Είναι τα παρακάτω:
Ανοιχτά Προγράμματα Leader (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης).
Αυτή την περίοδο είναι ανοιχτά πολλά τοπικά προγράμματα Leader από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2007-2013, Άξονας 4). Τα προγράμματα Leader αφορούν συγκεκριμένους νομούς και περιοχές και προσφέρουν επιχορήγηση που μπορεί να φτάσει το 60%.
Δικαιούχοι του προγράμματος Leader είναι ιδιώτες (αγρότες ή μη), επιχειρήσεις (υφιστάμενες ή υπό σύσταση), μη κερδοσκοπικοί φορείς, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και εταιρίες ΟΤΑ.
Οι δραστηριότητες που επιχορηγούνται μέσω των προγραμμάτων Leader είναι:
- Μικρά τουριστικά καταλύματα (μέχρι 40 κλίνες).
- Επισκέψιμα αγροκτήματα (έκτασης τουλάχιστον 20 στρεμμάτων).
- Εστιατόρια, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία.
- Βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής – υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας).
- Βιοτεχνίες μεταποίησης-τυποποίησης γεωργικών προϊόντων (με προτεραιότητα σε δημητριακά, οίνος, οπωροκηπευτικά, κρέας, γάλα, αυγά).
- Μικρές βιοτεχνίες επεξεργασίας ειδών διατροφής και δασοκομικών υλών μετά την α΄μεταποίηση (πχ αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή αλευροειδών προϊόντων, παραγωγή αλκοολούχων ποτών, παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά κλπ).
- Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, δραστηριότητες φυσικής ευεξίας, καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία και ερμηνεία, επισκευή υποδημάτων & δερμάτινων ειδών, λιανικό εμπόριο οινοπνευματωδών και άλλων ποτών, παντοπωλεία κλπ).
- Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).
- Γραφεία οργάνωσης, πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού.
- Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών, όπως βελτίωση – σήμανση μονοπατιών, φυτοτεχνικές εργασίες, τεχνικά έργα μικρής κλίμακας για την προστασία του εδάφους, διαμόρφωση θέσεων θέας καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Τα προγράμματα Leader που είναι ανοιχτά αυτή την περίοδο είναι:
- Leader N. Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας μέχρι 11/4/2014 (http://plan.gr/programma-leader-3-ioannina-thesprotia)
- Leader N. Εύβοιας μέχρι 2/4/2014 (http://evialeaderpaa.gr/node/32)
- Leader N. Αιτωλοακαρνανίας μέχρι 25/4/2014 (http://www.aitoliki.gr)
Σε εξέλιξη το Μέτρο 123Α για την Μεταποίηση & Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων.
Σε πλήρη εξέλιξη είναι το Μέτρο 123Α για την Μεταποίηση & Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων το οποίο αφορά ιδιωτικές επενδύσεις με ελάχιστο προϋπολογισμό 100.000 ευρώ και μέγιστο 10 εκ ευρώ. Το ποσοστό επιχορήγηση κυμαίνεται από 20% – 65%.
Μέσω του προγράμματος ενισχύονται επενδυτικά σχέδια που αφορούν στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων στους τομείς:
- Κρέατος
- Γάλακτος
- Αυγών–πουλερικών
- Διαφόρων ζώων
- Δημητριακών
- Ελαιούχων προϊόντων
- Οίνου
- Οπωροκηπευτικών
- Ανθέων
- Ζωοτροφών
- Σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού
- Φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.
Μέτρο 112 “Εγκατάσταση Νέων Γεωργών”.
18 Μαρτίου – 16 Μαΐου 2014 είναι η προθεσμία υποβολής επενδυτικών προτάσεων στο Μέτρο 112 (συνολικού προϋπολογισμού 140 εκ ευρώ) για νέους αγρότες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στόχος του μέτρου είναι η πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου με την εγκατάσταση νέων γεωργών μέσω της παροχής κινήτρων προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική τους εγκατάσταση και η διαρθρωτική προσαρμογή των εκμεταλλεύσεων τους με την υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου.
Στο πρόγραμμα αναμένεται ότι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη δράση 8.000 δικαιούχοι από 18 έως 40 ετών.
Μεγάλη αύξηση των αιτήσεων υπαγωγής στον Επενδυτικό Νόμο (Α’ Κύκλος 2014).
