Καταργούνται μία δια παντός οι αυξήσεις μισθών ανάλογα και μόνο με το πόσα χρόνια έχει εργασθεί κάποιος στο Δημόσιο, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο το οποίο επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να έλθει σε δημόσια διαβούλευση έως 15 Νοεμβρίου, θα ψηφιστεί εντός του τρέχοντος έτους και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016, προβλέπεται “αποσύνδεση βαθμολογίου-μισθολογίου” για 567.000 δημοσίους υπαλλήλους.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως θα πάψει να ισχύει το καθεστώς σύμφωνα με το οποίο ανά τριετία μαζί με το βαθμό ενός δημοσίου υπαλλήλου αυξάνονταν “αυτόματα” και οι αποδοχές του.
Υπενθυμίζεται πως από το 2011-2012 είχαν “παγώσει” οι βαθμολογικές ωριμάνσεις προκειμένου αυτές να μην οδηγήσουν στις ανάλογες μισθολογικές αυξήσεις με στόχο να υπάρξει μία έμμεση εξοικονόμηση για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τώρα έρχεται η κυβέρνηση “ξεπαγώσει” μεν τις βαθμολογικές ωριμάνσεις, αλλά τις αποσυνδέσει πλήρως από οποιαδήποτε ανάλογη μισθολογική αύξηση. Η όποια μισθολογική μεταβολή θα συνδέεται, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις και τη θέση του προσωπικού.
Έτσι ουσιαστικά “εξισώνονται” οι προϋποθέσεις μισθολογικής αναβάθμισης του δημοσίου με εκείνες του ιδιωτικού τομέα. Και αυτό γιατί στον ιδιωτικό τομέα, έχουν “παγώσει” από το 2012 οι “τριετίες”, δηλαδή η αύξηση των ονομαστικών αποδοχών ενός μισθωτού ανά τρία χρόνια.
Πιο αναλυτικά οι μνημονιακές ρήτρες για το μισθολόγιο στο δημόσιο προβλέπουν πως “οι αρχές θα προβούν σε μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου, με ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2016, καθορίζοντας τις βασικές παραμέτρους με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, με βάση τους συμφωνηθέντες στόχους για τα μισθολογικά κονδύλια και με συστηματική εφαρμογή σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα”.
Στη μεταρρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται και η “αποσυμπίεση της μισθολογικής κατανομής σε ολόκληρο το μισθολογικό φάσμα σε συνάρτηση με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις και τις αρμοδιότητες και την θέση του προσωπικού και σε ευθυγράμμιση των αδειών με τις βέλτιστες πρακτικές που επικρατούν στην ΕΕ.
Εξάλλου το νέο Μνημόνιο προβλέπει πως οι αρχές πρέπει να καθορίσουν “εντός της νέας μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής, ανώτατα όρια για τις μισθολογικές δαπάνες και τα επίπεδα απασχόλησης στο δημόσιο που να συνάδουν με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και με την εξασφάλιση φθίνουσας πορείας για τις δημόσιες δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ κατά την περίοδο 2016-2019.
(Πηγή: capital.gr)