Οι όροι συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν έχουν αλλάξει, υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, εν όψει των εργασιών της Συνόδου του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.
«Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει» τόνισε, απαντώντας σε ερωτήσεις εάν η μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα –ανάγκη που ανέδειξε χθες με την έκθεσή του το Ταμείο- προστίθεται στους όρους που θέτει το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετέχει.
«Για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις» επεσήμανε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας μάλιστα ότι έχουμε δείξει ευελιξία για το θέμα της βιωσιμότητας, αλλά έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο.
Διευκρίνισε πάντως ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στη β’ αξιολόγηση. «Θα στείλουμε σε περίπου δύο εβδομάδες αποστολή για να βοηθήσουμε την αξιολόγηση, στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM», σημείωσε.
Η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει την πρόοδο στην εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα» σημείωσε.
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως το Ταμείο έχει μόλις ολοκληρώσει την αξιολόγηση του «άρθρου 4» και γι’ αυτό έχει καθαρή εικόνα για την κατάσταση. Όπως είπε, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά.
Σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ανάπτυξη παραμένει υποτονική για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. «Το “κλειδί” είναι να δράσουμε άμεσα» τόνισε.
Η κυρία Λαγκάρντ εστίασε στην αναγκαιότητα μεγαλύτερης συνεργασίας, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να επιμεριστούν καλύτερα τα οφέλη της οικονομίας, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες.
Στο πλαίσιο αυτό, η Λαγκάρντ κάλεσε τις χώρες που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο όπως η Γερμανία, ο Καναδάς και η Κορέα να το χρησιμοποιήσουν. Οι χώρες που δεν έχουν δημοσιονομικό περιθώριο, σημείωσε η ίδια, θα πρέπει να κατευθύνουν τις δαπάνες τους σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες, όπως οι υποδομές, η έρευνα και η καινοτομία.
Όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κατέστησε σαφές ότι αρκετές τράπεζες θα πρέπει να ελέγξουν και να αναπροσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο.
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500106300
Oι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν με κεφαλαιακές απώλειες ύψους 41 δισ. ευρώ στην περίπτωση που δεν αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείωνΤην ώρα που οι πρώτοι πλειστηριασμοί ακινήτων δημιουργούν το έδαφος για μία επερχόμενη κοινωνική έκρηξη, όπως διαφαίνεται στα επεισόδια που γίνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες έξω από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, το ΔΝΤ επανέρχεται και πιέζει προς μία άμεση λύση στο τεράστιο θέμα των «κόκκινων» δανείων προειδοποιώντας πρώτα απ’ όλα για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με την έκθεση για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα («Global Financial Stability Report») που δημοσίευσε χθες οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν με κεφαλαιακές απώλειες ύψους 41 δισ ευρώ στην περίπτωση που δεν αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων!
Αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες απ’ την ΤτΕ πρέπει γρήγορα να πραγματοποιηθούν τέσσερα σημαντικά βήματα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Συγκεκριμένα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν:
1. ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο οποίος θα επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες, αποφεύγοντας τις περιττές και χρονοβόρες δικαστικές ενέργειες.
2. η παροχή νομικής προστασίας στα τραπεζικά στελέχη που θα έχουν την ευθύνη για τις αναδιαρθρώσεις – εξυγιάνσεις εταιρειών. Χωρίς αυτή δύσκολα τα εμπλεκόμενα τραπεζικά στελέχη θα υπογράψουν τα σχετικά σχέδια, διότι θα βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωπα με τον κίνδυνο διώξεων.
3. η επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίωξης μετόχων προβληματικών εταιρειών που δεν είναι συνεργάσιμοι. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν νομικές επιπλοκές και μεγάλες καθυστερήσεις.
4. Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν διορθωτικές αλλαγές στο νόμο που διέπει τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς το σημερινό πλαίσιο κρίνεται εξαιρετικά γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Πέτερ Ντάτελς, αναπλ. Διευθυντή νομισματικής πολιτικής και αγορών κεφαλαίου του ΔΝΤ, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσουν και αυτές σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις ώστε να διατηρήσουν την κεφαλαιακής τους επάρκεια στα επιθυμητά επίπεδα.
http://sofokleous10.gr/top-story/417426-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CE%B4%CE%BD%CF%84-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%C2%AB%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%C2%BB-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B9%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82