Ο Κίνδυνος από τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κίνας και οι επιπτώσεις του

Η κινεζική οικονομία, αποδεικνύει επάξια τα τελευταία χρόνια πως αποτελεί την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας, αφού η οικονομική ανάκαμψη που καταγράφει θεωρείται εντυπωσιακή.

 

Σήμερα όμως, το σκηνικό έχει αλλάξει και ο κινεζικός δράκος που για χρόνια στεκόταν απειλητικός πάνω από την αμερικανική οικονομία παρουσιάζει αρρυθμίες προκαλώντας έντονη νευρικότητα στους επενδυτές οι οποίοι αναρωτιούνται αν έχει ξεκινήσει η αντιστροφή μέτρηση για την κατάρρευση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως.

Η κινεζική οικονομία, έρχεται για ακόμα μία φορά αντιμέτωπη με το φάσμα της ανώμαλης προσγείωσης. Οι «φούσκες» στην αγορά ακινήτων, τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, η διόγκωση των εταιρικών χρεών και οι μη ελεγχόμενες «σκιώδεις» τραπεζικές δραστηριότητες, θέτουν σε κίνδυνο τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και δημιουργούν ερωτήματα για το αν αυτή είναι μία στιγμή τύπου «Lehman Brothers» για την Ασία.

Η ανησυχία είναι εμφανής πλέον στα βλέμματα αλλά και στις κινήσεις των επενδυτών οι οποίοι βλέπουν τον κινεζικό δράκο να «κατεβάζει» ταχύτητα και να γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει πως δεν είχε προειδοποιήσει για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Τα τελευταία πέντε χρόνια το εταιρικό χρέος της Κίνας έχει εκτοξευθεί,  και από το 85% του ΑΕΠ που ανερχόταν το 2008 σήμερα αγγίζει το 120%, καταγράφοντας απότομη αύξηση.  Στο τέλος του περασμένου έτους,  το εταιρικό χρέος της Κίνας άγγιξε τα 12 τρισ. δολάρια, ποσό ρεκόρ.

Η κατάρρευση της  εταιρείας ηλιακής ενέργειας και τεχνολογίας Shanghai ήταν μόνο η αρχή που επιβεβαίωσε τους φόβους και των πιο δύσπιστων πως η κινεζική πιστωτική φούσκα έχει αρχίσει να καταρρέει.  Η συγκεκριμένη εταιρεία έγινε η πρώτη που χρεοκόπησε στην Κίνα έπειτα από 17 χρόνια, αφού δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε λήξη ομολόγου. Η ίδια δήλωσε αδυναμία πληρωμής 89,8 εκατ. γουάν στους επενδυτές για τόκους κεφαλαίων που δανείστηκε πριν δύο χρόνια.

Η είδηση της χρεοκοπίας, δημιούργησε τότρ όπως ήταν αναμενόμενο έντονη αναταραχή στις αγορές με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι με τη μορφή ντόμινο θα αρχίσουν να χρεοκοπούν μία μία οι αδύναμες εταιρείες στον τομέα των ακινήτων. Και δεν είχαν άδικο αφού ακολούθησαν κι άλλες. Η μεσαίου μεγέθους κινεζική ιδιωτική χαλυβουργία Haixin Steel, απέτυχε να αποπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις που έληξαν ενώ η κατασκευαστική εταιρεία Zhejiang Xingrun δεν μπορεί να αποπληρώσει τραπεζικό δανεισμό ύψους 400 εκατ. δολαρίων σε 15 διαφορετικές τράπεζες.

Κίνδυνος για τα κινεζικά ομόλογα

Η σταδιακή κατάρρευση των εταιρριών μαρτυρά την μεγάλη αδυναμία που υπάρχει στις πληρωμές των ομολόγων της Κίνας. Πλέον ο κίνδυνος χρεοκοπίας τους έχει ξεπεράσει κατά πολύ ακόμα και αυτόν της Ιρλανδίας. Τα πενταετή συμβόλαια προστασίας έναντι της μη-πληρωμής του κυβερνητικού χρέους  έχουν «σκαρφαλώσει» στο 99 από το 63 που ήταν την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή σχεδόν στο διπλάσιο από το 49 για την Ιαπωνία και του 51 για τη Γαλλία.

«Είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν και άλλες αθετήσεις πληρωμών χρηματοοικονομικών προϊόντων. Η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη δημιουργηθεί κίνδυνος στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ ο οποίος παραδέχτηκε πως η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο, προσπαθώντας παράλληλα να καθησυχάσει τα πνεύματα.

