Πογκρόμ διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες

Η αποχώρηση Σάλλα από την ενεργό διοίκηση της Τρ. Πειραιώς ,της πρώτης τράπεζας της χώρας εγείρει κάποια σοβαρά ερωτηματικά που ανάλογα των απαντήσεων που θα δοθούν μπορεί να μετατραπούν σε ερωτηματικά για την συνολική σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

 

Η βασική αιτία για όλο αυτό το πογκρόμ διοικητικών αλλαγών είναι το σχεδόν μηδενικό αποτέλεσμα στην διαχείριση των NPLs, οι πρόσφατες χρεοκοπίες εταιρίες και η διαχείριση των δανείων από τις τράπεζες.

 Το πρώτο και απολύτως προφανές είναι ποιος θα ασκεί πλέον στην νέα εποχή της τράπεζας την ενεργή διοίκηση.  Ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της διοίκησης έχει να κάνει και με την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δάνειων των ελλήνων πολιτών αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων στις 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες.

Ο SSM στέλνει συνεχώς επιστολές τονίζοντας ότι στις αρμόδιες επιτροπές και στο nomination committee θα πρέπει να προεδρεύει ξένος και όχι έλληνας.

Εάν δουμε στην τρ.Πειραιως ξένο σύμβουλο ο όποιος διοριστεί από πλευράς του κερδοσκοπικού fundτου Paulsonτότε θα μιλάμε για μια εντελώς νέα κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με άγνωστες μέχρι στιγμής προεκτάσεις.

Κι αν στην περίπτωση της Λούκας Κατσέλη, στην Εθνική, προκάλεσε εντύπωση η κάθετη άρνηση των ευρωπαίων, σε οποιαδήποτε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα της επέτρεπε να παραμείνει, (ουσιαστικά αποκλείεται επειδή υπήρξε πολιτικό πρόσωπο) το «μπλόκο» από το SSM στην υποψηφιότητα του Χρήστου Παπαδόπουλου, για τη θέση του CEO της Πειραιώς και η επιτάχυνση της αποχώρησης Σάλλα, έχει προκαλέσει ανησυχία στην αγορά για τις επόμενες εξελίξεις.

Τρ.Πειραίως

 «Η προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η ανάκτηση της σταθερότητας και η επιστροφή των επενδυτών. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει και να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην επιστροφή στην ανάπτυξη».

To μήνυμα αυτό, ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα, έστειλε ο Επίτιμος, πλέον, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας, σε συνέντευξή του στους Financial Times στις αρχές του φετινού Μάϊου.

Έχοντας ισχυρή άποψη και μη διστάζοντας να δημοσιοποιεί τις θέσεις του – ως επικεφαλής της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας των 86 δισ. ευρώ κεφαλαίων από πλευράς ενεργητικού – ο κ. Σάλλας, που ποτέ δεν έκρυψε και το… πολιτικό του παρελθόν, ήταν «ένας πετυχημένος manager και τραπεζίτης», όπως τον περιγράφουν στελέχη της αγοράς, «μια ηγετική φυσιογνωμία, που στάθηκε δίπλα στην Τράπεζά του σε όλες τις δύσκολες συνθήκες, αλλά και ένας άνθρωπος… της πιάτσας!».

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας που ομόφωνα τον εξέλεξε ως Επίτιμο πρόεδρο, ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ιστορία της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ολοκληρώνεται.

Είκοσι πέντε χρόνια ηγεσίας πέρασαν από το 1991, όταν μια ομάδα επίλεκτων επιχειρηματιών συμπορεύθηκαν με τον κ. Σάλλα, προκειμένου να δημιουργήσουν με «μαγιά» την τότε «ανενεργή» Τράπεζα Πειραιώς, τον ισχυρότερο τραπεζικό όμιλο.

 

AlphaBank

Στην Alpha bank επίσης ασκούνται πιέσεις με κάποιους να λένε ότι έχουν στόχο μια άλλη εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τον κ. Ματζουνη.

Ολα θα εξαρτηθούν από την πίεση που θα ασκήσει το SSM ως προς το σκέλος των 4 ή 3 εκτελεστικών μελών στο διοικητικό συμβούλιο ενώ  έχει ζητήσει τα 4 εκτελεστικά μέλη να γίνουν 3.  Αν αυτό συμβεί άμεσα ή σε επόμενη φάση δεν είναι σαφές αλλά αν συμβεί είναι προφανές ότι κάποιος θα πρέπει να παραιτηθεί.

Η επόμενη μέρα έχει δύο επιλογές η μια επιλογή ο νέος CEO να είναι ο Φιλάρετος ή ο Αρώνης και η δεύτερη επιλογή είναι να αναλάβει και αυτήν  την τράπεζα ξένος manager.

Στην συνδυαστική περίπτωση που η τρ. Πειραιώς και η AlphaBankπεράσουν σε ξένες διοικήσεις είναι παντελώς άγνωστες οι συνέπειες στην ελληνική οικονομία…

http://www.sofokleous10.gr/top-story/400786-%CF%84%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82