Στο παραλίγο της καταστροφής

Του Κώστα Ρεσβάνη

Όταν ακόμα και η ολλανδική κυβέρνηση παίρνει σκληρά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, πώς να πιστέψεις ότι στην άρρωστη Ελλάδα δεν είναι στ’ αλήθεια η τελευταία ευκαιρία αυτή που έρχεται; Θεωρείται αυτονόητο πως όποιος κινδυνεύει, μαζί με το SOS που εκπέμπει προσπαθεί ο ίδιος, με όσες δυνάμεις διαθέτει, να σωθεί. Και πάντως δεν αναθεματίζει αυτούς που σπεύδουν να τον σώσουν, προφανώς και για το συμφέρον τους. Επομένως έχει ενδιαφέρον να δούμε, έστω με λίγα δείγματα, πώς συμπεριφέρονται αυτόν το χαλεπό καιρό, ποιες αξιακές αρχές υπηρετούν πρόσωπα και θεσμοί  τώρα, στο παραλίγο της καταστροφής.

–Πριν καν αρχίσει η σχολική περίοδος  ο μεν πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας έχει κηρύξει απεργία ενώ βρισκόταν ακόμα σε διακοπές και από κοντά ό πρόεδρος της ΟΛΜΕ ετοιμάζει κι αυτός κινητοποιήσεις δίχως, όπως ομολόγησε δημόσια, να γνωρίζει πλήρως το νέο νομοσχέδιο!

–Οι γνωστοί συνδικαλιστές των Πανεπιστημίων έχουν δώσει αρκετά δείγματα υπευθυνότητας. Ετοιμάζουν ένα ακόμα, εκβιάζοντας με ομήρους τους φοιτητές τους, ότι δεν θα υπάρξει εξεταστική περίοδος τον Σεπτέμβριο. Υποθέτω ότι, τιμής ένεκεν, θα τοποθετήσουν επικεφαλής του νέου αγώνα τους τον Μυλόπουλο.

-Και τώρα μία παγκόσμια πρωτοτυπία: Ο αρχηγός του Στρατεύματος Κωσταράκος παρενδύεται σε αρχισυνδικαλιστή δηλώνοντας- με tweet- «όλοι είναι μάχιμοι». Να μην κοπεί δηλαδή ούτε ένα ευρώ από τους στρατιωτικούς. Δηλαδή ,Στρατηγέ μου, μάχιμος και ο αξιωματικός της Στρατολογίας στο Ρουφ, μάχιμος και ο ιπτάμενος που ρισκάρει καθημερινά τη ζωή του με τα F16; Μήπως πρέπει να κατανοήστε ότι άλλη είναι η σοβαρή δουλειά που σας έχει αναθέσει η Πολιτεία;

–Ποιοί είναι οι μόνοι έμμισθοι του Δημοσίου που δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ; Μα φυσικά οι παπάδες που ευλόγησαν ο Σαμαράς και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί-πλην Κουβέλη.

–Ποιόν θα ανακηρύξουν προστάτη τους οι φοροφυγάδες που όλοι συμφωνούν ότι είναι η μεγαλύτερη πληγή της χώρας; Μα φυσικά τον Άγιο της Ύδρας, Δρίτσα. Γνωρίζετε άλλο αριστερό κόμμα δημοκρατικής χώρας, που ονειρεύεται μάλιστα να κυβερνήσει, να περιθάλπει βουλευτή  με τέτοιες αντιλήψεις;

–Για την άλλη μεγάλη πληγή, τη λαθρομετανάστευση, η Frontex παραπονείται ότι δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ Αστυνομίας, Λιμενικού και της ίδιας, με αποτέλεσμα κάθε απελπισμένος να μπουκάρει στη Σύμη και τα άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι Ευρωπαίοι μας παρακαλούν για έναν απλό συντονισμό!

–Εισφοροδιαφυγή: Σε όλους τους τόνους όλα τα κόμματα φωνάζουν ότι είναι ο νεκροθάφτης του ασφαλιστικού. Την ίδια στιγμή σε όλα τα κόμματα δουλεύουν ανασφάλιστοι υπάλληλοι!

–Τοπική Αυτοδιοίκηση: Εδώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σημειώθηκαν τα πανελλήνια ρεκόρ διαφθοράς, αλλά οι δήμαρχοι ζητούν κι’ άλλα χρήματα, δίχως να έχουν δώσει το παραμικρό δείγμα αυτοκάθαρσης. Μόνο  επίτευγμα με τις κινητοποιήσεις των υπαλλήλων τους, η ταλαιπωρία των δημοτών.

–Σ’ αυτό το σύντομο ψάρεμα, άφησα τελευταίο ένα λαυράκι. Γνωρίζετε κάποιον βουλευτή σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο να δηλώνει στην Ολομέλεια της Βουλής του ότι θα ψηφίσει ένα σχέδιο νόμου που «δεν διέπεται από τις αρχές της νομιμότητας»; Ε, λοιπόν, συνέβη κι’ αυτό στην ανέμελη χώρα μας. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Ιωαννίδης/ναι, είναι αυτός που ξεστόμισε τη φράση «ο αθλητισμός είναι το πιο καθαρό κομμάτι της κοινωνίας»/, έφερε για ψήφιση νομοσχέδιο με το οποίο έδινε παράταση σε ποδοσφαιρικές εταιρείες για να αποκτήσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, τη στιγμή που οι ΠΑΕ χρωστούν στο υπουργείο Οικονομικών και στο ΙΚΑ 250 εκατομμύρια ευρώ. Απολαύστε τώρα-αν αντέχετε- τι είπε στην Ολομέλεια ό γνωστότατος δικηγόρος στις αίθουσες των  αθλητικών δικαστηρίων, βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αξιότιμος κύριος Βασίλης Καπερνάρος. «…Ψηφίζουμε αυτό το νομοθέτημα όχι γιατί διέπεται την αρχή της νομιμότητας, αλλά για να διευκολύνουμε κάποιες ομάδες. Κακώς εισάγονται τέτοια νομοθετήματα προς ψήφιση. Εν πάση περιπτώσει, το ψηφίζουμε αυτό για να μην είστε καλοί εσείς και κακοί εμείς που δεν το ψηφίζουμε…» Όποιος έχει διαβάσει πιο εύστοχο ορισμό του ακραίου πολιτικού αμοραλισμού, παρακαλώ να τον σημειώσει. Θα μου πείτε και άλλοι-όχι μόνο βουλευτές- έτσι σκέφτονται αλλά δεν το λένε δημόσια.

Μα γι’ αυτό ακριβώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως όσα  μέτρα και να πάρουμε, όσο κι’ αν προσπαθήσουμε στην Ευρώπη, «δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό».

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=17951