Οι αποκαλύψεις για το σχέδιο Β

Για πολιτικό καύσωνα μέσα στον Ιούλιο προετοιμάζεται η ΝΔ, καθώς οι αποκαλύψεις για το Σχέδιο Β’ του Γιάνη Βαρουφάκη και τα όσα διαδραματίζονταν το 2015 άνοιξαν νέο μεγάλο πεδίο σύγκρουσης με την κυβέρνηση.

Οι διαβεβαιώσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για συζήτηση εντός του μηνός του γαλάζιου αιτήματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει τις σκοτεινές πτυχές της πορείας προς το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου οδηγούν αναγκαστικά σε επανασχεδιασμό της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ πριν από την αυγουστιάτικη ανάπαυλα.

Σύμφωνα με τα Νέα, τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα επικεντρωθούν στον πρώην υπουργό Οικονομικών αλλά στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς στη Λεωφόρο Συγγρού κινούνται με τη βεβαιότητα ότι το πρωθυπουργικό γραφείο είχε ρόλο καθοδηγητή σε ένα παράλληλο σχέδιο πλήρους ρήξης με την ΕΕ και μετάβασης στη δραχμή.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζουν την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεντάγωνο, μόλις τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα και τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου περί διασφάλισης της σταθερότητας στο εξωτερικό και το εσωτερικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500088616

 

ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Όλο το δεξιό “Μένουμε-Ευρώπη” κατεστημένο, τη μέρα της επετείου του μεγαλειώδους και άκρως επίκαιρου “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού, με αφορμή ένα αρκετά “κίτρινο” δημοσίευμα της Καθημερινής, έχει εξαπολύσει μια ευρεία επίθεση με αιχμή ένα γελοίο σχέδιο Β, το οποίο, τάχα, ανάθεσε να διαμορφώσει στον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ ο Γ. Βαρουφάκης.

Το πρόχειρο και βλακώδες σχεδίασμα εξόδου από την ευρωζώνη του Γκάλμπρεϊθ παρουσιάζει με τον πλέον προβοκατόρικο τρόπο η Καθημερινή της Τρίτης 5/7, αλιεύοντας στοιχεία από το βιβλίο του Αμερικανού καθηγητή “Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα”, που εκδόθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

Είναι εντυπωσιακό ότι το δεξιό “Μένουμε ευρώ και ΕΕ” κατεστημένο, με αφορμή το δημοσίευμα της Καθημερινής, επιχειρεί βλακωδώς να κάνει επίθεση στον Γ. Βαρουφάκη ότ, τάχα, βυσσοδομούσε για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, ενώ ο Γιάνης, με ένα “ν”, ήταν ο άνθρωπος που, δίπλα στον “αρχιτέκτονα του ψεύδους” Αλ. Τσίπρα, έπαιξε τον τέλειο αποπροσανατολιστικό ρόλο για να παραμείνει η Ελλάδα, παρά το “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού, ακλόνητη στην ευρωζώνη συνομολογώντας μια ταπεινωτική μνημονιακή συνθηκολόγηση.

ΤΣΙΠΡΑΣ – ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ

Η δεξιά φιλολογία για δήθεν εναλλακτικά σχέδια του Βαρουφάκη ή σχέδια Τσίπρα – Βαρουφάκη που απέβλεπαν, υποτίθεται, σε έξοδο από το ευρώ, συνιστά μια σκέτη ανοησία και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

Αντίθετα, όπως αναφέρουν κατηγορηματικά στην Iskra παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που γνώριζαν άριστα πρόσωπα και καταστάσεις, τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Βαρουφάκης δεν ήθελαν καν να ακούσουν, όχι να σχεδιάσουν, περί εξόδου από το ευρώ και εθνικού νομίσματος.

