Προωθούμενες ελληνικές ποικιλίες οσπρίων και κτηνοτροφικών φυτών

Για πρώτη φορά προωθούμενες ελληνικές ποικιλίες
οσπρίων και κτηνοτροφικών φυτών

Μ. Χαρακόπουλος: «Στόχος μας η μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος υπέγραψε απόφαση σχετικά με τον καθορισμό, για πρώτη φορά, των προωθούμενων για καλλιέργεια στη χώρα ελληνικών ποικιλιών οσπριοειδών και κτηνοτροφικών φυτών με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές οσπρίων και ζωοτροφών.

Σκοπός της Απόφασης είναι ο καθορισμός των ελληνικών ποικιλιών ψυχανθών, όπως κουκιά, ρεβίθια, σόγια, μπιζέλια, μηδική κλπ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας σε όσπρια και κτηνοτροφικά φυτά.

Η Απόφαση παρέχει τη δυνατότητα:
α) παραγωγής και αξιοποίησης πιστοποιημένου σπόρου από ελληνικές εταιρείες σποροπαραγωγής και ερευνητικά ιδρύματα και
β) χρήσης αυτού του υλικού σε προγράμματα προώθησης στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

Άλλωστε, στη νέα ΚΑΠ οι παραγωγοί θα μπορούν να ωφεληθούν από την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης ύψους 2% ετησίως επί του δημοσιονομικού φακέλου, επιπλέον της βασικής.

Στην εν λόγω απόφαση ελήφθησαν υπόψη οι εισηγήσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης ΠΑΠ-Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας του ΥπΑΑΤ και του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας.

Με αφορμή την υπογραφή της Απόφασης ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Για πρώτη φορά καθορίζουμε τις προωθούμενες για καλλιέργεια ελληνικές ποικιλίες οσπρίων και κτηνοτροφικών φυτών. Στόχος μας είναι αφενός η αξιοποίηση του ποιοτικού και μη μεταλλαγμένου, εγχώριου γενετικού υλικού και αφετέρου η μείωση της εξάρτησής μας από τις εισαγωγές οσπρίων και ζωοτροφών. Μπορούμε να πετύχουμε αύξηση της παραγωγής ζωοτροφών, ώστε η χώρα να καταστεί σταδιακά αυτάρκης και κατ’ επέκταση να ενισχύσουμε με τον τρόπο αυτό και τον κτηνοτροφικό κλάδο.
Οι ελληνικές, βελτιωμένες, παραδοσιακές ποικιλίες είναι προσαρμοσμένες σε ευρύ φάσμα εδαφοκλιματικών συνθηκών και η καλλιέργειά τους απαιτεί λιγότερες εισροές, όπως νερό ή λιπάσματα. Επομένως, θα μειωθεί και το κόστος παραγωγής. Καλλιεργώντας παραδοσιακές ποικιλίες ψυχανθών, θα υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν καλύτερα ξερικά χωράφια, λιγότερο γόνιμα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά και αρδευόμενα χωράφια. Επιπλέον, θα μπορούν να συμπεριληφθούν και ελληνικές ποικιλίες σε επιδοτούμενα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα με στόχο τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων.
Με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι συμβάλουμε στην άνοδο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας με προφανές οικονομικό όφελος για τη χώρα μας αλλά και τους ίδιους τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους».