Οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο ολκής το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας

Η μεταβίβαση στην προβληματική Τράπεζα Πειραιώς του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζα (χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων και τίτλων και σύνολο καταθέσεων), την ίδια ώρα που στο δημόσιο παραμένει το προβληματικό τμήμα της τράπεζας, στην πράξη σημαίνει ότι στους φορολογούμενους και στον κρατικό προϋπολογισμό περνούν νέα βάρη, ενώ στους ιδιώτες περνούν τα έτοιμα κέρδη.

 

Έτσι, η Αγροτική Τράπεζα (που όλο το προηγούμενο διάστημα συνειδητά και σχεδιασμένα απαξιώθηκε από τις διορισμένες διοικήσεις της για να μπορεί σήμερα να πουληθεί) θυσιάζεται για να βελτιώσει η Τράπεζα Πειραιώς τους δικούς της δείκτες.
Η πώληση της ΑΤΕ δεν έρχεται μόνο να ακυρώσει κάθε ελπίδα δημιουργίας ενός δημοσίου βραχίονα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που θα μπορούσε υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες να στηρίξει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Πολύ σημαντικότερο είναι ότι προωθεί την επιχειρηματικοποίηση της ελληνικής γεωργίας και άμεσα το ξεκλήρισμα δεκάδων χιλιάδων καταχρεωμένων αγροτών – στο βαθμό που είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα ασκήσει μέχρι τέλος τα δικαιώματα που απορρέουν από τις εγγυήσεις, δημιουργώντας εξ αρχής αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα. Ολοταχώς λοιπόν στον 19ο αιώνα για χάρη των τραπεζιτών.
Το δώρο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη στην Τράπεζα Πειραιώς αποδεικνύει ότι τελικά όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει πελατειακό κράτος στην Ελλάδα αλλά λειτουργεί στην εντέλεια: προς όφελος των τραπεζιτών. Εκμεταλλεύεται την δημόσια περιουσία, τορπιλίζει το δημόσιο συμφέρον, οδηγεί στα τάρταρα τα πιο αδύναμα τμήματα της κοινωνίας μόνο και μόνο για νά εξυπηρετήσει τα συμφέροντα πιστωτών και τοκογλύφων.
Τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012, οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες πραγματοποιούν 24ωρη προειδοποιητική Απεργία. Απεργούν για να υπάρχουν τράπεζες που θα λειτουργούν προς όφελος: Της κοινωνίας και των πολιτών, της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης, της απασχόλησης και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι σχεδιασμοί για την αρπαγή της δημόσιας περιουσίας έχουν ιστορία:Το 2010, διορίζεται  Διοικητής στην ΑΤΕ ο Θ.Πανταλάκης, μεγαλο -υπάλληλος του «τραπεζίτη Σάλλα» μέχρι τότε στην τράπεζα Πειραιώς. Αντιγράφουμε από σχόλιο αναγνώστη που γνωρίζει καλά την ιστορία: «Αμέσως σταματάει τις χορηγήσεις, (ο πρώην υπάλληλος του Σάλλα) αυξάνει τα επιτόκια χορηγήσεων, μειώνει τα επιτόκια καταθέσεων διώχνοντας τις προθεσμιακές, κλείνει καταστήματα, μειώνει τους μισθούς κατά 35% και γράφει τεράστιες προβλέψεις. Εξαιτίας των τεράστιων προβλέψεων (το διαπίστωσε και η Black Rock, η ΑΤΕ είναι η μόνη που έχει πάρει περισσότερες από όσες έπρεπε – 400 ολόκληρα εκατομμύρια παραπάνω!), η Τράπεζα εμφανίζει ζημιές, όταν όλες οι άλλες εμφανίζουν ακόμα κέρδη. Το ρπωτο σούσουρο γίνεται. Ο δε Πανταλάκης, αρχές 2010, κάνει δηλώσεις “η ΑΤΕ δεν αξίζει ούτε ένα ευρώ”. Το καλοκαίρι του 2010, ο Σάλλας κάνει τη πρώτη κρούση, αλλά το τίμημα είναι τόσο γελοίο που τον παίρνουν με τις πέτρες. Η Τράπεζα υποβάλει σχέδιο αναδιάρθρωσης, που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Ιούλιο του 2011, η ΑΤΕ κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,3 δις και αποκτάει δείκτη tier core 1 πάνω από 12%, υψηλότερο της Εθνικής! ¨Ένα μήνα μετά και ενώ αρχικά είχαν πει ότι δεν θα μπει στο PSI, αποφασίζουν να συμμετάσχει στο κούρεμα (αν και κατά 97% κρατική). Το ΔΣ διαβεβαιώνεται (από τον Διοικητή) ότι η Τράπεζα θα ανακεφαλαιοποιηθεί όπως όλες οι άλλες. Στη συνέχεια αποφαίνονται ότι δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί γιατί είναι κρατική (!), βαπτίζεται μη συστημική χωρίς να ανακοινώνονται τα κριτήρια και λένε ότι πρέπει να κλείσει. Παρά το ότι το μόνο πρόβλημά της είναι το ίδιο που έχουν και οι άλλες, δηλαδή το κούρεμα, και παρά το γεγονός του ότι αν εξαιρέσεις τις συνέπειες του PSI, η Τράπεζα είναι κερδοφόρα!!!. Τελικά, παρά τις διαβεβαιώσεις του ψεύτη Σαμαρά, χωρίς ενημέρωση της Βουλής, η Τράπεζα σπάει. Τα δάνεια των κομμάτων, του Αλαμανή και του Μπατατούδη θα πληρωθούν από τους φορολογούμενους και το φιλέτο χαρίζεται στην Πειραιώς, ώστε να σωθεί το σαπάκι του MEGA τραπεζίτη, οι αποκαλύψεις εναντίον του οποίου από το Reuters γίνονται γαργάρα».

Η διάλυση της Αγροτική τράπεζας και το πέρασμα του δημόσιου πλούτου στα χέρια του ιδιώτη μέσα σε μια νύχτα δεν έχει προηγούμενο. Επιλέχθηκε χρονικά και η καλοκαιρινή περίοδος πιάνοντας «στον ύπνο» το εργατικό/λαϊκό κίνημα και τους εργαζόμενους στην Αγροτική. Προκηρύχτηκε μια απεργία σήμερα στις Τράπεζες, αλλά με μικρά αναχώματα δεν γίνεται να σταματήσουν σήμερα οι καθολικές επιθέσεις του κεφαλαίου στο σύνολο του κοινωνικού και δημόσιου κεκτημένου. Απαιτείται οργανωμένη, συντονισμένη και καθολική αντεπίθεσηαπο τα κάτω και ανάληψη της εξουσίας από τους εργαζόμενους προκειμένου να υπάρχει αύριο για την κοινωνία.

Οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο ολκής το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας στον αρχιδιαπλεκόμενο Σάλλα της υπό κατάρρευση Τράπεζας Πειραιώς