Ναι στην CETA, από τον Σταθάκη

Της ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΜΠΕΡΣΗ*

Θα αποφασίζατε να κλειδωθείτε σε μια ολοκαίνουρια φυλακή μόνο επειδή κάποιοι έκαναν μεγάλο κόπο να την χτίσουν; Το ότι είναι πιο σύγχρονη από τις υπόλοιπες, τι σας λέει ως επιχείρημα; Ελάτε τώρα, αφού και η παρέα σας ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο βήμα! Μήπως τυχόν τα βαψίματα και οι φυτεύσεις της τελευταίας στιγμής στον περιβάλλοντα χώρο βοηθούν να δείτε το θέμα πιο θετικά;

 

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, το συμβούλιο υπουργών Εμπορίου θα συζητήσει την έγκριση της συμφωνίας CETA, ανάμεσα στον Καναδά και την ΕΕ. Η συμφωνία δένει χειροπόδαρα τα κράτη που συμμετέχουν σε αυτή, ο σύγχρονος χαρακτήρας της δεν αναιρεί την ουσία των προβλημάτων και οι διακοσμητικές αλλαγές που συζητούνται στο παρα πέντε δεν εξουδετερώνουν τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τους πολίτες της ΕΕ και του Καναδά. Για να τεθεί η CETA σε ισχύ, πρέπει η «παρέα» να περάσει τον Ρουβίκωνα όλη μαζί. Προκειμένου να υπογραφεί στην σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε.και του Καναδά την 27η Οκτωβρίου, απαιτείται η συγκατάθεση και των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και του Καναδά. Αν αρνηθεί έστω και μία κυβέρνηση -αν σεβαστεί την επιθυμία των πολιτών, που διαφωνούν με την CETA- αυτή θα βουλιάξει. (για την ακρίβεια δεν θα βουλιάξει, οι εμπνευστές της θα την πάρουν πίσω, θα την ξαναφτιάξουν και θα την ξαναπροτείνουν με το ίδιο ή με άλλο όνομα, όπως γίνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια με παρόμοιες συμφωνίες, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία).

Αν η ελληνική κυβέρνηση υπογράψει θα ξεκινήσει άμεσα η ισχύς της CETA πριν καν γίνει ευρωπαϊκή νομοθεσία

Στην μεθαυριανή συνεδρίαση, οι υπουργοί Εμπορίου επρόκειτο να ψηφίσουν ότι α) συμφωνούν με το κείμενο της συνθήκης β) την στέλνουν προς υπογραφή στην σύνοδο ΕΕ-Καναδά και γ) δρομολογούν την προσωρινή εφαρμογή της, πριν καν τεθεί σε ψηφοφορία από τα εθνικά κοινοβούλια. Δεν θα προξενήσει έκπληξη αν αυτές οι ψηφοφορίες μετατεθούν για τα μέσα Οκτωβρίου, αφού ως τότε πρέπει να καμφθούν οι αντιδράσεις κάποιων «απείθαρχων» κρατών.

ΟΙ “ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΙ”

Δεν αναφερόμαστε βεβαίως στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία οφείλει τουλάχιστον να διευκρινίσει αν συμφωνεί με την CETA επειδή το πιστεύει ή επειδή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και να δείξει αν πραγματικά έχει κατανοήσει πού ετοιμάζεται να βάλει την υπογραφή της.  Οι χώρες που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την συμφωνία μέχρι στιγμής είναι δύο: το Βέλγιο και η Αυστρία. Το σύνταγμα του Βελγίου θέτει ως όρο για την υπογραφή διεθνούς συμφωνίας από την κυβέρνηση της χώρας την συγκατάθεση και των τριών κοινοβουλίων, της Φλάνδρας, της Βαλονίας και των Βρυξελλών. Εφόσον τα δύο τελευταία εξακολουθούν να αρνούνται, ο Βέλγος υπουργός είναι υποχρεωμένος να αποσχει από την ψηφοφορία στο συμβούλιο και το Βελγιο δεν μπορεί να προσυπογράψει.  

   

Μόνο 33 βουλευτές απάντησαν στην επιστολή της Greanpeace σε σχέση με τη θέση τους για τις διατλαντικές συμφωνίες TTIP και CETA. Και σας θυμίζουμε ότι στην κυβέρνηση βρίσκεται ένα κόμμα που είχε ξεκάθαρη στάση εναντίον τους πριν τις εκλογές.

Στην Αυστρία, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Κερν έθεσε στη βάση του κόμματός του και στον γενικό πληθυσμό πέντε ερωτήματα σε σχέση με την CETA και οι απαντήσεις ήταν από 88% ως 98% αρνητικές, ενώ η συμμετοχή των πολιτών ήταν διπλάσια απ ό,τι συνήθως σε τέτοιου είδους συμβουλευτικές διαδικασίες. Με τόσο πάνδημη απόρριψη και με το ακροδεξιό FPOe πρώτο στις δημοσκοπήσεις, θα ήταν αυτοκτονικό από την πλευρά του Κερν να φωτογραφηθεί βάζοντας την υπογραφή του. Φυσικά δεν πρέπει να υποτιμάται η ικανότητα της απανταχού σοσιαλδημοκρατίας να αυτοπυροβολείται, όπως έδειξαν περίτρανα τα 200 πιο προβεβλημένα στελέχη του γερμανικού SPD τη Δευτέρα, εγκρίνοντας με πλειοψηφία δύο τρίτων την CETA παρά τις μεγάλες αντιρρήσεις της βάσης.

ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ

Αυτό που τροφοδοτεί τις περισσότερες αντιδράσεις είναι τα ειδικά δικαιώματα που αποκτούν οι ξένοι επενδυτές ώστε να προσφεύγουν εναντίον νόμων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον – προσφυγές που δεν θα κρίνονται από την δικαιοσύνη της κάθε χώρας αλλά από επιτροπές διαιτησίας που είναι ραμμένες στα μέτρα των ξένων μεγαλοεπενδυτών. Για την χώρα μας αυτή η νέα τάξη πραγμάτων πιθανώς να προκαλέσει άμεσες εξελίξεις στην υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, αφού η Eldorado είναι Καναδική εταιρία και η νέα συνθήκη θα της δώσει επιπλέον εργαλεία για να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση.

Ομως πέρα απ αυτό, το σοκ που θα φέρει το άνοιγμα ακόμη περισσότερων τομέων της οικονομίας στον διεθνή ανταγωνισμό είναι δεδομένο ότι θα έχει πολλούς χαμένους. Διαβάστε τα ακόλουθα συμπεράσματα της έρευνας που μόλις δημοσίευσε το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης για τις επιπτώσεις της CETA και δείτε αν μέσα στους χαμένους αναγνωρίζετε χώρες με το προφίλ της Ελλάδας.

  • Η CETA θα οδηγήσει σε μετατόπιση των εμπορικών ροών στο εσωτερικό της Ε.Ε. Το εμπορικό ισοζύγιο χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θα βελτιωθεί εις βάρος άλλων χωρών της Ε.Ε.

  • Η CETA θα οδηγήσει στην μείωση του μεριδίου της εργασίας στο εθνικό εισόδημα. Οι ανταγωνιστικές πιέσεις που θα ασκήσει η CETA σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις θα αυξήσουν το μερίδιο του εθνικού εισοδήματος που συσωρρεύεται στο κεφάλαιο και θα μειώσει αντιστοίχως το μερίδιο της εργασίας.

  • Η CETA θα οδηγήσει σε συμπίεση μισθών. Ως το 2023, οι εργαζόμενοι θα στερηθούν αυξήσεις της τάξης των 1776 ευρώ στον Καναδά και των 316 ως 1331 ευρώ στην Ε.Ε. ανάλογα με τη χώρα. (Μη βιαστείτε να πείτε ότι αυτό δεν μας αφορά γιατί εμείς ούτως ή άλλως δεν παίρνουμε αυξήσεις. Η μεγαλύτερη συμπίεση μισθών θα υπάρξει στις χώρες με τη μεγαλύτερη ανεργία).

  • Η CETA θα οδηγήσει σε καθαρή απώλεια δημοσίων εσόδων. Οι ανταγωνιστικές πιέσεις που θα ασκούν στις κυβερνήσεις οι διεθνείς επενδυτές, καθώς και οι όλο και λιγότερες δυνατότητες υποστήριξης εγχώριων επενδύσεων και εγχώριας παραγωγής θα μειώσουν τα δημόσια έσοδα. Τα ελλείμματα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

  • Η CETA θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας. Ως το 2023, θα έχουν χαθεί 200.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ και 30.000 στον Καναδά. Και πάλι, οι πιο αδύναμες χώρες θα πληγούν περισσότερο.

  • Η CETA θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ. Η αύξηση της ανεργίας θα πλήξει την συνολική ζήτηση και θα οδηγήσει σε απώλειες υπηρεσιών πρόνοιας που θα φθάσουν το 1% στον Καναδά και το 0,5% στην ΕΕ.

Και αυτές είναι μόνο οι προβλεπόμενες μακροοικονομικές επιπτώσεις. Ας μην συζητήσουμε τα επακόλουθα για τους δημοκρατικούς θεσμούς, την προστασία καταναλωτών, τα εργασιακά δικαιώματα και το περιβάλλον.

Επί μεγάλο χρονικό διάστημα, η CETA επισκιαζόταν στον δημόσιο διάλογο από τηνδιαμάχη γύρω από την συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), η οποία βρίσκεται ακόμη υπο διαπραγμάτευση. Ανακοινώνοντας ότι δυσκολεύονται να βρουν κοινό έδαφος στην ΤΤΙΡ, οι Ευρωπαίοι υπερασπιστές του νέου γύρου νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης καθησυχάζουν όσους ανησυχούν- ενώ ταυτόχρονα προωθούν παρόμοιους στόχους μέσω CETA. Για την Ελλάδα, θα είναι αναμφίβολα το ιδανικό επιστέγασμα στην εποχή των μνημονίων.

ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ

Στις αρχές του χρόνου το ThePressProject σε συνεργασία με το Vouli Watch οργάνωσε πάνελ για τις εμπορικές διατλαντικές συμφωνίες. Σε αυτό συμμετείχε και ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης. Δείτε τις μας είχε πει για την στάση που θα κρατούσε η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την επικύρωσή τους:

https://www.youtube.com/watch?v=cbKy19TOWxE

*Πηγή:  ThePressProject.gr