Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα και Οικοτεχνία

Οι δύο νέοι καινοτόμοι θεσμοί του ΥπΑΑΤ «Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα και Οικοτεχνία» παρουσιάστηκαν σε Ημερίδα του Υπουργείου, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη

Δύο νέοι καινοτόμοι θεσμοί, το Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα και η Οικοτεχνία, που προωθεί και με το νέο νόμο 4235/2014 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο Ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο, σε συνεργασία με το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013.

Η Ημερίδα με τίτλο «Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα και Οικοτεχνία: Δύο νέα εργαλεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας» πραγματοποιήθηκε στο «Κέντρο της Γης», στο Ίλιον, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μ. Κορασίδη, του Ειδικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Δ. Ιατρίδη, του Γενικού Γραμματέα Οργάνωσης Γη κ. Π. Κόκκαλη, του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Β. Έξαρχου, του Προέδρου του ΕΦΕΤ κ. Ι. Τσιάλτα, υπηρεσιακών παραγόντων του ΥπΑΑΤ και πλήθους κόσμου.

Για τη σημασία των δύο νέων καινοτόμων θεσμών του Υπουργείου, που βοηθούν στην παραγωγική και αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, αλλά και στην ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα μίλησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης που τους χαρακτήρισε ως «δύο νέες μορφές κυττάρων στο αγροτικό μας γίγνεσθαι που πιστεύω ότι η δικτύωσή τους και οι μεταξύ τους συνέργειες θα αποτελέσουν ένα νέο ιστό στον τόπο μας. Ένα νέο ιστό, που θα σιγουρέψει την αναπτυξιακή διεργασία του τόπου μας, θα αποτελέσουν σημαντικές κιβωτούς. Κιβωτούς γεύσεων, πόρων φυλών, εμπειριών και γνώσεων όχι μόνο στην παραγωγική διαδικασία του τόπου, αλλά στην προστασία της υγείας, στην προστασία της παράδοσης, στη γαστρονομία. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα και ο ιστός που θα αναπτύξουν στη διαδικτύωσή τους θα παίξουν πολλούς και ποικίλους ρόλους. Φυσικά πρώτα ρόλο για τον ίδιο τον αγρότη γιατί θα προσθέσει αξία, επιπρόσθετο εισόδημα στην παραγωγή του, θα τον φέρει όμως πολύ κοντά στα παρακάτω βήματα της παραγωγικής διαδικασίας και φυσικά πολύ κοντά στον ίδιο τον καταναλωτή. Σήμερα με αυτούς τους νέους θεσμούς προσπαθούμε να φέρουμε τον καταναλωτή στο χωράφι του γεωργού. Να φέρουμε την οικοτεχνία, δηλαδή τον τρόπο μεταποίησης της πρώτης ύλης στο ίδιο το χωράφι του γεωργού. Μέχρι τώρα ο τελικός καταναλωτής γνώριζε τα προϊόντα του γεωργού στα ράφια της κατανάλωσης, τώρα θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και τον γεωργό αλλά και το χωράφι που παράγει το συγκεκριμένο προϊόν και όχι μόνο το τελικό προϊόν».

Στην ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε τη θεσμοθέτηση, με το νέο νόμο του Υπουργείου, των Αγορών Παραγωγών, ενώ τόνισε και την προσπάθεια του ΥπΑΑΤ για την υποστήριξη των αγροτικών συμπράξεων και των συνεργειών σε όλους του κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας. «Κάναμε κι άλλους τέτοιους θεσμούς σε μια προσπάθεια να φέρουμε μαζί και πιο κοντά τον παραγωγό με τον τελικό χρήστη, πήγαμε τον παραγωγό στα ράφια του καταναλωτή με τις λεγόμενες αγορές παραγωγών, τα farmers markets. Προσπαθήσαμε και θα προσπαθήσουμε κι άλλο θα δείτε παρακάτω όταν θα μιλήσουμε γι’ αυτές τις αγροτικές συμπράξεις να φέρουμε κοντά τον γεωργό παραγωγό με τη βιομηχανία, τη μεταποιητική βιοτεχνία και άλλα. Σήμερα με αυτούς τους νέους θεσμούς που μαζί θα γνωρίσουμε προσπαθούμε να κάνουμε το αντίθετο: να φέρουμε τον καταναλωτή στο χωράφι του γεωργού. Να φέρουμε την οικοτεχνία, δηλαδή τον τρόπο μεταποίησης της πρώτης ύλης στο ίδιο το χωράφι του γεωργού. Μέχρι τώρα ο τελικός καταναλωτής γνώριζε τα προϊόντα του γεωργού στα ράφια της κατανάλωσης, τώρα θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και τον γεωργό αλλά και το χωράφι που παράγει το συγκεκριμένο προϊόν. Όχι μόνο το τελικό προϊόν» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι με τους δύο νέους θεσμούς καθιερώνεται νέο παραγωγικό μοντέλο, επισημαίνοντας: «Θα πρέπει να φύγουμε από ένα καταναλωτικό μοντέλο, ένα μοντέλο που στο παρελθόν άφησε την παραγωγή προς όφελος της κατανάλωσης, μετέτρεψε δηλαδή μια παραγωγική κοινωνία σκόρπια στην Περιφέρεια και στην αγροτιά και την έκανε μια κοινωνία μαζεμένη στα αστικά κέντρα, μετατρέποντάς την σε καταναλωτική κοινωνία. Και όταν η καταναλωτική αυτή κοινωνία κατανάλωνε με δανεικά, είδατε που οδηγηθήκαμε και γονατίσαμε. Και όμως οι ευκαιρίες είναι εκεί. Μπορούμε να πιαστούμε από τον τομέα και να ξαναπάμε εκεί που ήμασταν παλιά».

