«Οι Βράχοι» πήραν το βραβείο κοινού στο 2nd annual gay theater awards

Η πολυσυζητημένη παράσταση της Τζενης Κοσμίδου «Οι Βράχοι» τιμήθηκε με το βραβείο κοινού της καλύτερης παράστασης της χρονιάς που πέρασε στα 2nd Annual Gay Theatre Awards.

  Μετά την μεγάλη αγάπη και την αποδοχή που γνώρισε η παράσταση από το κοινό η παραγωγός  Αγγελική  Γκαλμπένη και οι συντελεστές της παράστασης αποφάσισαν να συνεχίσουν το όμορφο ταξίδι τους για 2η χρονιά.

Συζητάμε με την Τζένη Κοσμίδου, συγγραφέα, σκηνοθέτρια και ηθοποιό στο έργο.

 Η Τζένη Κοσμίδου είναι από τους εκπροσώπους της νέας γενιάς που παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, καταφέρνει με το πείσμα , την δύναμη που αντλεί απ’ την δημιουργία και την όρεξη για δουλειά, να είναι συνεχώς μέσα στην επικαιρότητα με τις ιδιαίτερες δημιουργίες της:

 

 

           1) Πόσο εύκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να εκφραστεί στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα τα τελευταία χρόνια και κατά την γνώμη σου  ποια η σχέση της τέχνης με την οικονομία και ο ρόλος του σημερινού πνευματικού ανθρώπου στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία;

 

Πολύ. Η τέχνη ανέκαθεν ανθούσε περισσότερο στις δύσκολες εποχές. Έτσι και τώρα ο πνευματικός άνθρωπος που νιώθει την ανάγκη  να δημιουργήσει οφείλει να χρησιμοποιεί τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε ως πηγή έμπνευσης εκφράζοντας τον εαυτό του αλλά και το κοινό που έχει ανάγκη από ιδιαίτερα θεάματα.

  Η τέχνη δεν έχει κάποια άμεση σχέση με την οικονομία καθώς ένας αληθινός καλλιτέχνης δεν έχει ανάγκη από πολλά και ιδιαίτερα δαπανηρά οικονομικά μέσα για να καταφέρει να επιτύχει τους σκοπούς του. Τα αληθινά έργα δεν έχουν ανάγκη από φαμφάρες και πολυδάπανες διαδικασίες. Όπου υπάρχει αληθινό ταλέντο και όρεξη για δημιουργία όλα τα άλλα φαντάζουν περιττά και παράταιρα.

 

 2)Τζένη, μερικά χρόνια πριν, φανταζόσουν ότι σε τόσο λίγο διάστημα, θα κατάφερνες τόσα πολλά;

Είμαι περήφανη για όλες τις δουλειές μου. Αγάπησα την κάθε μία ξεχωριστά με έναν μοναδικό τρόπο, για αυτό και της πρόσφερα τον καλύτερο μου εαυτό. Δεν θεωρώ ότι έχω καταφέρει ακόμα πολλά. Όταν πριν μερικά χρόνια αποφάσισα να αφιερωθώ σε αυτό που αγαπούσα περισσότερο τα σχέδια μου ήταν πολύ πιο μεγαλεπήβολα οπότε έχω πολλά να δώσω ακόμα για να νιώσω ικανοποιημένη με τον εαυτό μου. Προσωπικά εύχομαι αυτό να μην συμβεί ποτέ. Η ικανοποίηση είναι ο θάνατος της δημιουργίας.

 

3)Ποιο νομίζεις ότι είναι το πιο δυνατό σημείο επάνω σου; Η εμφάνιση ή κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα σου;

Η εμφάνιση κατά την δική μου άποψη δεν μπορεί να θεωρηθεί δυνατό σημείο. Με τα μέσα καλλωπισμού που υπάρχουν πλέον δεν θεωρώ πως υπάρχουν πλέον μη εμφανίσιμοι άνθρωποι. Το πιο δυνατό σημείο πάνω μου θεωρώ πως είναι η επιμονή μου και η δυνατότητα απερίσπαστης προσήλωσης μου σε έναν στόχο.

