Πώς οι πλούσιοι και διάσημοι του κόσμου κρύβουν τα λεφτά τους

Ο κρυμμένος πλούτος κάποιων από τους πιο εξέχοντες ηγέτες, πολιτικούς και διασημότητες του κόσμου έχει αποκαλυφθεί σε μια άνευ προηγουμένου διαρροή εκατομμυρίων εγγράφων που δείχνουν τους χιλιάδες τρόπους με τους οποίους οι πλούσιοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα αποκρυπτικά offshore φορολογικά καθεστώτα.

 

Δημοσιογράφοι σε περισσότερες από 80 χώρες εξετάζουν 11,5 έγγραφα που διέρρευσαν από τη βάση δεδομένων της Mossack Fonseca, την τέταρτη μεγαλύτερη offshore νομική εταιρεία του κόσμου.

Τα στοιχεία δόθηκαν από ανώνυμη πηγή στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και μοιράστηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικής Δημοσιογραφίας με τη Guardian και τη BBC.

Παρ’ ότι δεν υπάρχει τίποτα το παράνομο στη χρήση offshore εταιριών, τα έγγραφα δημιουργούν σημαντικά ερωτήματα για την ηθική αυτού του είδους των φορολογικών παραδείσων – και οι αποκαλύψεις είναι πιθανό να προκαλέσουν έκτακτες εκκλήσεις για μεταρρύθμιση ενός συστήματος που σύμφωνα με τους επικριτές του είναι απόκρυφο και επιρρεπές σε καταχρήσεις.

Τα «Panama Papers» αποκαλύπτουν:

·         Δώδεκα εθνικοί ηγέτες βρίσκονται μεταξύ των 143 πολιτικούς, με τις οικογένειες και τους κοντινούς συνεργάτες τους από όλον τον κόσμο να είναι γνωστοί για τη χρήση φορολογικών παραδείσων.

·         Ένα ίχνος 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων οδηγεί μέχρι τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο καλύτερος φίλος του ρώσου προέδρου – ένας τσελίστας με το όνομα Σεργκέι Ρολντούγκιν – βρίσκεται στο επίκεντρο ενός προγράμματος κατά το οποίο χρήματα από τις ρωσικές κρατικές τράπεζες κρύβονται offshore. Κάποια από αυτά καταλήγουν στο χειμερινό θέρετρο όπου το 2013 παντρεύτηκε η κόρη του Πούτιν Κατερίνα.

·         Μεταξύ των εθνικών ηγετών με offshore πλούτο είναι ο Ναγουάζ Σαρίφ, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, ο Ιγιάντ Αλάουι, πρώην προσωρινός πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ, ο Πετρό Ποροσένκο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Αλάα Μουμπάρακ, ο γιος του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, και ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον.

·         Έξι μέλη της Βουλής των Λόρδων, τρεις πρώην Συντηρητικοί βουλευτές και δεκάδες δωρητές σε πολιτικά κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν offshore περιουσιακά στοιχεία.        

·         Είκοσι τρία άτομα με επιβεβλημένες κυρώσεις λόγω της στήριξης των καθεστώτων σε Βόρεια Κορέα, Ζιμπάμπουε, Ρωσία, Ιράν και Συρία έχουν υπάρξει πελάτες της Mossack Fonseca. Οι επιχειρήσεις τους φιλοξενήθηκαν από τις Σεϋχέλλες, τις Παρθένες Νήσους, τον Παναμά και άλλες δικαιοδοσίες.

·         Βασικό στέλεχος της ισχυρής επιτροπής ηθικής της Fifa, η οποία υποτίθεται πως ηγείται της μεταρρύθμισης του χτυπημένου από τα σκάνδαλα παγκόσμιου διοικητικού σώματος του ποδοσφαίρου, ενήργησε ως δικηγόρος για άτομα και εταιρείες που κατηγορήθηκαν πρόσφατα για δωροδοκίες και διαφθορά.

·         Ένα από τα υπομνήματα που διέρρευσαν από συνεταίρο της Mossack Fonseca ανέφερε: «95% της εργασίας μας συμπτωματικά αποτελείται από την πώληση οχημάτων για την αποφυγή φόρων».

Η εταιρεία έχει αρνηθεί κάθετα οποιαδήποτε αδικοπραγία. Υποστήριξε πως έχει λειτουργήσει χωρίς μομφές επί 40 χρόνια και πως έχει ισχυρές διαδικασίες δέουσας επιμέλειας.

Η διαρροή των εγγράφων προέρχεται από τα αρχεία της εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε το 1977. Οι πληροφορίες είναι πρόσφατες, με τα πιο πρόσφατα έγγραφα να είναι από τον Δεκέμβριο του 2015.

