Νέες μεγάλες επιβαρύνσεις της ΔΕΗ

Όλα τα μεγάλα εγκλήματα σε αυτή τη χώρα γίνονται συνήθως συναινετικά.

Με 220 βουλευτές υπέρ και μόνο 20 κατά, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο σκούπα του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο αφορούσε κατά κύριο λόγο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

 

Με βάση το νομοσχέδιο, σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, με πανύψηλες τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, με τον αριθμό των νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα στα ύψη και τη ΔΕΗ υπό κατάρρευση (αλλά και υπό διάλυση και ιδιωτικοποίηση), η κυβέρνηση προχωρά σε νέες μεγάλες επιβαρύνσεις της ΔΕΗ.

Οι νέες επιβαρύνσεις της ΔΕΗ θα προκύψουν από την υποχρέωση που αναλαμβάνει, ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας της αγοράς, να καλύψει κατά κύριο λόγο το μεγάλο έλλειμμα του λογαριασμού των ΑΠΕ.

Αυτή η πρόσθετη, μεγάλη και άδικη επιβάρυνση της ΔΕΗ, μαζί με την ισχυρά πιθανολογούμενη αύξηση του τέλους των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που θα υποχρεωθεί να κάνει από τον Οκτώβρη η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), θα επιφέρουν από το φθινόπωρο αύξηση, η οποία μπορεί να είναι και μεγάλη, των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Να υπογραμμίσουμε εδώ ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει και καταβάλλει κατά παράλογο τρόπο το τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς), ακόμα και αν δεν το εισπράττει από τους πελάτες, λόγω αδυναμίας των τελευταίων να πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί τεράστια χρέη προς τη ΔΕΗ!

Μια νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι προφανές ότι θα τινάξει στον αέρα τα νοικοκυριά και την οικονομία, ενώ η νέα επιβάρυνση της ΔΕΗ, ως κύριου προμηθευτή, που θα προέλθει από την προικοδότηση του λογαριασμού των ΑΠΕ θα της δώσει τη χαριστική βολή.

Η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε σειρά άλλων μέτρων και κυρίως στην επιβάρυνση των μεγάλων εταιρειών των ΑΠΕ, φρόντισε να ρίξει το άχθος στην καταρρέουσα, υπό εκποίηση και εξυπηρετούσα, με κυβερνητική γραμμή, ιδιωτικά συμφέροντα, ΔΕΗ και στα πενόμενα νοικοκυριά της χώρας.

Ν.Ζ.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΠΕ

Αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων ), με απόφαση της ΡΑΕ που θα εκδοθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, που μεταφράζεται σε αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, προβλέπει η ρύθμιση για τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ, παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστήριξε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Οπως προκύπτει, μάλιστα, από τα επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη του ελλείμματος και τις σχετικές προβλέψεις του νομοσχεδίου για την κάλυψή του, οι καταναλωτές θα κληθούν μέσω της αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ να καλύψουν κατά το 2016 (πιθανότατα με αναδρομικές αυξήσεις από τον Ιούλιο) περί τα 290 εκατ. ευρώ από το συνολικό έλλειμμα των 330 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους και για το 2017 περί τα 265 εκατ. ευρώ από το συνολικό έλλειμμα των 400 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Τα ποσά προκύπτουν με βάση τη μεθοδολογία που προβλέπει το νομοσχέδιο και ανέπτυξε χθες κατά τη συζήτησή του στη Βουλή ο κ. Σκουρλέτης, σχετικά με τον επιμερισμό του κόστους που θα αναλάβουν οι προμηθευτές ρεύματος για τον μηδενισμό του ελλείμματος σε βάθος τριετίας. Με βάση το νομοσχέδιο για τη στήριξη των ΑΠΕ που υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ τη διετία 2016-2017 θεσπίζεται χρέωση των προμηθευτών ενέργειας που υπολογίζεται βάσει του μεριδίου αγοράς και της διαφοράς της μεσοσταθμικής τιμής που διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά με τη συμμετοχή των ΑΠΕ και αυτής που θα διαμορφωνόταν χωρίς τη συμμετοχή των ΑΠΕ. Προκειμένου να ελαφρύνει τον λογαριασμό κατά το δυνατόν στη ΔΕΗ, η οποία ως προμηθευτής του 90% των καταναλωτών καλείται να πληρώσει το μάρμαρο, ο κ Σκουρλέτης μέσω του νομοσχεδίου εισηγείται σταδιακή επιβάρυνση σε ορίζοντα τριετίας, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Οκτώβριο του 2016. Απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που άσκησαν κριτική για την επιβάρυνση που προκαλούν οι εν λόγω ρυθμίσεις στη ΔΕΗ, ο κ. Σκουρλέτης απέκρυψε τις αυξήσεις που έρχονται μέσω της αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ λέγοντας χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση είχε τρεις επιλογές: νέο “κούρεμα”, αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ για τους καταναλωτές ή τη λύση που επιλέχθηκε με το κόστος στους προμηθευτές» και συμπλήρωσε: «Είναι λογικό να υπάρξει το τέλος προς τους προμηθευτές».

