Aπό το Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης μίλησε στην εκπομπή Online της Όλγας Τρέμη και του Νίκου Ευαγγελάτου στο Μega για όλο το σκηνικό των διαπραγματεύσεων και το εχθρικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, μετά τις επιθέσεις του κ. Σόιμπλε και μεγάλης μερίδας του γερμανικού τύπου.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του εμφανίστηκε σαφώς πιο ήπιος και δεν θέλησε να ρίξει λάδι στη φωτιά, μετά το σκηνικό ρήξης που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με το Βερολίνο, ενώ σε πολλά θέματα, δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του, δείχνοντας μία αλλαγή στην επικοινωνιακή του τακτική.
Ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στους δύο δημοσιογράφους δήλωσε πως δεν βρίσκεται στο Παρίσι, προκειμένου να λάβει τη στήριξη της Γαλλίας στις διαπραγματεύσεις και πως η συνάντησή του με τον γάλλο ομόλογό του ήταν απλώς εθιμοτυπική. Mάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε τις φήμες ότι στο Παρίσι είχε συνάντηση με τον Πολ Τόμσεν και τον κ. Μοσκοβισί και σημείωσε πως με τον κ. Τόμσεν είχε συναντηθεί στο πλαίσιο του Eurogroup και όχι ξανά.
Για την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων με το Brussels Group, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως ήταν μία έντονη κουβέντα και έγινε μία πρώτη ανάλυση για τα δημοσιονομικά, αλλά και για τον τρόπο που θα συλλέγονται τα στοιχεία από την Αθήνα. Όπως αποκάλυψε όταν υπάρχει ανάγκη θα έρχονται τα κλιμάκια στην Αθήνα σε έναν ειδικό χώρο, όπου θα εργάζονται και θα μεταφέρονται τα στοιχεία, που ζητούν από τις ελληνικές αρχές σε αυτό τον χώρο. Μάλιστα, σημείωσε πως πιθανότατα αυτός ο χώρος θα είναι ένα ξενοδοχείο.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη κάποιοι εκπρόσωποι των κλιμακίων θα φτάσουν την Πέμπτη στην Αθήνα, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δει κανένας για παράδειγμα τον κ. Μαζούχ ή δεν θα γίνονται παρελάσεις στα υπουργεία, καθώς η τρόικα, όπως επανέλαβε, τελείωσε.
Για τις συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει, ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως στόχος είναι η κατάληξη συμφωνίας τον Ιούνιο και η εξασφάλιση της ρευστότητας για το επόμενο τετράμηνο. Στην ερώτηση βέβαια για το εάν θέλει η κυβέρνηση τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης δεν απάντησε ξεκάθαρα λέγοντας πως ένα κομμάτι της συμφωνίας είναι και τα χρήματα.
Για την ΕΚΤ, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως ακολουθεί μία πολιτική ασφυκτική ειδικά εάν συγκρίνει κάποιος τον τρόπο που αντιμετωπίζει την Ελλάδα τώρα και το 2012, λέγοντας πως τότε ακολουθούσε μία πιο χαλαρή πολιτική. Ωστόσο, στην ερώτηση για το εάν αυτό το κάνει η ΕΚΤ λόγω κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως δεν επιθυμεί να απαντήσει, αλλά άφησε αιχμές.
Ο κ. Βαρουφάκης σχετικά με τους χαρακτηρισμούς του κ Σόιμπλε, επανέλαβε πως κάθε φορά που αναφέρεται στον γερμανό αξιωματούχο μιλάει με σεβασμό. Μιλώντας γενικά για τους ομολόγους του στο Eurogroup, είπε πως κάποιοι είχαν συνηθίσει να στήνονται σε ουρές έξω από τα γραφεία αξιωματούχων της τρόικας για να ζητήσουν πράγματα, λέγοντας όμως πως αυτά δεν υπάρχουν πια με τη νέα κυβέρνηση.