Νέα εντυπωσιακή άνοδο των αιτήσεων υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο καταγράφουν τα στοιχεία της πρώτης περιόδου του 2014 η οποία ολοκληρώθηκε στις 5 Μαρτίου λόγω των επικείμενων αλλαγών στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν στον Α’ κύκλο του 2014 αυξήθηκε κατά 372% καθώς ανήλθε στα 4 δις. ευρώ έναντι 847 εκ. ευρώ στον Β’ κύκλο του 2013. Συνολικά κατατέθηκαν πανελλαδικά 732 αιτήσεις υπαγωγής στον Ν.3908/11 στο πλαίσιο του Α’ κύκλου του 2014 με τη συνολική αιτούμενη ενίσχυση να ανέρχεται σε 1,2 ευρώ δις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2013 είχαν υποβληθεί 252 αιτήσεις πανελλαδικά με συνολική αιτούμενη ενίσχυση 303 εκ. ευρώ.
Το Υπουγείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κοινοποίησε αναλυτικό πίνακα για τις υποβολές των επενδυτικών προτάσεων.
Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της περιόδου υποβολής αιτήσεων υπαγωγής για τον Β’ Κύκλο του 2014 θα καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση.
20 Μαρτίου 2014 λήγει η προθεσμία για τους δυνητικούς δικαιούχους στο πρόγραμμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΠΕΠ).
Στις 20 Μαρτίου 2014 λήγει η προθεσμίας κάλυψης των προϋποθέσεων για τους επενδυτές που εντάχθηκαν υπό προϋποθέσεις, ως Δυνητικοί Δικαιούχοι, στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ένταξή τους σε αυτό (η προηγούμενη ημερομηνία ήταν στις 28/2/2014).
Έχει δημοσιευθεί νέος οδηγός υλοποίησης καθώς και συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις (http://www.antagonistikotita.gr/pep/index.asp).
Η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου απαιτεί εξαιρετική προσοχή και θα πρέπει όλες οι κινήσεις να γίνουν σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος για να μην υπάρχουν προβλήματα στην εκταμίευση της επιχορήγησης. Η PLAN A.E. μπορεί να σας καθοδηγήσει υπεύθυνα και αξιόπιστα ώστε να υλοποιήσετε επιτυχώς την επένδυσή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας (26510-85030, info@plan.gr) για περισσότερες πληροφορίες.
Αναμένεται νέο πρόγραμμα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.
Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η προκήρυξη προγράμματος για ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας με επιχορήγηση που θα φθάνει το 50%. Βασική προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να ανήκει σε γυναίκα ή σε ομάδα γυναικών σε ποσοστό 51% και πάνω.
Ο προϋπολογισμός των επενδυτικών έργων που αναμένεται να ενισχυθούν είναι:
– 30.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ για επενδυτικά σχέδια μεταποιητικού χαρακτήρα.
– 20.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ για τα επενδυτικά σχέδια που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους οικονομικών δραστηριοτήτων του παρόντος.
Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρυνθεί η δημιουργία και ίδρυση νέων επιχειρήσεων από γυναίκες και μάλιστα νέες οι οποίες θέλουν να μετατρέψουν μία καινοτόμο ιδέα ή και μία κατοχυρωμένη τεχνογνωσία που δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί εμπορικά σε επιχειρηματική καινοτομία.
Μεταξύ άλλων οι επιλέξιμοι κλάδοι εκτιμάται ότι θα είναι:
– βιοτεχνίες τροφίμων
– βιοτεχνίες παραγωγής διαφόρων προιόντων (εκτός των γεωργικών)
– τουριστικές επιχειρήσεις
– πληροφορική και συναφείς δραστηριότητες
– επιλεγμένες εμπορικές δραστηριότητες
– επιλεγμένες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών
Επιχορήγηση σε πρατήρια υγρών καυσίμων για εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών (3ος κύκλος υποβολής για ολόκληρη την Ελλάδα που δεν καλυπτόταν από τους 2 πρώτους κύκλους).
Το πρόγραμμα “Εκσυγχρονισμός Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων – e-gas” έχει στόχο την ενίσχυση των πρατηρίων υγρών καυσίμων της χώρας για την εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Συστήματος Εισροών-Εκροών, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των πρατηρίων υγρών καυσίμων και την αποκατάσταση του ανταγωνισμού μέσω της αξιοποίησης νέων τεχνολογικών εργαλείων.
Το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα, Ηράκλειο, Μαγνησία και Αχαΐα και άνοιξε για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Αντικείμενο της δράσης είναι η ενίσχυση των πρατηρίων υγρών καυσίμων της χώρας για την εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Συστήματος Εισροών-Εκροών, προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή μέτρηση του εισερχομένου και εξερχομένου καυσίμου. Τα εν λόγω συστήματα θα είναι συνδεδεμένα με πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών για την καταγραφή των πραγματικών ποσοτήτων και τιμών πώλησης.
Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οικονομικές μονάδες, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή (όχι ενώσεις επιχειρήσεων) που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στην ελληνικό χώρο, στο τομέα των πρατηρίων υγρών καυσίμων.