Τριακόσιοι εβδομήντα δημοσιογράφοι από εκατό οργανισμούς μέσων ενημέρωσης έχουν δαπανήσει έναν χρόνο για την ανάλυση και την επιβεβαίωση των εγγράφων.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί να πατάξει τη φορολογική μυστικότητα – όμως ελάχιστα έχουν γίνει. Σχεδιάζει μια σύνοδο παγκόσμιων ηγετών τον επόμενο μήνα, η οποία θα επικεντρωθεί στη διαχείριση των φορολογικών παραδείσων.

Ο βρετανός πρωθυπουργός καθόρισε τη γραμμή του το 2011 όταν είπε: «Χρειάζεται να ρίξουμε φως στο ποιος έχει τι και πού ρέουν τα χρήματα στην πραγματικότητα». 

 

http://sofokleous10.gr/top-story/381012-panama-papers-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%81%CF%8D%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82

 

Βραχνάς για πολιτικούς ηγέτες, συνεργάτες τους και διασημότητες από όλο τον κόσμο έχει γίνει ο φάκελος των Panama Papers: Στα έγγραφα που διέρρευσαν, πάνω από 70 εν ενεργεία και μη ηγέτες και κυβερνητικά στελέχη από την υφήλιο εμφανίζονται να βρίσκονται σε off shore που είχαν ανοιχτεί με τη βοήθεια της παναμέζικης Mossack Fonseca. 

Τα ηχηρά ονόματα δεν περιορίζονται σε συνεργάτες του Πούτιν: Ο Ποροσένκο, παιδιά κινέζων πρωθυπουργών, ηγέτες αραβικών χωρών και μέχρι κι ο Λιονέλ Μέσι εμφανίζονται στη λίστα…

Η παρουσία και μόνο ενός ονόματος στα έγγραφα που διέρρευσαν από την ομάδα ICIJ (Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων) μέσω σχεδόν 100 εφημερίδων και καναλιών σε όλο τον κόσμο δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με απόκρυψη κεφαλαιών, παράνομη δραστηριότητα ή ξέπλυμα χρημάτων -οι υποψίες όμως υπάρχουν, καθώς ορισμένες φορές στο παρελθόν αυτός ήταν και ο σκοπός σύστασης εξωχώριων εταιρειών. 

Σχεδόν 30 γερμανικές τράπεζες, ανάμεσά τους η Deutsche Bank και η Commerzbank, χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της εταιρείας δικηγόρων Μοσάκ Φονσέκα του Παναμά, αποκάλυψε η Süddeutsche Zeitung.

«Τουλάχιστον 28 γερμανικές τράπεζες κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια στις υπηρεσίες της εταιρείας Μοσάκ Φονσέκα», σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, μέλος της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), η οποία αξιοποιεί τα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που προέρχονται από την εταιρεία του Παναμά και φέρει στο φως την χρήση φορολογικών παραδείσων από πολλές προσωπικότητες.

Μόνο η DB, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, είχε χρησιμοποιήσει «έως το 2007 πάνω από 400 εξωχώριες επιχειρήσεις» σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία υπογραμμίζει πως «πολλές χιλιάδες γερμανοί χρησιμοποίησαν τις εταιρείες-βιτρίνες της Μοσάκ Φονσέκα».

Αλλά και κρατιδιακές και περιφερειακές γερμανικές τράπεζες χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της δικηγορικής εταιρείας του Παναμά.

Οι τράπεζες που ενέχονται στην υπόθεση διαβεβαίωσαν πάντως ότι «άλλαξαν την πολιτική τους τα τελευταία χρόνια», σημειώνει η εφημερίδα. 

Η Siemens, που είχε βρεθεί στην καρδιά του τεράστιου σκανδάλου δωροδοκιών τη δεκαετία του 2000, αναφέρεται επίσης στα Panama Papers.

Το πρωί, ο όμιλος ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη ενημερωθεί σχετικά με τα έγγραφα, αλλά θεωρεί ότι αφορούν «παλαιότερες, γνωστές υποθέσεις», όπως δήλωσε εκπρόσωπός της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στα ονόματα περιλαμβάνεται το όνομα του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία στην οποία εμφανίζεται δικαιούχος, η Prime Asset Partners,  είχε συσταθεί στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ομίλου επιχειρήσεών του για να πωληθεί η Roshen.