Θα σκάσει η «φούσκα» στα ακίνητα;

Στο μεταξύ, οι  «αρκούδες» της Κίνας ή αλλιώς μια ομάδα διαχειριστών μεγάλων hedge funds που εδώ και χρόνια είχαν προβλέψει πως η κινεζική οικονομία θα χάσει κάποια στιγμή την αίγλη της στον τομέα των ακινήτων, αποδεικνύονται σήμερα σοφοί. Η αργή ανάπτυξη που καταγράφεται στις τιμές των κατοικιών, φαντάζει όλο και περισσότερο απειλητική, μετά και από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας που αντιμετωπίζει η κατασκευαστική εταιρεία Zhejiang Xingrun.

«Καθώς η ζήτηση επιβραδύνεται, όλο και περισσότεροι θα αυξάνεται η οικονομική πίεση . Ανησυχώ ότι θα υπάρξει μια σειρά από παρόμοιες προβληματικές καταστάσεις σε όλες τις αδύναμες  εταιρίες στον τομέα των ακινήτων», δήλωσε ο Dariusz Kowalczyk , ανώτερος οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole.

Ο κλάδος των ακινήτων αποτελεί αυτή τη στιγμή την μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία της Κίνας. Η μέση τιμή των κατοικιών σε μεγάλες πόλεις της αυξήθηκε κατά 8,7% σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναγκάζοντας την κινεζική κυβέρνηση στις αρχές του μήνα να λάβει νέα μέτρα για την συγκράτηση των τιμών. Ενώ μέχρι σήμερα οι πωλητές ακινήτων μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ ενός φόρου 20% στα κεφαλαιακά κέρδη ή 1%-3% στην τιμή πώλησης, πλέον η δεύτερη επιλογή καταργείται. Με τα συγκεκριμένα μέτρα το Πεκίνο ελπίζει να συγκρατήσει τη «φούσκα» που τροφοδοτεί στην αγορά ακινήτων η χαλαρή νομισματική πολιτική.

Για την Nomura, ο τομέας των ακινήτων έχει εξελιχθεί σε πυλώνα ανάπτυξης για την κινεζική οικονομία αντιπροσωπεύοντας το 16% του ΑΕΠ της, το 33% των επενδύσεων του παγίου ενεργητικού και το 26% των νέων δανείων το 2013. Ωστόσο, ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη χώρα υποστηρίζοντας πως οι υπερβολικές επενδύσεις που καταγράφονται στον κλάδο αποτελούν ενδείξεις πιθανής χρεοκοπίας.

Απογοητεύουν τα κινεζικά μάκρο

Την ίδια στιγμή , η έντονη ανησυχία που κυριαρχεί ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους για τον τομέα των ακινήτων εγείρει φόβους πως θα υπάρξει απότομη πτώση στην κατανάλωση, ακριβώς δηλαδή το αντίθετο από αυτό που επιθυμεί η κινεζική κυβέρνηση.  Ήδη, οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα αποδείχθηκαν χαμηλότερες των προσδοκιών  αφού  ενισχύθηκαν κατά 11,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, έναντι 13,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε κατά 8,6% σε σχέση με πέρυσι, έναντι προσδοκιών για μια αύξηση της τάξης του 9,5% σε μία ακόμη ένδειξη της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν και οι κινεζικές εξαγωγές το Φεβρουάριο οι οποίες υποχώρησαν κατά 18,1%, έναντι αύξησης 10,6% τον Ιανουάριο. Αντίθετα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν τον ίδιο μήνα κατά 10,1%.

Επίσης, το εμπορικό έλλειμμα της Κινάς ανήλθε σε 23 δισ. δολάρια το Φεβρουάριο, από πλεόνασμα 32 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο.

Τα απογοητευτικά όμως μακροοικονομικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία δεν σταματάνε εδώ.  Στις δραστηριότητες του κινεζικού κλάδου μεταποίησης καταγράφηκε συρρίκνωση για τέταρτο συνεχή μήνα, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται τα σενάρια για διατήρηση της επιβράδυνσης του ΑΕΠ της χώρας και κατά το δεύτερο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της HSΒC ενισχύθηκε τον Απρίλιο στο 48,3 από 48 τον προηγούμενο μήνα, αλλά παραμένει κάτω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη με τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων. «Δεν θεωρούμε πως η ενίσχυση του ΡΜΙ συνιστά σημείο καμπής για την οικονομία και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η τάση για την ανάπτυξη είναι πτωτική» ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura. Το πρώτο τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ της Κίνας αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση κατά 7,4%. Ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης των τελευταίων 18 μηνών, αλλά οριακά υψηλότερος των προσδοκιών.

