Ούτε λέξη για την κατοχή

Το Κυπριακό, δημιουργήθηκε, όταν η Τουρκία εισέβαλλε στην Κύπρο. Αυτό     είναι το πρόβλημα. Η κατοχή ενός μέρους ενός κράτους, απο ένα άλλο. Ούτε λέξη, όμως για το πρόβλημα, από τους αρχηγούς Ελλάδας και Κύπρου. Τι ειπώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν, μετά την συνάντηση σήμερα 7/2/2014, Σαμαρά- Αναστασιάδη.

 

 

Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης  συναντήθηκε σήμερα το πρωί στην Αθήνα,  με  τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά  και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και  Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.   Eπίκεντρο της συνάντησης ήταν οι διαβουλεύσεις  και  η εθνική συνεννόηση σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις  στο κυπριακό.   Παρατίθενται πιο κάτω, οι δηλώσεις που ακολούθησαν, μετά τη  συνάντηση των αντιπροσωπειών στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

ANTΩΝΗΣ ΣAMAΡΑΣ: Καλωσορίζουμε και πάλι στην Αθήνα, το φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Με τον Πρόεδρο, μαζί άλλωστε και με τον κ. Βενιζέλο, είχαμε μία ενδελεχή συζήτηση για  τις τελευταίες εξελίξεις και για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και ειδικότερα για το ζήτημα της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει καταστήσει σαφές,  ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει συμφωνία επί ενός Κοινού Ανακοινωθέντος το οποίο θα επαναβεβαιώνει τη βάση των διαπραγματεύσεων, όπως αυτή προσδιορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ιδιότητα πάντοτε της Κύπρου ως Κράτους μέλους της Ενωμένης Ευρώπης. Από πλευράς μου, θα ήθελα Πρόεδρε να επαναλάβω, ότι το Κυπριακό αποτελεί  το κορυφαίο εθνικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας,  και ότι ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής μας στο Κυπριακό, είναι η διαρκής διαβούλευση και ο συντονισμός με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

 

Κοινός μας στόχος είναι ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας συνολικής, συμπεφωνημένης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα διασφαλίζει πλήρως  μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια της επανενωμένης Κύπρου, την ιδιότητα της ως Κράτους –μέλους της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης και της ζώνης του Ευρώ και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την Κυπριακή επικράτεια.

 

Στο τραπέζι των συνομιλιών, θα κάτσουν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι έχουν και την ευθύνη να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε μία τελική λύση. Πρέπει βέβαια να αντλήσουμε  και   διδάγματα, από πρόσφατες, μέχρι και πολύ πρόσφατες, φάσεις της πορείας του Κυπριακού και να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις της ευρύτατης εθνικής συναίνεσης.  Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια λύση θα πρέπει να γίνει δεκτή μέσω δημοψηφίσματος και συγκεκριμένα μεταξύ δύο ταυτοχρόνων δημοψηφισμάτων στα οποία θα μετάσχουν τα  νόμιμα μέλη των δύο κοινοτήτων. 

 

Η Ελλάδα Κύριε Πρόεδρε, θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλετε τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας του Κυπριακού.

Θέλω τέλος να επαναλάβω, και το θεωρώ σημαντικό, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει απόλυτα την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη.  Τα δικαιώματα αυτά πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο,  αναγνωρίζονται από το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας με την εξαίρεση της Τουρκίας, η οποία δυστυχώς εμμένει σε απαράδεκτες, και να είστε βέβαιος εν τέλει, μάταιες τακτικές κλιμάκωσης της έντασης και  της επιβολής νέων δεδομένων.  Άλλη μια φορά καλώς ήλθατε και σας ευχαριστούμε πολύ.

 

 

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Θα ήθελα πριν και πάνω από όλα να ευχαριστήσω θερμότατα τον  Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα να πραγματοποιηθεί η σημερινή συνάντηση. Μια συνάντηση που στόχο είχε να ενημερωθεί  πλήρως και απόλυτα η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εξωτερικών, οι συνεργάτες τους  για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε να επιτύχουμε ένα ουσιαστικού περιεχομένου Κοινό Ανακοινωθέν, το οποίο θα δημιουργήσει τις προοπτικές και προϋποθέσεις, έτσι ώστε μπαίνοντας σε ένα ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο, να υπάρχει προοπτική να καταλήξουμε σε μια λύση που θα είναι βιώσιμη, διαρκής, λειτουργική, θα διασφαλίζει την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά το πιο σημαντικό: θα εξασφαλίζει ανθρώπινα δικαιώματα και την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου εις όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

 

Θα πρέπει να πω ότι από τις μέχρι στιγμής διεργασίες, ενδέχεται σύντομα να καταλήξουμε σε αυτό το Κοινό Ανακοινωθέν, το οποίο θα πρέπει να πω διασφαλίζει τις σημαντικές αρχές  και βάση για τη λύση. Θεμελιακές, όπως είναι: η μια κυριαρχία, η μια διεθνής προσωπικότητα, η μια ιθαγένεια, αλλά ταυτόχρονα και η υλοποίηση  και η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  για όλους τους Κυπρίους και ιδιαίτερα η επέκταση και εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. 

 

Βρισκόμαστε σε μια  κοινή πορεία με την Ελληνική Κυβέρνηση. Πιστεύω ότι  η δική μας συνεργασία θα δημιουργήσει και τις προοπτικές της Εθνικής συνεννόησης, που είναι απαραίτητες  προκειμένου να πάμε μπροστά.

 

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα πιο δύσκολα είναι αυτά που ακολουθούν. Το Kοινό Aνακοινωθέν  δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, αλλά θέτει τις παραμέτρους μέσα στις οποίες θα πρέπει να κινηθούνε οι δυο κοινότητες, αλλά και η Τουρκία προκειμένου να επιτύχουμε μια λύση που θα γίνεται αποδεκτή και από τους Ελληνοκύπριους, χωρίς να παραγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ευχαριστώ.