Για το “ανόητα αφελής στον χειρισμό του Τύπου” που τον κατηγόρησε ο κ. Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως είναι πολιτική του απόφαση και στάση πολιτισμού να μην προχωρά και να μην απαντά σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Αποκάλυψε πως ο κ. Σόιμπλε του είχε πει πως δεν έχει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης για να του απαντήσει εκείνος πως δεν την είχε ποτέ αυτή την εμπιστοσύνη, αλλά έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Μάλιστα, όπως είπε έχει ακούσει και εκείνος τις φήμες πως η γερμανική κυβέρνηση ήθελε την απομάκρυνσή του, αλλά δεν θέλησε να το σχολιάσει.
Παραδέχθηκε πως η παρουσία του στο Eurogroup είναι εκνευριστική για κάποιους, αλλά σημείωσε πως δεν μπορεί να συνεχίσει εκείνος να λαμβάνει εντολές με e-mails όπως έκαναν και οι προκάτοχοί του. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του Εurogrouop, Γερούν Ντάισελμπλουμ του είχε πει πως είτε δέχεται το πρόγραμμα είτε πέφτει η χώρα στα βράχια.
Αναφορικά με τον ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως δεν θα αλλάξει κάτι το επόμενο διάστμα, αλλά παραδέχθηκε πως το 23% είναι ιδιαίτερα υψηλός φόρος. Για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά και σε μία σειρά προϊόντων, ξεκαθάρισε πως από τη στιγμή που υπάρχει η συμφωνία πως δεν θα ληφθούν άλλα υφεσιακά μέτρα, δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά και σε μία σειρά προϊόντων.
Ωστόσο, μετά τον Ιούνιο ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως θα υπάρχει ένας νέος σχεδιασμός και εξομάλυνση για τον ΦΠΑ που θα έχει στόχο τη μείωση του σε γενικές γραμμές αλλά σε βάθος τετραετίας. Στην ερώτηση εάν θα μειωθεί ο ΦΠΑ μετά τον Ιούνιο σε κάποια προϊόντα και θα αυξηθεί σε κάποια άλλα, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως αυτό είναι το σχέδιο.
Για τη φορολογία γενικότερα, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε πως υπάρχουν κάποιες χιλιάδες πλούσιες οικογένειες που δεν πληρώνουν φόρους και αυτό το βάρος πέφτει σε χρεοκοπημένους οικογενειάρχες. Στόχος του έλληνα υπουργού Οικονομικών είναι ένα μόνιμο και δίκαιο φορολογικό σύστημα που δεν θα αλλάζει από υπουργούς ή κυβερνήσεις.
Για τα χρέη προς το Δημόσιο σημείωσε πως αυτά τα χρήματα είναι 76 δισεκατομμύρια εκ των οποίων, όμως, όπως τόνισε, πολλά είναι χαμένα. Στόχος της κυβέρνησης, όπως υπογράμμισε, είναι από τις οφειλές στο Δημόσιο και τις αλλαγές στο ΦΠΑ να λάβει η κυβέρνηση 6 με 8 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου και τότε θα επιτευχθεί πλεόνασμα έως 1,5% που το χαρακτήρισε υπεραρκετό.
Ο κ. Βαρουφάκης δεν θέλησε να απαντήσει τι θα συμβεί σε μία τέτοια περίπτωση που οι δανειστές δεν υποχωρήσουν σε τίποτα και επιβάλουν νέα μέτρα, λέγοντας πως “σε μία μάχη δεν συζητάς την ήττα”. Ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι και πως εάν χάσει η Ελλάδα τότε θα χάσει όλη η Ευρώπη.
Παράλληλα, επεσήμανε πως δεν μπορεί να αποκλείσει ένα δημοψήφισμα, αλλά ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν ανακοινώνει μία τέτοια ενέργεια, λέγοντας μάλιστα πως δεν θα ήθελε να δει τίτλους πως ο Βαρουφάκης ανακοινώνει δημοψήφισμα. Μάλιστα, σημείωσε πως η συμφωνία με τους εταίρους πρέπει να τεθεί στον λαό, λέγοντας πως κατά τη γνώμη του πρέπει να τεθεί μέσω του κοινοβουλίου, αλλά όχι πως είναι κακή ιδέα ένα δημοψήφισμα.
Πραξιτέλης Σαραντόπουλος
http://www.newsit.gr/politikh/sinenteuksi-baroufaki-online-briskomaste-parisi/382342