Καθησυχαστικοί οι αναλυτές

Για τους αναλυτές τα μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας αν και απογοητευτικά, δεν είναι ανησυχητικά. Μπορεί αυτή τη στιγμή η κινεζική οικονομία να επιβραδύνεται,  ωστόσο, θεωρούν υπερβολική την εκδοχή του ντόμινο χρεοκοπιών στον κλάδο των ακινήτων που θα οδηγήσει σε κρίση ρευστότητας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s, η κινεζική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σχετικά δυναμικούς, αν και κάπως βραδύτερους, ρυθμούς τη διετία 2014-2015. Συγκεκριμένα, προβλέπει ανάπτυξη για την κινεζική οικονομία με ρυθμούς μεταξύ 7,5% και 7%. Προειδοποιεί όμως ότι  η αύξηση του χρέους επιχειρήσεων και τοπικών αυτοδιοικήσεων αναμένεται να αποτελέσει «τροχοπέδη» για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Η Goldman Sachs υποβάθμισε σημαντικά τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας το 2014, εκτιμώντας ότι θα αγγίξει το 7,3% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 7,6% και για το 2015 στο 7,6% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 7,8%. Παρόλα αυτά, η επενδυτική τράπεζα δεν προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μετά το πρώτο τρίμηνο το 2014. Για το δεύτερο τρίμηνο βλέπει ανάπτυξη 7,5%, για το τρίτο 7,3% και για το τέταρτο 7,2%.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch με τη σειρά του εκτιμά ότι ακόμα και αν σήμερα υπάρχουν σημάδια που μαρτυρούν πως η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία, μακροπρόθεσμα αυτό θα αποδειχθεί θετικό γεγονός για την αγορά της.

Ο αναλυτής  Dariusz Kowalczyk της Credit Agricole θεωρεί πως όσο επιβραδύνεται η ζήτηση, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

«Οι τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στον κλάδο ακινήτων. Έτσι, εάν υπάρξει μεγάλος αριθμός χρεοκοπιών, οι τράπεζες θα πρέπει να βάλουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια για επισφαλή δάνεια και θα επιβραδύνουν την πιστωτική επέκταση. Εάν αυτές οι χρεοκοπίες αναγκάσουν τις τράπεζες να ακολουθήσουν πολιτική κατά του κινδύνου, τότε θα υπάρξει περαιτέρω επιβράδυνση, καθώς η κινεζική ανάπτυξη χρηματοδοτείται από δανεισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής.

Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι traders

Πάντως παρά τις σχετικά θετικές προβλέψεις των αναλυτών για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, οι επενδυτές δεν μπορούν να κρύψουν την νευρικότητά τους και να αγνοήσουν τα προειδοποιητικά σημάδια.

Το κινεζικό γουάν υποχώρησε την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο 16 μηνών, καθώς στην αγορά συναλλάγματος εντείνονται τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. Η τιμή spot υποχώρησε στα 6.2467 έναντι του δολαρίου που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2012. Σημειώνεται, ότι το κινεζικό νόμισμα (που βρίσκεται σε αυστηρή σύνδεση με το αμερικανικό νόμισμα) έχει υποχωρήσει φέτος κατά 3% έναντι του δολαρίου. Κατά το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η καθοδήγηση από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ήταν πτωτικά. «Με την κεντρική τράπεζα να μη δίνει κάποιο σημάδι ότι θα σταματήσει την πτωτική πορεία του γουάν, οι επιχειρήσεις προβληματίζονται και πολλοί αρχίζουν να χτίζουν θέσεις δολαρίου για να χετζάρουν πιθανές απώλειες. Εξηγεί trader ευρωπαϊκής τράπεζας μιλώντας στο CNBC.

Εταιρικές χρεοκοπίες εν ονόματι του εκσυγχρονισμού;

Την ίδια ώρα λοιπόν, που η κινεζική οικονομία παρουσιάζει μικρές αδυναμίες σε σχέση με τη δυναμικότητα που επέδειχνε τα προηγούμενα έτη κλονισμένη από τις εταιρικές χρεοκοπίες, ο Κινέζος πρωθυπουργός  Λι Κεκιάνγκ προχωρά με βήμα ταχύ στις μεταρρυθμίσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Η κινεζική κυβέρνηση επιταχύνει την απορρύθμιση του χρηματοοικονομικού της τομέα δημιουργώντας ένα νέο οικονομικό μοντέλο, που θα στηρίζεται περισσότερο στην επιχειρηματικότητα και λιγότερο στις κρατικές επενδύσεις. Η κυβέρνηση ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία πέντε ιδιωτικών τραπεζών που θα υπόκεινται στους ίδιους κανόνες λειτουργίας με εκείνους που διέπουν τις μεγάλες, κρατικές τράπεζες της χώρας και θα  εστιάζουν τις δραστηριότητές τους στη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, προχωρά στην απελευθέρωση των επιτοκίων που θα θέσει τέρμα στην πρακτική της «σκιώδους τραπεζικής» που κυριαρχεί στην κινεζική τραπεζική αγορά.

Βασικός στόχος της Κίνας με την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να επιχειρήσει να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αφού αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η χώρα ξεκινά με ανάπτυξη χαμηλότερη των προσδοκιών.

http://sofokleous10.gr/2012-07-24-09-27-56/268442-2014-04-25-10-03-54