«Νέα οπτική στις διάφορες ήπιες επιχειρηματικές δραστηριότητες της ελληνικής υπαίθρου προσδίδει ο θεσμός των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Δ. Ιατρίδης και πρόσθεσε πως «συνδυάζοντας την αγροτική παραγωγή με εναλλακτικές υπηρεσίες και δράσεις τέτοιες που να μπορούν να αναδείξουν τη γεωργική κουλτούρα, την τοπική παράδοση και τα έθιμα, την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, τις ντόπιες καλλιεργητικές μεθόδους παραγωγής, καθώς και τις συνήθειες της καθημερινής ζωής των κατοίκων».

Τη σημασία των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων και της οικοτεχνίας για μία ζωντανή ύπαιθρο, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης Γη, κ. Πέτρος Κόκκαλης: «Την πολυλειτουργικότητα, τη συναντάμε στην ίδια τη φύση όπως και στην κοινωνία. Το πολυλειτουργικό αγρόκτημα, ενσωματώνει και τις τρεις διαστάσεις, της περιβαλλοντικής προστασίας, της κοινωνικής συνεργασίας και ενδυνάμωσης όπως και της οικονομικής λειτουργίας, αναδεικνύοντας τα τοπικά χαρακτηριστικά και προσφέροντας μία συνολική πρόταση για την αναβίωση της
Ελληνικής υπαίθρου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, για τη σημασία του πολυλειτουργικού αγροκτήματος της οικοτεχνίας και τη συνδρομή του νέων αυτών θεσμών στην ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της ελληνικής υπαίθρου μέσα από την αγροτική επιχειρηματικότητα μίλησαν ο Προϊστάμενος της Β1 Μονάδας της Ειδικής Υπηρεσίας του ΠΑΑ κ. Ν. Μανέτας, η Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κα Α. Ρουμπάκου, η επίτιμη Διευθύντρια και επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, η δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής κα Α. Κρεμέζη και η εκπρόσωπος του Δικτύου Γυναικείων
Συνεταιρισμών Θεσσαλίας κα Β. Μουζουράκη.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν δέκα περιπτώσεις πρωτοπόρων δημιουργών πολυλειτουργικών αγροκτημάτων και εκπροσώπων από το χώρο της οικοτεχνίας που παρουσίασαν τις επιτυχημένες καινοτόμες επιχειρηματικές τους δράσεις και πρωτοβουλίες στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και στη μεταποίηση σε συνδυασμό με τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Πρόκειται για τα Αγροκτήματα «Παύλος Γεωργιάδης» (Αλεξανδρούπολη), «Ευμέλεια» (Λακωνία), «Αμφίκαια» (Φθιώτιδα), «Φάρμα Ντούμα» (Λάρισα), «Κτήμα Κοροντίνη» (Αργολίδα), «Ειρήνη Πλωμαρίου» (Λέσβος) και τις μονάδες Οικοτεχνίας «Πέτρος Ναουμίδης» (Φλώρινα), «Άξιον Εστί» (Άργος), «Κτήμα Μίνα» (Μαραθώνας), «Της Ελιάς» (Αρκαδίας).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που φιλοξενήθηκε στο «Κέντρο της Γης» το Κέντρο περιβαλλοντικής και κοινωνικής εκπαίδευσης που λειτουργεί η Οργάνωση Γη στο Ίλιον, παρουσιάστηκε έκθεση με παραδοσιακά προϊόντα οικοτεχνίας από τα αγροκτήματα και τις μονάδες οικοτεχνίας που συμμετείχαν στην ημερίδα του ΥπΑΑΤ.