Ωστόσο, το νομοσχέδιο στο άρθρο 23 προβλέπει ρητά αναπροσαρμογή και στο ΕΤΜΕΑΡ και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η απόφαση της ΡΑΕ για τον επαναπροσδιορισμό του τέλους ΕΤΜΕΑΡ… εκδίδεται μέχρι τις 30/9/2016, λαμβάνοντας υπόψη τα έσοδα του λογαριασμού με βάση τις διατάξεις της παρούσας περίπτωσης. Για την περίοδο 2016-2017, το ύψος των μοναδιαίων χρεώσεων καθορίζεται κατά τρόπο ώστε στο τέλος της διετίας να μην προκύπτει έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου». Η ΡΑΕ, δηλαδή, αφού υπολογίσει το έλλειμμα που θα καλυφθεί από τους προμηθευτές με βάση τη μεθοδολογία του νομοσχεδίου, στη συνέχεια θα εκδώσει απόφαση για την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ σε ύψος που να καλύπτει το έλλειμμα.

Ο υπουργός επιχείρησε επίσης χθες στη Βουλή να υποβαθμίσει το θέμα των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ και των επιπτώσεων στη ρευστότητα της επιχείρησης, διαψεύδοντας τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ που αναφέρονται σε ύψος 3,1 δισ. ευρώ. «Είναι ψευδή αυτά τα στοιχεία, τα χρέη δεν είναι πάνω από 3 δισ., είναι 2,3 δισ., και εφαρμόζουμε με απόλυτη επιτυχία την πολιτική των 36 δόσεων», είπε.

*Βασική πηγή: kathimerini.gr, Χρύσα Λιάγγου

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗ ΔΕΗ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για το νέο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ αντί να λύσει το «γόρδιο δεσμό» των υπερβολικών ενισχύσεων στην «πράσινη ενέργεια», περιπλέκει και δυσκολεύει τα πράγματα.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στην κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και τη συνεισφορά των προμηθευτών στην κάλυψη των ελλειμμάτων, όπως είναι εύκολα αντιληπτό η ΔΕΗ θα κληθεί να «πληρώσει για μια ακόμη φορά το μάρμαρο» καθώς της αναλογεί το 90% της αγοράς.

Η ΔΕΗ θα επωμιστεί ένα μεγάλο φορτίο από τη ρύθμιση αυτή καθώς θα κληθεί να πληρώσει 150 εκατομμύρια ευρώ για φέτος και άλλα περίπου 300 εκατ. ευρώ, την επόμενη χρονιά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η απόφαση για τη έκπτωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, όπως είχε την ευκαιρία να τονίσει και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θεωρεί ότι το νομοσχέδιο επιβαρύνει δυσβάστακτα τη ΔΕΗ με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση της εταιρίας. Απόδειξη αυτών το γεγονός ότι στη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής το σύνολο των εκπροσώπων των ΑΠΕ ήταν υπέρ των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν είναι αντίθετη με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Διαφωνεί όμως με την αλόγιστη ανάπτυξή τους και τις υπερβολικές επιδοτήσεις των κρατικοδίαιτων επενδυτών τις οποίες τελικά καλείται να πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ειδικό τέλος ΑΠΕ, που μετονομάστηκε σε ΕΤΜΕΑΡ για να καλυφθεί η επιδότηση των ΑΠΕ, αυξήθηκε κατά 9.500% ( από 0,30 λεπτά /MWh σε 30 ευρώ/ MWh) και πληρώθηκε εξολοκλήρου από τους καταναλωτές.