Στη λίστα βρίσκεται ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι ως διευθυντής της Fleg Trading. Το γραφείο του ανέφερε ότι η εν λόγω εταιρεία δεν δηλώθηκε επειδή ο Μάκρι δεν έχει μετοχές σε αυτήν, η οποία και σχετίζεται με τον όμιλο επιχειρήσεων της οικογένειάς του – εξ ου και η θέση που κατείχε.

Η λίστα επαναφέρει επίσης το όνομα του Ντανιέλ Μουνιόζ ως ιδιοκτήτη της Gold Black. Ο Μουνιός πρώην συνεργάτη τόσο της τέως προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες όσο και, προηγουμένως, του συζύγου της Νέστορ Κίρσνερ. Ο Μουνιός είχε και στο παρελθόν κατηγορηθεί για απόκρυψη εισοδημάτων, κατηγορίες που τελικά αποσύρθηκαν πέρυσι ελλείψει στοιχείων – ο ίδιος, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν πήρε θέση. 

Το όνομα του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν εμφανίζεται να έχει σχέσεις με αριθμό εξωχώριων εταιρειών, οι οποίες παιρνούν και από το Λουξεμβούργο. Το γραφείο του, μέσω της σαουδαραβικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, δεν έκανε δηλώσεις σχετικά με την αναφορά.

Παρούσα είναι και η κόρη του κινέζου τέως πρωθυπουργού Λι Πενγκ, η Λι Σιαολίν. Εμφανίζεται ως στέλεχος της Cofic Investments, ο νομικός εκπρόσωπος της οποίας ανέφερε ότι η εταιρεία τηρεί κάθε νομοθεσία.

Στη λίστα εμφανίζονται και δύο ξαδέλφια του σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, οι Χαφέζ και Ραμί Μαχλούφ, ως διευθυντές και πληρεξούσιοι αριθμού εταιρειών.

Ως διευθυντής της εξωχώριας Blairmore εμφανίζεται επίσης ο πατέρας του βρετανού πρωθυπουργού, Ιάν Κάμερον, που έχει πεθάνει εδώ και έξι χρόνια.

Ένα από τα διασημότερα ονόματα της λίστας είναι ο ποδοσφαιριστής Λιονέλ Μέσι: Βρίσκεται καταχωρημένος ως ιδιοκτήτης, όπως και ο πατέρας του, της Mega Star. Υπενθυμίζεται πως ο Μέσι και ο πατέρας του Μέσι είχαν ήδη μπει στο στόχαστρο των ισπανικών φορολογικών αρχών με την υποψία της φοροδιαφυγής και η εν λόγω εταιρεία φέρεται να ιδρύθηκε τον καιρό της δίωξής τους -κάτι που ο Μέσι διέψευσε, λέγοντας πως θα υποβάλει μήνυση στις ισπανικές εφημερίδες που το μετέδωσαν.

Σύμφωνα με την ισπανική El Mundo, στη λίστα βρίσκεται επίσης το όνομα του ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ και του αδελφού του Ογκουστίν. Φέρεται να είναι πίσω από την εταιρεία Glen Valley. Εκπρόσωπος του σκηνοθέτη αρκέστηκε να πει ότι η εταιρεία παραγωγής του σκηνοθέτη El Deseo τηρεί όλες τις φορολογικές της υποχρεώσεις.

Στη λίστα βρίσκονται επίσης οι τέως πρωθυπουργοί της ΟυκρανίαςΠ.Λαζαρένκο, της Γεωργίας Μπ.Ιβανισβίλι, της Ιορδανίας Α.Ραγκέμπ, τουΚατάρ Χαμάντ αλ Θάνι, ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Α.Αλάουι, ο τέως πρόεδρος του Σουδάν Α.Μιγκράνι, η προεδρική οικογένεια του Αζερμπαϊτζάν και τα παιδιά του πακιστανού πρωθυπουργού, Ναουάζ Σαρίφ. Στη λίστα βρίσκεται και ο ηθοποιός Τζάκι Τσαν.

Επιχειρηματίας προσκείμενος στην κυβέρνηση του Μεξικού, ο οποίος έχει εμπλακεί στην πώληση ιδιοκτησίας της πρώτης κυρίας της χώρας, έχει μεταφέρει κεφάλαια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε υπεράκτιες εταιρείες με τη βοήθεια της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Aristegui Noticias που είχε πρόσβαση στα αρχεία «Panama Papers».

Καθαρό βγαίνει το κόμμα της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, καθώς στη λίστα περιλαμβάνονται ονόματα στελεχών από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSDB) της Αντιπολίτευσης, καθώς και άλλα μικρότερα κόμματα.

http://news.in.gr/world/article/?aid=1500069144