Ο ξαφνικός θάνατος του ΕΟΠΥΥ

Αυτή είναι η απειλή της κυβέρνησης. Όπως με την ΕΡΤ…

 

Σκληραίνει η στάση της η κυβέρνηση απέναντι στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Έτσι μετά την ανακοίνωση του υφυπουργού Υγείας, Αντώνη Μπέζα ότι διακόπτονται από την Παρασκευή οι συμβάσεις των ιατρών-υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ με τον Οργανισμό, κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι εφόσον συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις είναι πολύ πιθανόν ο ΕΟΠΥΥ να οδηγηθεί σε ξαφνικό θάνατο.

Το κλίμα είχε δώσει με δηλώσεις τους ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να αφήσει «κανέναν να νομίζει πως μπορεί να εκβιάζει το κράτος» και προσθέτοντας πως το υπουργείο διαθέτει plan B που «δεν θα αρέσει» στους γιατρούς (το οποίο πάντως τότε δεν είχες προσδιορίσει).

Υπενθυμίζεται ότι την ώρα που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι περί τους 5 έως 6.000 εργαζόμενους στον οργανισμό θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται ήδη, σε απεργία εδώ και 10 ημέρες, ενώ, σήμερα εξήγγειλαν παράταση της απεργίας για ακόμη δύο εβδομάδες.

Στις σημερινές του δηλώσεις ο κ. Μπέζας υποστήριξε ότι «αυτό που συμβαίνει με τους ιατρούς-υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι το πρωί απεργούν στις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και το απόγευμα δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία με πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ, δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Πλήττονται περίπου 1000 γιατροί

Να σημειωθεί ότι η δήλωση του υφυπουργού Υγείας αφορά περίπου 1000 γιατρούς, οι οποίοι εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και παράλληλα διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και είναι συμβεβλημένοι για αυτά τα ιατρεία με τον ΕΟΠΥΥ. Η διακοπή, ως εκ τούτου, αφορά τη σύμβαση που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υφυπουργό  «η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα προχωρήσει. Έχουμε κάνει εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ και η βούλησή μας είναι αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής. Και θέλουμε αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής, διότι πάνω από όλα είναι οι πολίτες και το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους πρόσβασης στο φάρμακο και τις υπηρεσίες υγείας. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τους πολίτες αυτό το δικαίωμα», κατέληξε ο κ. Μπέζας

ΙΣΑ: Ο ιατρικός κόσμος δεν εκβιάζεται

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας ο οποίος με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «εκβιαστικό δίλλημα» του υπουργείου Υγείας  και προσθέτει: «Ο ιατρικός κόσμος δεν εκβιάζεται, ούτε απειλείται. Θα δώσουμε μάχη ενάντια σε εκβιαστικές απεργοσπαστικές πολιτικές που έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν. Θα αντισταθούμε στην υποβάθμιση της Δημόσιας υγείας και την εξαθλίωση του Έλληνα γιατρού, γιατί η πρακτική τους είναι τελικά να αποβάλλουν κι’ άλλους γιατρούς από το Ε.Σ.Υ. Καλούμε την Κυβέρνηση αναλογιζόμενη την κρισιμότητα των περιστάσεων να αντιμετωπίσει την κατάσταση σε συνεργασία, με τους λειτουργούς της Υγείας και με μεγαλύτερη περίσκεψη για το καλό του ασθενή. Ο Έλληνας πολίτης απαιτεί αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας. Ζητούμε να μας παρουσιάσουν τη στρατηγική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον τρόπο με τον οποίον έχουν διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του νέου συστήματος», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείο Υγείας.