Φοβόμαστε ότι η ΔΕΗ είναι υπό την απειλή της κατάρρευσης και ευχόμαστε στον υπουργό να μην κληθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις διαδικασίες του «άρθρου 99».

Στη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατέθεσε πρόταση ( με την οποία συμφώνησε και και ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Μ.Φιλίππου) για τον χαρακτηρισμό των λιγνιτικών μονάδων, που συνδέονται με την Τηλεθέρμανση των πόλεων και εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες, ως ΣΗΘΥΑ. Πρότεινε να εντάσσονται στο σύστημα με τον ίδιο τρόπο και να πληρώνονται αντίστοιχα, ώστε να μην υπάρχει μεροληψία σε βάρος της ΔΕΗ.

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

 

ΝΕΑ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΕΗ;

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗ*

Ένα ακόμη μέτωπο έχει προστεθεί από χθες στα τόσα ανοικτά που υπάρχουν μεταξύ ΔΕΗ και κυβέρνησης στο πλαίσιο των ενεργειακών δεσμεύσεων που απορρέουν από το 3ο μνημόνιο.

Αφορμή η επιβολή της νέας χρέωσης για την κάλυψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, που όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα επιβαρύνει αποκλειστικά τους προμηθευτές ρεύματος, κυρίως δηλαδή τη ΔΕΗ, που με μερίδιο 90% είναι και ο μεγαλύτερος.

Αν και οι απόψεις διίστανται ως προς το ύψος του βάρους που θα επωμιστεί φέτος η ΔΕΗ – 34 εκατ. ευρώ υποστηρίζει ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, 150 εκατ. ευρώ διατείνεται η ΓΕΝΟΠ – το ερώτημα είναι αν το κόστος αυτό, και σε τι βαθμό, θα μετακυλιθεί στα τιμολόγια του ρεύματος.

Αν δηλαδή οι εταιρείες λιανικής θα απορροφήσουν μέρος του ή και όλο το ποσό στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού – όπως ευελπιστεί το υπουργείο – ή τελικά θα “περάσουν” το νέο αυτό βάρος στα τιμολόγια, αυξάνοντάς τα.

ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ή ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ

Το ερώτημα δεν έχει προς το παρόν απάντηση. Το ακριβές κόστος για κάθε παίκτη θα προκύψει αφού εκδοθεί ως την 1η Σεπτεμβρίου η σχετική απόφαση της ΡΑΕ, προκειμένου σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η νέα αυτή χρέωση να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου 2016.

Τα δεδομένα ωστόσο έχουν ως εξής. Η “μαύρη τρύπα” του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, η οποία και θα πρέπει σύμφωνα με το μνημόνιο να έχει καλυφθεί ως το 2017, εκτιμάται ότι ως το τέλος του 2016 θα έχει ανέλθει στα 287,17 εκατ. ευρώ, από τα 190 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Το μνημόνιο είναι σαφές. Το συγκεκριμένο έλλειμμα θα πρέπει να έχει μηδενιστεί ως το τέλος του 2017, προκειμένου να πάψει αυτή η χρόνια στρέβλωση στην πράσινη αγορά ενέργειας, ωστόσο ο τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, εναπόκειται στην ελληνική πλευρά.

