Νέες γραμμές χρηματοδότησης για Εξαγωγείς μέσω ΕΤΕπ

Κεφαλαιώδους σημασίας εξέλιξη για την ουσιαστική στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα αποτελεί, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, η υπογραφή της συμφωνίας της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), σχετικά με την παροχή εγγυήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ ειδικά προς μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις με διεθνή προσανατολισμό. Δεδομένου ότι οι εγγυήσεις αυτές θα είναι ανακυκλούμενες για 3 φορές στη διάρκεια ενός έτους, το συνολικό ποσό της κάλυψης που παρέχει η ΕΙΒ ανέρχεται σε 1,5 δις ευρώ.

 

 

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΣΕ κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «η συμφωνία με την ΕΙΒ αποτελεί την απαρχή μίας νέας εποχής για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και μία ισχυρή βάση τόσο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εμπορικών μας εταίρων στο εξωτερικό, όσο και για την τόνωση ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας των ίδιων των επιχειρήσεων, με πρόσβαση σε νέες γραμμές χρηματοδότησης. Το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων συστημικών ελληνικών Τραπεζικών, αλλά και ξένων κολοσσών του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενισχύει εκείνον τον κρίκο στην αλυσίδα της εξωστρέφειας, που θα προσδώσει νέα δυναμική και στην παραγωγή των ελληνικών προϊόντων και στην επιθετική τους διείσδυση σε νέες αγορές.

 

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων χαιρετίζει τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού Κυρίου Αντώνη Σαμαρά και του αρμόδιου Υπουργού Ανάπτυξης Κυρίου Κωστή Χατζηδάκη, που είχαν την επιθυμητή και ευτυχή κατάληξη. Παράλληλα, αναγνωρίζει και την έμπρακτη διάθεση υποστήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων από πλευράς της ΕΙΒ και του προέδρου της, Κυρίου Βέρνερ Χόιερ, που εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής της Ελλάδας και των διεθνοποιημένων ελληνικών επιχειρήσεων.

 

Όπως έλεγε και ο Κέυνς «το χρήμα είναι ο σύνδεσμος του παρόντος με το μέλλον». Με την τελευταία αυτή η εξέλιξη, το μέλλον των εξωστρεφών επιχειρήσεων στη χώρα φαντάζει σήμερα πιο ευοίωνο. Το ζητούμενο πλέον είναι η αποτελεσματική υλοποίηση των αποφάσεων από τις συμμετέχουσες Τράπεζες, ώστε οι εγγυήσεις να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις εκείνες που διαθέτουν τις προοπτικές και τη δυναμική να πρωταγωνιστήσουν στις διεθνείς αγορές».

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΣΕ, οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, με την υποστήριξη και των συλλογικών φορέων της χώρας, για το διπλασιασμό των διαθέσιμων προς την Ελλάδα κεφαλαίων θα συνεχιστούν και το αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου με τις εγγυήσεις που παρέχει η EIB να μειωθεί και το ανταγωνιστικό μειονέκτημα των εξωστρεφών επιχειρήσεων της χώρας, σε ότι αφορά το κόστος δανεισμού, έναντι των ανταγωνιστών τους, όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Κύριος Γιώργος Ζανιάς.