Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ: Αμετανόητες επιλογές λαδωμένης χαρτοπετσέτας

Όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ξανα-επιλέγουν τα ίδια άτομα, παρά τα τεράστια λάθη τους

Η  ιστορία της λαδωμένης χαρτοπετσέτας:

ΔΡΑΣΗ:

Το 2009 η ελληνική Βουλή ψήφισε προϋπολογισμό με έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης 5 δις ευρώ και στο τέλος της χρονιάς ξόδεψε 36 δις ευρώ. Δαπανήθηκε τότε σε 12 μήνες καθ’ υπέρβαση του προϋπολογισμού ποσό ισοδύναμο με πάνω από μια δεκαετία το νέο φόρο ακινήτων. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας ήταν τότε ο κ. Γ. Παπαθανασίου. Άνθρωπος προσωπικά συμπαθής, που είχε όμως την ευθύνη για τα 3/4 αυτής της διαχείρισης και για το γεγονός ότι η έκταση του εκτροχιασμού κρύφτηκε και από την ΕΕ και προπαντός από τον ελληνικό λαό. Πριν μερικές μέρες ο κ. Παπαθανασίου διορίστηκε από το υπουργείο των Οικονομικών στα ΕΛΠΕ, όπου κατέλαβε τη θέση του Προέδρου. Μια από τις καλύτερες θέσεις που μπορεί να προσφέρει το ελληνικό δημόσιο.

 

Η υπόθεση αυτή έχει ένα βασικό μήνυμα και δίδαγμα.

Ο εκτροχιασμός και η καταστροφή δεν ήταν προσωπική υπόθεση του κ. Παπαθανασίου. Τα δύο κόμματα που ασκούν την εξουσία ανταμείβοντάς τον μας λένε ότι αναλαμβάνουν συλλογικά την ευθύνη, ότι καλώς δανειστήκαμε και θα το κάνουμε και πάλι μόλις έχουμε την ευκαιρία. Και στέλνουν το μήνυμα σε όποιον βρεθεί στη θέση του κ. Παπαθανασίου, να έχει σοβαρές ατομικές ευθύνες του επόμενου εκτροχιασμού και της επόμενης χρεοκοπίας, ότι θα ανταμειφθεί και από πάνω για αυτό.

 

 

 

 

 

 

Σάλο ακόμη και στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης έχει ξεσηκώσει η χαριστική τοποθέτηση του Γιάννη Παπαθανασίου στη θέση του προέδρου των ΕΛΠΕ, καθώς φέρνει στη μνήμη όλων τις μνημειώδεις αστοχίες του ως τελευταίου υπουργού Οικονομικών των κυβερνήσεων Καραμανλή, αλλά και την… οικονομική διπλωματία της χαρτοπετσέτας, που άσκησε προς την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τηλεοπτικές εκπομπές ερευνητικού ρεπορτάζ, όπως η «Έρευνα» του Π. Τσίμα και οι «Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά, έχουν αναδείξει, προβάλλοντας δηλώσεις και της ίδιας της Κ. Λαγκάρντ, το περιβόητο φιάσκο με τη λαδωμένη χαρτοπετσέτα, στην οποία ο κ. Παπαθανασίου έγραψε τα μέτρα, με τα οποία σκόπευε να «μαζέψει» το καλπάζον, τότε, δημοσιονομικό έλλειμμα:

Ήταν Μάιος του 2009, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, όταν ο κ. Παπαθανασίου είχε αρχίσει να πιέζεται έντονα από τους Ευρωπαίους για να λάβει μέτρα, καθώς το έλλειμμα φαινόταν ότι θα ξέφευγε πολύ, συγκριτικά με τους στόχους του προϋπολογισμού.

Η Λαγκάρντ, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, έθεσε αυτό το θέμα στον Γ. Παπαθανασίου, στο πλαίσιο γεύματος που είχαν οι δύο υπουργοί. Με έκπληξη, όπως η ίδια αφηγήθηκε, είδε τον κ. Παπαθανασίου να αρχίζει να σημειώνει μέτρα σε μια χαρτοπετσέτα, τα οποία σκόπευε να λάβει μετά τις ευρωεκλογές: αύξηση ΦΠΑ 2%, πάγωμα μισθών και προσλήψεων στο Δημόσιο κ.α. «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα», δήλωσε η Λαγκάρντ ότι σκέφθηκε, όταν βρέθηκε μπροστά σε αυτή την εκπληκτική παρουσίαση του Γ. Παπαθανασίου (σημειωτέον, ότι η χαρτοπετσέτα διαπιστώθηκε ότι ήταν και… λαδωμένη!).

Την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών, αξιοποιώντας τη θέση του ως μετόχου μειοψηφίας στα ΕΛΠΕ υπέδειξε τη χαριστική τοποθέτηση του κ. Γ. Παπαθανασίου στη «διακοσμητική», πλην καλά αμειβόμενη θέση του προέδρου των ΕΛΠΕ (τη διοίκηση του ομίλου θα συνεχίσει να ασκεί ο έμπιστος του ομίλου Λάτση, Γ. Κωστόπουλος). Αυτό προκάλεσε μια «εκρηκτική» αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Σαχινίδης αναφέρει ότι:

«Η επιλογή του κ. Γιάννη Παπαθανασίου, ως Προέδρου της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια με πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, είναι προκλητική και απαράδεκτη. Ως τελευταίος Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή, ο κ. Παπαθανασίου έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Οι πολιτικές πράξεις και παραλείψεις του, συνετέλεσαν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην ανάγκη της χώρας να προσφύγει στη σύναψη δανειακής σύμβασης και στο Μνημόνιο. Με πρόβλεψη ελλείμματος 2% στον Προϋπολογισμό του 2009, επί Υπουργίας του κ. Παπαθανασίου οι δαπάνες εκτινάχθηκαν, τα έσοδα κατέρρευσαν και το έλλειμμα έφτασε σε διψήφια νούμερα.

Ο κ. Παπαθανασίου έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες και για την εξαπάτηση των Ευρωπαίων εταίρων μας, που πλήρωσε ακριβά η χώρα. Εξαπάτηση, δεδομένου ότι μερικές μόλις ημέρες πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, γνωστοποιούσε στην Eurostat έλλειμμα 6% για το έτος 2009, ενώ από τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών ήδη γνώριζε πως στο 9μηνο το έλλειμμα ήταν σχεδόν 10%.

Η επιλογή του, συνεπώς, για τη θέση του Προέδρου των ΕΛΠΕ προσβάλλει τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία 4 χρόνια, για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας στη χώρα».

Ο κ. Σαχινίδης δεν διστάζει να καλέσει την κυβέρνηση «να του ζητήσει άμεσα να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου των ΕΛΠΕ».

Έχει ενδιαφέρον δε ότι εναντίον του κ. Παπαθανασίου εκφράσθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Σε σχόλιό του στο twitter, γράφει: «Ο κ. Παπαθανασίου έχει τέραστιο έλλειμμα (2009)… αξιοπιστίας!».

http://www.sofokleous10.gr/2012-07-24-09-27-56/259355-mr