Η κυβέρνηση είχε τρεις επιλογές, είπε χθες στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Π. Σκουρλέτης, υπεραμυνόμενος του νέου συστήματος: Ένα νέο κούρεμα στις τιμές των ΑΠΕ, μια νέα αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλους ΑΠΕ), το οποίο επιβαρύνει απ’ ευθείας τον καταναλωτή ή τη μετακύληση του έξτρα κόστους στους προμηθευτές, όπως και έγινε, με τη προσδοκία ότι ο εντεινόμενος ανταγωνισμός στη λιανική, θα βάλει φρένο σε τυχόν μετακύλισή του στα τελικά τιμολόγια ρεύματος.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Όπως έγραψε προ ημερών το liberal.gr, οι προμηθευτές θα πρέπει από το φθινόπωρο και μετά να καλύπτουν τη διαφορά ανάμεσα στην εκάστοτε “Οριακή Τιμή Συστήματος- ΟΤΣ” της χονδρικής αγοράς (πρόκειται για την τιμή βάσει της οποίας αγοράζουν ρεύμα), και της ΟΤΣ όπως αυτή θα διαμορφώνονταν, εφόσον δεν εισέρχονταν οι ΑΠΕ στο σύστημα. Η ΟΤΣ διαμορφώνεται με βάση την ακριβότερη συμβατική μονάδα παραγωγής (κατά κανόνα φυσικού αερίου) που μπαίνει στο σύστημα. Όσο όμως περισσότερη πράσινη ενέργεια εισρέει στο δίκτυο, τόσο λιγότερες είναι οι ανάγκες για τις πιο ακριβές συμβατικές μονάδες, και κατ’ επέκταση τόσο υποχωρεί και η χονδρική τιμή.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και ειδικά φέτος, η Οριακή Τιμή έχει μειωθεί σημαντικά: Τόσο λόγω της μεγάλης πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όσο και εξαιτίας της βουτιάς της εγχώριας κατανάλωσης ρεύματος, αλλά και της ολοένα και μεγαλύτερης εισόδου στο σύστημα έργων ΑΠΕ. Με τη σειρά της η μείωση της ΟΤΣ επέφερε ένα διπλό αποτέλεσμα, θετικό και αρνητικό. Αφενός μια μείωση στο κόστος για τους παραγωγούς ρεύματος, μέρος της οποίας, όχι όμως στο σύνολό της, πέρασε και στα τιμολόγια καταναλωτή. Αφετέρου, μια διόγκωση της “μαύρης τρύπας” του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, ο οποίος πληρώνει τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας, καλύπτοντας τη διαφορά ανάμεσα στην Οριακή Τιμή και τις εγγυημένες τιμές ανά τεχνολογία ΑΠΕ. Μπορεί η ΟΤΣ να έπεσε, αλλά οι εγγυημένες τιμές για τις ΑΠΕ παρέμειναν οι ίδιες, άρα η τρύπαμεγάλωσε.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Σε αυτό το σημείο βρίσκεται το πρόβλημα, όπως και οι προτεινόμενες λύσεις του από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η επιβάρυνση των προμηθευτών ρεύματος με την κάλυψη του ελλείμματος των ΑΠΕ έχει πυροδοτήσει ένα νέο πόλεμο ανακοινώσεων από πλευράς των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, τις απόψεις των οποίων υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό και η διοίκηση της επιχείρησης, η οποία όμως προς το παρόν δεν έχει τοποθετηθεί. Το αυτό ισχύει και για τους εναλλακτικούς προμηθευτές.

Τοποθέτηση είχαμε μόνο από τη ΓΕΝΟΠ που χαρακτηρίζει “ταφόπλακα” για τη ΔΕΗ τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, εκτιμώντας το νέο βάρος για την επιχείρηση σε 150 εκατ. ευρώ για φέτος και σε 300 εκατ. ευρώ για το 2017. Προειδοποιεί δε ότι το έξτρα αυτό κόστος θέτει σε κίνδυνο την πρόσφατη απόφαση για έκπτωση κατά 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Όσο για τον πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ και νυν εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, Νίκο Φωτόπουλο, σε άρθρο του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” χαρακτηρίζει τη ρύθμιση ως “χαριστική βολή για τη ΔΕΗ“.

ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΕΣ Ή ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ;

Ούτως ή άλλως η νέα χρέωση προσθέτει ένα νέο βάρος στη ΔΕΗ, ανεξάρτητα αν τα πραγματικά νούμερα είναι αυτά που λέει η ΓΕΝΟΠ ή χαμηλότερα.

Έρχεται σε μια στιγμή, όπου προωθείται η συρρίκνωση της ΔΕΗ μέσω της αναγκαστικής μείωσης μεριδίου στη λιανική από 90% σήμερα σε κάτω του 49% το 2019, λίγο πριν την έναρξη των υποχρεωτικών δημοπρασιών ρεύματος το Σεπτέμβριο (ΝΟΜΕ), και ενώ ακόμη ουδείς γνωρίζει ποιο τίμημα θα εισπράξει η επιχείρηση από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ. Όσο για τα φέσια, αν πιστέψουμε τα όσα είπε χθες στη Βουλή ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, στις 30 Ιουνίου είχαν φτάσει στα 2,961 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα, δε, με τον ίδιο, από τις 31 Δεκεμβρίου 2014, όταν τα φέσια προς της ΔΕΗ έφθαναν στο 1, 709 δισ. ευρώ, μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2016, έχουν αυξηθεί κατά 60%.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο πρώην υπουργός επεσήμανε χθες τον κίνδυνο χρεοκοπίας της ΔΕΗ, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Κάποιοι, δε, μέσα στην επιχείρηση, υποστηρίζουν, ότι η πορεία αυτή που ακολουθεί η ΔΕΗ, συνιστά την τέλεια συνταγή για να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών σε μισθούς και προμηθευτές ακόμη και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Καμπανάκια ή απλώς κινδυνολογίες; Σύντομα θα δείξει.

