Οι τράπεζες περνούν τα τεστ με … αστερίσκους

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής (stress tests) που πραγματοποίησε η ΕΚΤ σε συνεργασία με την EBA.   Σύμφωνα με αυτά, από τις 130 τράπεζες που ελέγχθηκαν οι 105 πέρασαν με επιτυχία τα τεστ ενώ δεν κατάφεραν να περάσουν τον κεφαλαιακό πήχη του 5,5% 25 τράπεζες. Από τις ελληνικές τράπεζες, η Αlpha Bank πέρασε με επιτυχία τα τεστ καθώς συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα των 105 τραπεζών, ενώ οι υπόλοιπες τρείς τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική και Εurobank) παρόλο που βρίσκονται στη δεύτερη ομάδα, περνούν τα τεστ με αστερίσκους.

 

 Συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες 25 δισ. ευρώ για 25 από τις τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση έδειξαν τα Stress Tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Από το ποσό αυτό, ήδη 12 από τις 25 τράπεζες έχουν καλύψει τα 14 δισ. ευρώ, γεγονός που μειώνει τις πραγματικές ανάγκες στα 11 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τις 25 αυτές τράπεζες οι 12 ήδη έχουν καλύψει τις όποιες κεφαλαιακές τους ανάγκες καθώς προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 15 δισ. ευρώ το 2014. Στην -υπο ομάδα – αυτή περιλαμβάνεται η Τράπεζα Πειραιώς. Για την Εθνική Τράπεζα προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 930 εκατ. ευρώ ενώ για την Eurobank οι κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 1,76 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε υποσημείωση της ΕΚΤ πρακτικά οι δύο αυτές τράπεζες αν ληφθεί υπόψιν η “δυναμική διάσταση” του Ισολογισμού τους “πρακτικά δεν αντιμετωπίζουν” κεφαλαιακό έλλειμμα.