Τη θέση για εθνικό νόμισμα, ως επιλογή και διέξοδο από τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις, την υποστήριζαν σταθερά και μόνοι το Αριστερό Ρεύμα και η Αριστερή Πλατφόρμα και ειδικότερα ο Παναγ. Λαφαζάνης, προκαλώντας την αντίθεση και συχνά υστερικές αντιδράσεις από την πλευρά του Τσίπρα, της ομάδας του αλλά και τη ριζική διαφωνία του Γ. Βαρουφάκη.

Για τα θέματα εντός ή εκτός ευρωζώνης είχαν διεξαχθεί ομηρικοί καβγάδες και ουρανομήκεις εντάσεις στα όργανα του κόμματος και της κυβέρνησης ανάμεσα στον Τσίπρα, την ομάδα του και το οικονομικό επιτελείο από τη μία και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας από την άλλη να αναδεικνύουν το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και την ανάγκη διαμόρφωσης ριζοσπαστικού σχεδίου εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Όπως τονίζουν, μάλιστα, τα ίδια παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ένα Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής είχε διαλυθεί, διότι ο Παναγ. Λαφαζάνης είχε ασκήσει έντονη κριτική στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, κατηγορώντας το ότι κάνει “διαπραγματευτικό τουρισμό”.

Σε κάθε περίπτωση ως Αριστερό Ρεύμα, ή Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγ. Λαφαζάνης έδιναν και έδωσαν μέχρι την τελευταία ώρα τη μάχη για να αποτρέψουν την συνομολόγηση ενός νέου μνημονίου και πρότειναν μέχρι την ύστατη στιγμή εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των εκβιασμών και περάσματος στο εθνικό νόμισμα, ελπίζοντας ότι, έστω στο παρά πέντε, ο Αλ. Τσίπρας θα μπορούσε, όσο ελάχιστες και αν ήταν οι πιθανότητες, να βάλει τις αντιμνημονιακές δεσμεύσεις του πάνω από το ευρώ και την παραμονή της χώρας από την ευρωζώνη.

Αποτελεί ειρωνεία να κατηγορείται ο Γ. Βαρουφάκης, αρχιτέκτονας της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη, που ήταν το προοίμιο του τρίτου μνημονίου και ο άνθρωπος που έκανε εκστρατεία υπέρ του Bremain στη Βρετανία, ως θιασώτης, τάχα, της εξόδου από το ευρώ.

Ακόμα και στην περίπτωση διακοπής του ELA ή μείωσής του με στόχο να προκληθεί ασφυξία στη χώρα, ο Γ. Βαρουφάκης, όπως επαναλαμβάνει στη Real News της Κυριακής, δεν έθετε θέμα εξόδου από το ευρώ αλλά τη λήψη μέτρων όπως το ατελέσφορο “παράλληλο σύστημα πληρωμών” κλπ για την αντιμετώπιση των πιέσεων, με μόνο στόχο να μη διαταραχθεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Αν και εφόσον ο Γ. Βαρουφάκης είχε “αναθέσει” στον Γκάλμπρεϊθ να ασχοληθεί με το τι θα γίνει στην Ελλάδα εκτός ευρώ, τότε, εφόσον αυτό έγινε, θα ήταν μάλλον για να ξεφορτωθεί την σχετική πίεση του Γκάλμπρεϊθ, ο τελευταίος εργάσθηκε στο πόδι (εδώ χρειάζετο ευρύ επιτελείο) και ήταν σαφές ότι ο λόγος γινόταν όχι για αποχώρηση, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά για “ξωπέταγμά” της από αυτό με επιλογή και μεθόδευση Σόιμπλε.

ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Η νέα Βαρουφακειάδα που τείνει να ξεσπάσει κατακαλόκαιρα δεν έχει κανένα περιεχόμενο και είναι ένα παιχνίδι φτηνού αποπροσανατολισμού που βοηθάει κυρίως τους δύο μνημονιακούς συνεταίρους: Τσίπρα και Μητσοτάκη.

ΜΥΡΤΩ ΔΑΓΓΟΥ

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

 

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=24758:varoufakiada&catid=81:kivernisi&Itemid=198