*Βασική πηγή: Liberal.gr, Γιώργος Φιντικάκης

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΤ’ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ

Προσλήψεις προσωπικού σε ΡΑΕ και ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ενέργειας), αναδιοργάνωση του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας και διαχείρισης της ΡΑΕ αλλά και μία φωτογραφική διάταξη για το πρόσωπο που θα αναλάβει θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΛΑΓΗΕ περιέχει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για τη στήριξη και ανάπτυξη των ΑΠΕ, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή. Η φωτογραφική διάταξη, που επικρίθηκε χθες στη Βουλή από τον πρώην βουλευτή του Ποταμιού Παναγιώτη Καρκατσούλη, αναφέρει ότι «μισθωτός της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. που έχει διατεθεί κατά τα ανωτέρω στη ΛΑΓΗΕ Α.Ε. δύναται, κατόπιν σχετικής επιλογής, να συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΛΑΓΗΕ Α.Ε. αλλά και να επιλέγεται ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της. Στην περίπτωση αυτή εξακολουθεί να ασφαλίζεται στους ασφαλιστικούς φορείς στους οποίους είναι ασφαλισμένος ως μισθωτός της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., όπου καταβάλλονται από τη ΛΑΓΗΕ Α.Ε. οι οικείες ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη για τις πάσης φύσεως αμοιβές και αποζημιώσεις που λαμβάνει ως μέλος ή ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ή ως διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΓΗΕ Α.Ε.». Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη δυνατότητα στη ΛΑΓΗΕ να συνάψει κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης 25 συμβάσεις έργου ή εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με διετή διάρκεια για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών λειτουργίας της εταιρείας, που προκύπτουν από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας. Η πρόσληψη γίνεται από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.  

Αντιστοίχως, στη ΡΑΕ και στο πλαίσιο ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο νομοσχέδιο, προβλέπονται 47 νέες προσλήψεις, κατ’ επιλογήν μάλιστα του προέδρου της αρμόδιας Αρχής. Είκοσι συμβάσεις έργου ή εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διετούς διάρκειας, μπορεί να υπογράψει ο πρόεδρος της ΡΑΕ. Για τη στελέχωση της γραμματείας της ΡΑΕ, πέραν των θέσεων που έχουν προβλεφθεί μέχρι σήμερα, προβλέπονται επιπλέον 27 θέσεις προσωπικού. Από αυτές οι 26 με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εκ των οποίων 12 ειδικού επιστημονικού προσωπικού, 14 διοικητικού προσωπικού και 1 νομικού συμβούλου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οι αποδοχές του πάσης φύσεως προσωπικού της ΡΑΕ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα καθορισθούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης.  

Η Γραμματεία της ΡΑΕ διαρθρώνεται σε διευθύνσεις, τμήματα, γραφείο Προέδρου, γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων και γραφείο Εσωτερικού Ελέγχου, τα οποία υπάγονται απευθείας στον πρόεδρο της ΡΑΕ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη μεταβίβαση της κυριότητας του κτιρίου επί της οδού Πειραιώς 132, στο οποίο στεγάζεται η ΡΑΕ, στην αρμόδια Αρχή. Το νομοσχέδιο προβλέπει, τέλος, διατάξεις και για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες παροχής αερίου να προχωρήσουν και στην απόσχιση του κλάδου προμήθειας και όχι αποκλειστικά του κλάδου διανομής, όπως προέβλεπε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων τους.  

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, την ευτελή αποζημίωση της δημόσιας γης απ’ όπου διέρχεται ο αγωγός ΤΑΡ και την αποζημίωση για τα δημόσια δάση, ενώ αυξήθηκαν για μάτια του κόσμου τα αντισταθμιστικά εξευτελιστικά ποσά που αποδίδει ο αγωγός από τα 11 εκατ. ευρώ σε 32 εκατ. ευρώ.

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=24985:dei-afxiseislogoape&catid=101:poiotitazois&Itemid=297