Όταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος επιβραβεύει την αυθαιρεσία

Οικολόγοι Πράσινοι Τακτοποίηση αυθαιρέτων ονομάζεται η νομιμοποίησή τους και μάλιστα μέσα από ένα νομοσχέδιο με τίτλο «Αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικό ισοζύγιο», που ούτε την αυθαίρετη δόμηση αντιμετωπίζει ούτε το περιβαλλοντικό ισοζύγιο σέβεται. Με προφανή διάθεση να διατηρηθούν οι αυθαιρεσίες στα κτίσματα και να χρησιμοποιηθούν ως «δωράκι» από την κυβέρνηση που συνεχίζει έτσι να προσεγγίζει την παραδοσιακή της πελατεία, ακόμα και η καταβολή των προστίμων θα πραγματοποιηθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες διευκολύνσεις προς τους οφειλέτες.

 

Η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Βάσω Νάκου, δήλωσε σχετικά:

«Ακόμη και εκτός δασών και ευαίσθητων περιοχών, η άκτιστη γη και ο βιώσιμος πολεοδομικός σχεδιασμός αποτελούν ζωτικά κοινωνικά αγαθά. Η λεηλασία τους, κατά κανόνα από την παραδοσιακή πελατεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί έγκλημα που απαιτεί επανόρθωση και τιμωρία, όχι επιβράβευση με συμβολικό αντάλλαγμα. Την ίδια ώρα που το χαράτσι πιέζει ακόμη και την πρώτη κατοικία χιλιάδων πολιτών, κάποιοι διευκολύνονται για να νομιμοποιήσουν μαζικά κλοπιμαίες περιουσίες που απέκτησαν σε βάρος του περιβάλλοντος και κατά παράβαση του νόμου».

 

Ο  ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

 

 

 

Στην χώρα μας έχει γίνει  παράδοση κάθε κυβέρνηση για να ικανοποιήσει την εκλογική της πελατεία να νομιμοποιεί τα αυθαίρετα κτίσματα – πριν προσφύγει σε εκλογές-  και παράλληλα  να  διακηρύττει ότι αυτή η πολιτική της είναι η οριστική λύση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης.  Ήταν η κλασική μέθοδος  σχηματισμού εκλογικής πελατείας από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται και από την  τρικομματική  σημερινή κυβέρνηση με την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ.

 

Μετά από συνεχείς παρατάσεις στον νόμο 4014/2011 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και περίπου μια δεκάδα ερμηνευτικών εγκυκλίων, που ουσιαστικά καταστρατηγούσαν ακόμα και αυτόν τον ίδιο τον νόμο προς την κατεύθυνση της τακτοποίησης όλων σχεδόν των αυθαιρέτων χωρίς περιορισμούς, η σημερινή κυβέρνηση εξαγγέλλει νέο νόμο με τον ίδιο βαρύγδουπο  τίτλο «Αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικό ισοζύγιο» με κύριο χαρακτηριστικό την μεγάλη μείωση των χρηματικών προστίμων.

 

Για μια ακόμα φορά με πρόσχημα την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης ενθαρρύνεται  η κατασκευή αυθαιρέτων, αφού το μήνυμα προς τους παρανομούντες είναι ότι κάποια στιγμή όλα θα τακτοποιηθούν. Η αδόμητη γη και ο πολεοδομικός σχεδιασμός είναι δημόσια αγαθά και η καταστρατήγηση τους έγκλημα κατά του κοινωνικού συνόλου, που η τρικομματική κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου προσπαθεί με μικρό χρηματικό πρόστιμο να αμνηστεύσει.

Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός είναι βασικά αναπτυξιακά εργαλεία βιώσιμης ανάπτυξης, που δεν μπορεί να δίνονται βορά στους παρανομούντες, ούτε να ξεπουλιόνται για να γεμίσουν του δεσμευμένους λογαριασμούς προς χάριν των δανειστών.