 

  4)Τι ορίζει μια καλή συνεργασία για σένα και τι μια κακή; Προτιμάς να     

     δουλεύεις μόνη σου ή είσαι ομαδικός τύπος;

 

    Μια καλή συνεργασία κατά την άποψη μου προϋποθέτει οι άνθρωποι   

    που την απαρτίζουν να έχουν κοινό στόχο. Να τους διακατέχει   

    εργατικότητα, τελειομανία,  επιμονή, εντιμότητα, ειλικρίνεια      

    αλληλοθαυμασμός και σεβασμός. Όταν έχω να κάνω με ανθρώπους που 

     έχουν  τα χαρακτηριστικά που προανέφερα είμαι ομαδικός τύπος όταν 

     πάλι όχι προτιμώ να δουλεύω μόνη.

 

5)Θα αναφερθώ στην τελευταία παράσταση που έπαιξες, τους Βράχους. Έχεις γράψει  το έργο, σκηνοθετείς και παίζεις. Αυτό δείχνει μια πολύ δυναμική γυναίκα και έναν σίγουρο επαγγελματία. Εσύ που βλέπεις την δυσκολία σε όλο αυτό αν υπάρχει.

 Δεν θεωρώ πως υπάρχει κάποια σημαντική δυσκολία. Αγαπώ το γράψιμο και την υποκριτική. Όταν γράφεις ένα κείμενο έχεις εικόνες, το ζεις, το βιώνεις τουλάχιστον εγώ έτσι λειτουργώ, οπότε έχεις έτοιμο το μεγαλύτερο κομμάτι της σκηνοθεσίας. Όσο αφορά την υποκριτική δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο για έναν ηθοποιό από το να παίζει σε ένα κείμενο που αγαπά. Αγαπώ όλα τα έργα μου αλλιώς δεν θα τα έγραφα.

  Όσο αφορά μικρές δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν όταν έχεις αξιόλογους συνεργάτες ξεπερνιούνται πολύ εύκολα.

   Στους Βράχους οι συνεργάτες ήταν όλοι αναντικατάστατοι από τον πρώτο ως τον τελευταίο.

  Οι Γιώργος Πετρόχειλος, Βαγγέλης Δουκουτσέλης και Βάλλια Άσσου που ερμήνευσαν το κείμενο είναι πραγματικοί καλλιτέχνες τόσο σαν ηθοποιοί όσο και σαν άνθρωποι και νιώθω αληθινά τυχερή που μοιράσθηκα μαζί τους την μοναδική εμπειρία που αποτελεί αυτό το έργο.

  Οι βοηθοί μου στην σκηνοθεσία Μία Καλιντζόγλου και Τζανής Σπανός είναι  δύο νέα δροσερά παιδιά με περίσσιο ταλέντο και όρεξη για δημιουργία που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και σίγουρα μας επιφυλάσσουν πολλά για το μέλλον.

  Η παραγωγός μας Αγγελική Γκαλμπένη – Παπαγρηγορίου ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να μας συμβεί, αφού ως ταχυδακτυλουργός έβγαζε από το «καπέλο» της λύση για το όποιο πρόβλημα πριν ακόμα αυτό προκύψει.

  Ο Χρήστος Στρατηγόπουλος για άλλη μια φορά πάντρεψε το έργο μου με μία μουσική πανδαισία δικών του μελωδιών αλλά και με την εμπνευσμένη του επιλογή του τραγουδιού του Τζίμη Πανούση « Ένα Τραγούδι για τον χειμώνα» με το οποίο ξεκινά και το έργο.

  Όσο για τον Διονύση Βεργίνη δημιουργό της αφίσας μας αλλά και του εξωφύλλου του ομότιτλου βιβλίου νομίζω πως τα λόγια περιττεύουν. Μια εικόνα του τον επαινεί με χίλιες λέξεις πράγμα που μπορείτε να διαπιστώσετε από όλες τις δουλειές μας καθώς έργα του κοσμούν τα εξώφυλλα των περισσοτέρων βιβλίων μου αλλά και το διαφημιστικό υλικό των περισσότερων θεατρικών μου έργων. Πρόκειται για έναν αληθινό μάγο της εικόνας και έναν πολύτιμο φίλο.

  Αναφέροντας το ομότιτλο βιβλίο δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω την μεγάλη τιμή που μου έκανε ο Χάρης Ρώμας με τον θερμό προλογισμό του σε αυτό. Η αποδοχή και η εμπιστοσύνη ανθρώπων με το δικό του ταλέντο και εμπειρία αποτελεί πηγή έμπνευσης για νέους δημιουργούς όπως εγώ και πηγή δύναμης για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. Η συχνή του παρουσία στο θέατρο και οι έμπειρη κριτική του με βοήθησε να τελειοποιήσω ακόμα περισσότερο το έργο και τον ευχαριστώ θερμά για όλα.

