Οι τελευταίες επιχειρηματικές συμφωνίες

To τελευταίο διάστημα ακόμα τρεις συμφωνίες ήρθαν να εμπλουτίσουν το μακρύ κατάλογο των συμφωνιών. Η εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ από τη Vivartia φέρνει νέα δεδομένα στο χώρο των γαλακτοκομικών και δίνει ώθηση και για άλλες ανάλογες συμφωνίες. Το ενδιαφέρον της κατά καιρούς έχει εκφράσει η γαλλική Lactalis,  ενώ η ΦΑΓΕ ψάχνει για εξαγορά περιφερειακής γαλακτοβιομηχανίας στην Ήπειρο.

 

Σύντομα θα δοθούν τα χέρια και για τη συμφωνία της Attica Group με την Fortress. Το αμερικανικό fund που θα καλύψει το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της ελληνικής ακτοπλοϊκής εταιρείας και θα μπει στο μετοχικό της κεφάλαιο. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι ικανό να ανατρέψει τα όσα μέχρι σήμερα ίσχυαν στον κλάδο. Ειδικά σε ένα χώρο στον οποίο το μέλλον θα διαφέρει πολύ από το σήμερα αφού ο υπερδανεισμός των εταιρειών σηματοδοτεί και την πραγματοποίηση όχι μόνο συγχωνεύσεων αλλά ίσως και εξαγορών, με τις τράπεζες να παίρνουν τις σημαντικές αποφάσεις, όπως συμβαίνει και με τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.

Το σενάριο της συνένωσης της Attica Group και της ΑΝΕΚ του Βαρδινογιάννη είναι πλέον πολύ πιθανό με τις εταιρείες να συνεργάζονται ήδη αρμονικά στη γραμμή της Αδριατικής.

Συμφωνία για την Chipita

Στο μεταξύ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος βρίσκεται κοντά στην ανακοίνωση συμφωνίας για το δεύτερο εργοστάσιο που έχει στα σκαριά στην Iνδία η Chipita στην επαρχία Aχμενταμπάντ. Ο λόγος για τη δημιουργία ενός μύλου για την παραγωγή αλεύρων (το εργοστάσιο της Chipita στο Aχμενταμπάντ θα παράγει κρουασάν, ενώ το άλλο που θα λειτουργήσει στη Bομβάη θα παράγει πραλίνα) από τους Mύλους Λούλη (Nίκος και Kώστας Λούλης).

Επίσης στόχος είναι να συσταθεί κοινή εταιρεία στην οποία θα μετάσχουν η Chipita, οι Mύλοι Λούλη και προσωπικά με ένα ποσοστό ο K. Λούλης. Ήδη στους Mύλους Λούλη έχουν μπει οι Άραβες της Al Dahra με 20% και εκτός αυτού έχει παρθεί η απόφαση να συσταθεί μια εταιρεία με διεθνή δραστηριοποίηση (η πλειοψηφία στην Al Dahra, 20% στους Mύλους Λούλη και 10% προσωπικά στον K. Λούλη).

Εντός του προγράμματος βρίσκεται και η κατασκευή δύο κυλινδρόμυλων στην Aιθιοπία και στα Hνωμένα Aραβικά Eμιράτα. Στους Mύλους Λούλη υπάρχει κινητικότητα και με τη συμμετοχή (7,3%) της Good Mils που διαχειρίζεται εκατοντάδες μύλους στην Eυρώπη. Oι Aυστριακοί αντιμετωπίζουν προβλήματα και θέλουν να πουλήσουν.

Θα δώσουν τα χέρια Μπόμπολας και Ιωάννου;

Πλήθος funds στρέφουν το βλέμμα τους στα νοσοκομεία, εκεί όπου επίκειται και η εξαγορά ή κατ’ αρχήν η απόκτηση του management για το Ερρίκος Ντυνάν (οι προτάσεις του Ιασώ, Υγεία, Ιατρικό, Metropolitan, Ευρωκλινική κατατέθηκαν τη Δευτέρα). Πέρα από αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα ισχυρότατο αμερικανικό fund έχει κάνει στο Ιασώ πρόταση για εξαγορά των κτιριακών της εγκαταστάσεων παρέχοντας ρευστότητα με στόχο να τις εκμεταλλευτεί εμπορικά, μισθώνοντας στη συνέχεια στην εταιρεία τα ακίνητά της. Ανάλογη πρόταση έχει γίνει και στη MIG του Aνδρέα Bγενόπουλου που, δίχως αμφιβολία βρίσκεται στο προσκήνιο όσον αφορά τις διεργασίες που γίνονται σε όλους τους κλάδους (ακτοπλοΐα, τρόφιμα, υγεία).

Επαφές πραγματοποιούνται και για την εξαγορά της Mig Real Estate καθώς οι διεθνείς διαχειριστές αφήνουν αιχμές πως καταλύτης των εξελίξεων είναι ο κ. Kακαβάς που ζει μόνιμα στην Kαραϊβική. Ο ίδιος θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα για να προχωρήσουν οι συζητήσεις.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η Eλλάκτωρ η οποία διεκδικείται έντονα από την πανίσχυρη Abu Dhabi Investment Authorities, που θεωρεί πως ο ενεργειακός βραχίονας του ομίλου έχει τεράστιες προοπτικές. Ο Λ. Μπόμπολας μελετά την πώληση ποσοστού της θυγατρικής Eλληνική Tεχνοδομική Άνεμος που οσονούπω μπαίνει και στο Xρηματιστήριο.

