Αμφισβητείται η αναγκαιότητα και η πρακτικότητα της δημιουργίας ΕΟΖ

Αμφισβητείται η αναγκαιότητα και η πρακτικότητα της δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στην Ελλάδα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Χονδρεμπόρων και Εξαγωγικών Εταιριών της Γερμανίας Αντρέ Σβαρτς αλλά και από την πραγματικότητα όπως αυτή εξελίσσεται.

Πιο αναλυτικά ως αποδεικτικό της αποτυχίας της Ευρώπης χαρακτήρισε την δημιουργία των ΕΖΟ στην Ελλάδα ο Αντρέ Σβαρτς την στιγμή που άλλοι οικονομικοί αναλυτές όπως ο τον Χρήστος Κατσιούλης του
ιδρύματος Friedrich-Ebert στην Αθήνα πιστεύουν ότι με τις ΕΟΖ θα λυθούν σοβαρά προβλήματα όπως η υπερβολική γραφειοκρατία, οι πολύχρονες διαδικασίες αδειοδότησης και η  νομική ανασφάλεια.

Όμως λόγω προφανώς των αντιδράσεων που προέκυψαν από την ενημέρωση του ελληνικού πληθυσμού για τις ΕΟΖ η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στην δημιουργία “Innovation Clusters”, δηλαδή την
εγκατάσταση κλάδων της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας σε συγκεκριμένες περιοχές. Ο Ραλφ Βρόμπερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Zwickau εκφράζει την άποψη, ότι η ύπαρξη τέτοιων επιλεγμένων περιοχών θα μειώσει την πίεση για μεταρρυθμίσεις σε όλη την υπόλοιπη χώρα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα συγκέντρωνε την προσοχή της μόνον στις επιλεγμένες περιοχές.

Από την άλλη πλευρά όμως  οι φορολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες ισχύουν για αυτές τις περιοχές, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ανάγκη της Ελλάδας να τονώσει τα φορολογικά της έσοδα. 
Επιπλέον εκπρόσωποι γερμανικών επιχειρήσεων, επιβεβαιώνουν ότι το ύψος της φορολογίας στην Ελλάδα δεν αποτελεί εμπόδιο για επενδύσεις στη χώρα. Το πρόβλημα είναι άλλο οι ξένες επιχειρήσεις δεν επενδύουν αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, επειδή κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η χώρα σε λίγους μήνες θα συνεχίσει να είναι μέλος της ευρωζώνης.

defencenet.gr