  Όπως καταλαβαίνετε μέσα από τους Βράχους επιβεβαιώνονται έμπρακτα όσα σας είπα παραπάνω σχετικά με μία καλή συνεργασία.

  

 

6)«Οι Βράχοι»  μας έκαναν εντύπωση σαν έργο γιατί πρόκειται  ένα έργο που τολμάει να δώσει μια δυνατή γροθιά στο στομάχι των θεατών και της κοινωνίας. Είναι αυτά τα χαρακτηριστικά του  που το έθεσαν υποψήφιο στα 2nd annual gay theater awards; Τι περιμένεις απ’ αυτήν την παράσταση;

Το έργο το επέλεξε η ομάδα διοργάνωσης των2nd Annual Gay Theatre Awards και τους ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή που μας έκανε δίνοντας μας τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε αυτό το τόσο ιδιαίτερο καλλιτεχνικό γεγονός που διοργανώνεται και στη χώρα μας (στο εξωτερικό αποτελεί χρόνια θεσμό) για δεύτερη χρονιά.

 Τα 2ndAnnualGayTheatreAwards θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 4 Ιουνιου στο VAULT THEATRE PLUS στον Βοτανικό στις 20:00. Η φετινή διοργάνωση είναι μια συμπαραγωγή του gitv του gkoultoura.gr, του περιοδικού Antivirus και φυσικά των οικοδεσποτών.

Εγώ και όλοι οι συντελεστές των Βράχων θα παρευρεθούμε σε αυτήν την όμορφη βραδιά και θα χαρούμε πολλοί να βρίσκονται εκεί και οι φίλοι μας για να διασκεδάσουμε, να γνωριστούμε καλύτερα και να συζητήσουμε για το έργο. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

  Στόχος αυτής της παράστασης είναι να καταφέρει ένα δυνατό πλήγμα στην  μάστιγα της σύγχρονης ομοφοβίας και του ρατσισμού γενικότερα. Είναι ανεπίτρεπτό το 2013 να υπάρχει ακόμα ρατσισμός και περιθωριοποίηση μιας μεγάλης μερίδας συνανθρώπων μας με γνώμονα το ότι η σεξουαλική τους επιλογή διαφέρει από κάποιων άλλων στερώντας τους έτσι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτό της αξιοπρέπειας, της αυτοδιάθεσης, του σεβασμού και της οικογένειας. Ελπίζω με αυτή την παράσταση να καταφέρουμε να προβληματίσουμε μία μεγάλη μερίδα κόσμου αναγκάζοντας τους να αντιμετωπίσουν κατάματα σκληρές αλήθειες που ίσως μέχρι τώρα δεν γνώριζαν ή ίσως δεν ήθελαν να γνωρίζουν.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω  μέσα από την καρδιά μου το κοινό που αγκάλιασε με την αγάπη του και την αποδοχή του τους Βράχους δίνοντας τους την δυνατότητα να συνεχίσουν την πορεία τους και δεύτερη χρονιά.

 

7)Συνεργάστηκες πάρα πολύ τον τελευταίο χρόνο με την εταιρεία παραγωγής Scene 10 – 7. Έμεινες ευχαριστημένη απ’ τη συνεργασία;

 

Απολύτως. Ο τρόπος που λειτουργεί αυτή η εταιρεία, και συγκεκριμένα η παραγωγός μου η Αγγελική Γκαλμπένη Παπαγρηγορίου, θυμίζει τους παλιούς παραγωγούς θεάτρου. Κάποτε ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα, ενώ σήμερα ο πάσα ένας δηλώνει παραγωγός με αποτέλεσμα να έχει χαθεί η γοητεία, που είχαν δημιουργήσει σε αυτή τη δουλειά και ο σεβασμός αλλά και πολλοί συνάδελφοι μου δημιουργοί να έχουν πέσει θύματα εκμεταλλευτών ή απατεώνων .