Ένας ακόμα κατασκευαστής έχει στα σκαριά τη συμφωνία του. Ο λόγος για τον  Δ. Iωάννου της J&P Άβαξ, ο οποίος διαπραγματεύεται για το real estate με το αμερικανικό hedge fund Baupost που διαχειρίζεται κεφάλαια 20 εκ. ευρώ. Παράλληλα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών, όσον αφορά το real estate βρίσκεται και η Trastor στην οποία μέτοχος είναι η Pasal Development του Σ. Θεοδωρίδη και η Tράπεζα Πειραιώς. “Δυναμικό” χαρακτηρίζεται και το χαρτί από διάφορα funds και τα “χαρτιά” της Eυρωπαϊκής Πίστης και της Eλινόιλ. Oι προτάσεις που κατατέθηκαν πρόσφατα δεν είχαν όμως αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, οι τράπεζες με τις θυγατρικές τους, τα τρόφιμα, ο τομέας εκείνος όπου το επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει και τρεις μεγάλες επενδύσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία, η ενέργεια, ο τουρισμός, οι τηλεπικοινωνίες, θεωρούνται το κομμάτι εκείνο της δράσης στο El Donaldo των επενδύσεων στη χώρα.

Πιθανόν το deal της ΑΤΕ Ασφαλιστικής να μη συνεχίστηκε, το σχέδιο για την πώληση της Eurolife να πήρε παράταση και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής να βρίσκεται στο δεύτερο κύμα των κινήσεων της Εθνικής Τράπεζας, παρ’ όλα αυτά σε τροχιά έχουν τεθεί οι μηχανές στο χώρο των τροφίμων.

Αξιόλογες κινήσεις καταγράφονται και στην μπύρα. Η Fix Ελλάς των αδελφών Χήτου βρίσκεται στο προσκήνιο. Η Μύθος Ζυθοποιΐα του δανέζικου ομίλου Galsberg θεωρείται ο υποψήφιος αγοραστής. Δεν έχει ωστόσο ακόμα διευκρινισθεί εάν ο Μύθος επιθυμεί τις εξαγορές και γενικά την εξάπλωση.

Εδώ και καιρό οι επιχειρηματίες από την Ήπειρο συζητούν την πιθανότητα της πώλησης. Από τις συζητήσεις με τους Ιρανούς εκείνους, που είχαν ενδιαφερθεί και για την “Πετζετάκις” ως τις συζητήσεις με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλο. Ο τελευταίος, που έχει ήδη εξαγοράσει το 33,9% της Ελληνικής Ζυθοποιΐας Αταλάντης και συνεργάζεται με την οικογένεια Συριανού, είχε ενδιαφερθεί και για την Fix. Επίσης ο ίδιος έχει αποκτήσει το 50% της Sirecled Hellas.

Η έξυπνη κίνηση από τον Δασκαλόπουλο

Ο Δ. Δασκαλόπουλος είναι ο άνθρωπος εκείνος που μετά από καιρό θα προσελκύσει και πάλι τα βλέμματα εξαιτίας της επιστροφής του στην επιχειρηματική ζωή του τόπου. Εκτός από το fund Damma σύντομα θα ανακοινώσει άλλο ένα το οποίο θα επενδύσει δυναμικά σε εξωστρεφείς-καινοτόμες και επιχειρήσεις ικανές να σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξης στη χώρα.

Στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα συζήτησε με πλήθος ξένων επενδυτών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο fund, ενώ στο γραφείο του στην Αθήνα έχει παρατηρηθεί “συνωστισμός” Ελλήνων επιχειρηματιών που ήδη κουβεντιάζουν μαζί του.

Όσον αφορά τα τρόφιμα, σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με αμερικανικό fund βρίσκεται και η Λουξ Μαρλαφέκα η οποία διαρκώς επεκτείνεται. Αυτή τη φορά στόχος είναι η άμεση λειτουργία του νέου εργοστασίου καινοτόμων προϊόντων στο Αίγιο, συνολικής επένδυσης 33,3 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία για την Intracom Telecom “αναγκάζει” τη νέα γενιά της οικογένειας Κόκκαλη να στραφεί τώρα αποκλειστικά στην πώληση της Hol.

Η πρόταση της Vodafone που ήδη ελέγχει το 18% της Hol (η Intracom Holdings έχει το 57,24%) δεν μπορεί να περιμένει για πολύ σ’ ένα κλάδο που ούτως ή άλλως βρίσκεται στο “κάδρο” με το “ανοικτό μέτωπο” της Forthnet. Παρά το μπάσιμο τόσο της Wind (33%) όσο και της Vodafone (7%), η λύση δεν μπορεί να βρεθεί με το “κομμάτι” της αραβικής EIT (44%) γεγονός που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην πορεία της εταιρείας.

 

http://sofokleous10.gr/2012-07-24-09-27-56/275439-2014-05

-28-11-49-38