές εκδηλώσεις.

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις μόνιμες υπαίθριες εκθέσεις του Μουσείου «Μνήμη και Λίθοι» και «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος» αλλά και στις περιοδικές εκθέσεις «Ραιδεστός- Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σε ένα ταξίδι προσφοράς» και «Αρχαίο DNA. Παράθυρο στο παρελθόν και στο μέλλον». Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι δωρεάν, με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλ: 2313.310301(255)(244) τις ώρες 11:30-15:00.

Μουσικά σύνολα θα πλαισιώνουν ακόμη την εορταστική ατμόσφαιρα της ημέρας σε διάφορα σημεία του Μουσείου, καθώς η δράση του ολοκληρώνεται με τη συναυλία λήξης στις 20:00 στο αίθριο του Μουσείου με σύνολα Παραδοσιακής, Ευρωπαϊκής και Σύγχρονης Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε μουσική επιμέλεια του Σωκράτη Σινόπουλου, με τραγούδια και μουσικά έργα για το Μάϊο και την Άνοιξη.

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, Θεσσαλονίκη)

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων μας καλεί να επισκεφτούμε τις εκθέσεις και να παρακολουθήσουμε τις εκδηλώσεις του. Την Tετάρτη 18 Μαΐου 2016,το μουσείο θα είναι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο, με διευρυμένο ωράριο, από τις 10:00 ως 22:00.

Το Μουσείο προγραμματίζει για αρχή εκείνη την ημέρα ένα ειδικό πρόγραμμα ξενάγησης-δράσης με τίτλο «Μουσείο Εκτός των Τειχών» με ώρα έναρξης 18.00 και ελεύθερη συμμετοχή. 
Επιπλέον, το κοινό θα επισκέπτεται τη μόνιμη έκθεση των συλλογών του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης καθώς και τις περιοδικές εκθέσεις:

«Πέρα από την κοινή λογική. Έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έως τις 22 Μαΐου 2016. Στις τέσσερις ενότητες της έκθεσης παρουσιάζονται 67 έργα των σημαντικότερων καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας καθώς και αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, ζωγραφική, προβολές) από την ζωή του ίδιου του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη.

Ex-ils, εικαστικές σημειώσεις πάνω στον εκπατρισμό. Ομαδική έκθεση που διοργανώνεται στο πλαίσιο αφιερώματος «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα», της 13ης ΔΕΒΘ.

Τέλος, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, και μας προσκαλεί σε θεατρική παράσταση, με ώρα έναρξης 21.00, και ελεύθερη είσοδο.

Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

Ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν τις ώρες 10:00-11:00 και 12:00-13:00, με συμμετοχή ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας. 

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ (Αγίου Δημητρίου, Θεσσαλονίκη)

Με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις του γιορτάζει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016. Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9.00 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο. Οι επισκέπτες του Τελλογλείου θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν δωρεάν στις εκθέσεις «Οδυσσέας Ελύτης. Ποίηση και ζωγραφική» και «Όραμα και δημιουργία. Α.Γ. Λεβέντης και Δυτική Αφρική». Θα γίνουν δύο ξεναγήσεις, στις 11.00 – 12.00 και στις 19.00 – 20.00.

Στην έκθεση «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική» (διάρκεια ως 31 Μαΐου 2016) παρουσιάζονται κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες του Οδυσσέα Ελύτη, δοκίμια του ίδιου για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες, καθώς και έργα σημαντικών καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίησή του. Η έκθεση «Όραμα και Δημιουργία – Α. Γ. Λεβέντης & Δυτική Αφρική» (διάρκεια ως 31 Μαΐου 2016) σκιαγραφεί την πορεία του Κύπριου συλλέκτη έργων τέχνης Αναστασίου Γ. Λεβέντη μέσα από έργα τέχνης της συλλογής του, φωτογραφίες και ντοκουμέντα.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη)

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα συμμετέχει κι αυτό στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ενδιαφέρουσες δράσεις. Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, τις ώρες 8.00 – 20.00, στις Αίθουσες Μόνιμης Έκθεσης «Amusing Museum», θα πραγματοποιήσει διαδραστική ξενάγηση με ερωτήσεις, γρίφους και παιχνίδια για κινητά και tablet με λειτουργικό Android, σε συνεργασία με την Anaptixis Development Team (ομάδα αποφοίτων του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ). 

Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 στις 20.00, στο Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης», θα παρουσιαστεί το μουσικό δράμα «Φαντασία Νεκρή, Φανταστείτε», βασισμένο στην πρόζα του Σάμουελ Μπέκετ από την Ομάδα Meet the Art. Και το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 στις 11.00, θα πραγματοποιηθεί μια πολιτιστική περιπατητική διαδρομή με τίτλο «Στη γειτονιά του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού», σε συνεργασία με την ομάδα dot2dot και αφετηρία τον Λευκό Πύργο. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’ , Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Παρασκευή 20 Μαΐου, τις ώρες 17:00-20:00, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ομάδα καταγραφής παλαιών κτηρίων της Monumenta στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει φωτογραφικό περίπατο στην Α΄ προβλήτα του λιμανιού και τη γύρω περιοχή, με τίτλο «Φωτο-ξεναγήσεις». 

Ιστορικές φωτογραφίες αποτελούν το ερέθισμα για την ξενάγηση και τη φωτογράφιση της συγκεκριμένης περιοχής. Οι συμμετέχοντες έχοντας ανά χείρας τις φωτογραφίες αυτές θα διερευνήσουν τον περιβάλλοντα χώρο με σκοπό να εντοπίσουν την κατάλληλη οπτική γωνία και να επαναλάβουν τη λήψη καταδεικνύοντας τις διαφορές του τότε και του σήμερα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες. Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις φωτογραφίας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΜΦΘ μέχρι την Πέμπτη 19 Μαΐου (τηλ.: 2310.566716 τις ώρες 12:00-16:00). Οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο να φέρουν μαζί τους τη φωτογραφική τους μηχανή.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:
17:00 Συνάντηση στο καφέ του ΜΦΘ (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)
17:00-17:30 Σύντομη παρουσίαση για την ιστορία του λιμανιού και τα αρχιτεκτονικά μνημεία που βρίσκονται στην Α΄ προβλήτα και τη γύρω περιοχή.
17:30-18:30 Φωτογραφικός περίπατος σε ομάδες.
18:30-20:00 Παρουσίαση των φωτογραφιών μας και συζήτηση