 Κάθε φορά που τυχαίνει να βρεθώ σε μια παρέα, όπου ένας παλιός ηθοποιός μιλάει  για τις παλιές καλές εποχές του θεάτρου και των αληθινών παραγώγων σκέφτομαι την Αγγελική και χαμογελάω. Όταν πάλι ακούω από κάποιον συνάδελφο ότι του φέρθηκαν άσχημα ή τον εκμεταλλεύτηκαν  νιώθω πολύ τυχερή που συνεργάζομαι με την Αγγελική η οποία αποπνέει  γοητεία και σεβασμό με το έργο  της  και την στάση ζωής της και ξέρει να αγκαλιάζει με τον πρέπον σεβασμό και αγάπη που αξίζει σε έναν δημιουργό τους συνεργάτες της.

 

8)Μίλησε μας για την συμμετοχή σου στην παράσταση «Θου Κύριε, οι φοροφυγάδες»

Πρόκειται για μία ξεκαρδιστική κωμωδία που γνώρισε τεράστια επιτυχία τον χειμώνα που μας πέρασε στο Θέατρο Αυλαία. Ο Γιώργος Μακρής  μέσα από ένα εφευρετικό κείμενο, μία έξυπνη σκηνοθεσία και ένα μοναδικό καστ ηθοποιών έχει καταφέρει να προσφέρει ένα πολύωρο υπερθέαμα γέλιου στο κοινό.

Η πρόταση του να συμμετάσχω στην περιοδεία ανά την Ελλάδα αυτής της παράστασης με τιμά και με χαροποιεί ιδιαίτερα αφού μου δίνει την δυνατότητα να κάνω την παρθενική μου εμφάνιση με κωμικό ρόλο πράγμα που σκεφτόμουν σοβαρά τον τελευταίο καιρό ,αλλά και να συμπρωταγωνιστήσω στο πλευρό καταξιωμένων ηθοποιών που γνωρίζουν την συνταγή της επιτυχημένης κωμωδίας καλύτερα από τον καθένα.

  Συμπρωταγωνιστώ λοιπόν στο πλευρό των: Γιώργος Βασιλείου, Γιώργος Μακρής, Νίκος Ζιάγκος, Ίνα Λαζοπούλου, Γιώργος Μαυράς, Πηνελόπη Σταματάκου. Μαζί μας και ο Γιώργος Γεωργίου.

Έκπληξη θα αποτελεί η επί σκηνής παρουσία του Ματθαίου Γιαννούλη που θα ταξιδέψει το κοινό σε μοναδικά μουσικά μονοπάτια.

 

9)Τι σε τρομάζει περισσότερο η κωμωδία ή το δράμα;

Δεν με τρομάζει τίποτα από τα δύο. Ο ηθοποιός προορίζεται να ανταπεξέρχεται σε όλους τους ρόλους. Όσο διαφορετικός είναι ένας ρόλος από άλλους που έχει ερμηνεύσει τόσο μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί για αυτόν.

 

10)Τι μουσική ακούς; Σε ρωτάω γιατί συνδέεται συνήθως πολύ με το γράψιμο. Ακούς μουσική για να εμπνευστείς και τι ρόλο παίζει η μουσική στις παραστάσεις σου;

Δεν έχω συγκεκριμένο είδος μουσικής που προτιμώ. Ακούω οτιδήποτε μπορεί να εκφράσει την τρέχουσα συναισθηματική μου κατάσταση. Κάποιες φορές ναι. Όταν θέλω να μπω γρήγορα σε μία κατάσταση αντίθετη με την συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκομαι ένα κατάλληλο τραγούδι μπορεί να με βοηθήσει πολύ.   Η σωστή επιλογή μουσικής μπορεί να απογειώσει μια παράσταση η λάθος πάλι μπορεί να την καταστρέψει. Εγώ ευτυχώς από τότε που συνεργάζομαι με τον Χρήστο Στρατηγόπουλο δεν έχω πλέον λόγους να ανησυχώ για αυτό το θέμα. Η μουσική του δεν ταιριάζει μόνο με την ατμόσφαιρα και το κείμενο των έργων μου αλλά και με το κρυφό κείμενο που κρύβεται από κάτω και τον ευχαριστώ για αυτό.

 

Ανυπομονούμε να σε δούμε στο Θου κύριε λοιπόν και ευχόμαστε από καρδιάς τα καλύτερα για τα επικείμενα βραβεία, αλλά και για όλη σου την υπόλοιπη σταδιοδρομία.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.