Ημερίδα για την προστασία των ζώων

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου ενεστώτος έτους, πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την αιγίδα του οποίου και τελούσε,  η Ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και την Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

 

 

Ο λόγος των ομιλητών και η θεματολογία της Ημερίδας ενθουσίασε και γέμισε  ελπίδες το πολυπληθές κοινό, που απαρτιζόταν κυρίως  από νέους ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, από εκπροσώπους σωματείων, εκπαιδευτές, εκτροφείς, κτηνιάτρους,  Δήμους, δικηγόρους και άλλους φορείς της κοινωνίας .

 

Με τρόπο  άλλοτε καυστικό, άλλοτε περιγραφικό αλλά προπάντων επιστημονικό, οι ομιλητές έθεσαν με τόλμη, ρηξικέλευθα και ριζοσπαστικά, ζητήματα νομικής, φιλοσοφικής και κοινωνικής υφής.

 

Είμαστε αισιόδοξοι και πεπεισμένοι ότι η Ημερίδα αυτή ανοίγει  νέα μέτωπα δράσης για το φιλοζωϊκό κίνημα με τη σαφή στήριξη των εισαγγελικών αρχών της χώρας.

 

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων(*)

 

Ημερίδα «Τα Παρεμπίπτοντα Ζητήματα του Δικαιϊκού μας Συστήματος Απέναντι στις Κοινοτικές Οδηγίες, την Εφαρμογή τους και την Ευρύτερη Κοινωνική Αποδοχή»

 

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

            Σήμερα που ο λαός μας έχει γονατίσει κάποιοι από εμάς συνειδητοποιούμε πως σε τέτοιες ώρες ακριβώς καλούμαστε να κάνουμε το τραίνο του Ουμανισμού να ξεκινήσει πάλι.

 

            Για να το οδηγήσουμε στην κοιλάδα των ανθρώπινων αξιών πρέπει να σταθούμε ήρωες και όχι μηδενικά.

 

            Πρέπει να βοηθήσουμε τον άνθρωπο να καλλιεργεί την αρετή, το ακέραιο του χαρακτήρα, την συνέπεια προς το καθήκον, τον σεβασμό σε κάθε έμβια ύπαρξη,  την καταστολή της βίας, το αυξημένο αίσθημα ευθύνης προς την φύση και όλα τα πλάσματά της, την δημιουργία πολιτών με την ικανότητα διάκρισης του αληθούς από το απατηλό, την ανιδιοτελή προσφορά, την συμπαράσταση προς τον δοκιμαζόμενο, την ειλικρίνεια, την καλοσύνη, την έλλειψη εγωισμού.

 

            Τώρα που σχεδόν όλα καταλήγουν εκπτωτική εμπρός στην ανάγκη άμεσης εξαργύρωσης, διατρανώνουμε την επιδίωξή μας να δεσμευθούμε σε τρία θεσμικά επίπεδα – και συνταγματικά και με ένα όντως φωτισμένο νομοθέτημα και με την προσφορότερη συνεργασία των συμπλεκομένων πολιτειακών φορέων – για την προστασία και την ευζωία των βιολογικών μας εταίρων μέσα στην φύση. Αλλά και στην προστασία της ίδιας, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία εγείρεται η ανάγκη να υπερασπιστούμε όσους και όσα υφίστανται το αποτέλεσμα της δικής μας κακοδιαχείρισης, ενώ ποτέ δεν τους παραχωρήσαμε την ευκαιρία του δικαιώματος.

 

            Η παραχώρηση αυτού του τελευταίου αναδεικνύεται έτσι σε ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στον περιστασιακό διαχειριστή και την όντως ηθική προσωπικότητα.

 

Αναστασία Μπομπολάκη

 

Πρόεδρος της

Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

Νομικός

Εμμανουήλ-Ρούσσος Παπαδάκης

 

Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου

 

 

Κωδίκελλος: Δεσμευόμαστε επίσης τη βοηθεία των παρόντων εισαγγελέων και νομικών να καταλήξουμε εντός του προσεχούς μηνός στην διατύπωση εγκυκλίου εκ μέρους της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προς τις εμπλεκόμενες αρχές για την ορθή και εγνωσμένη εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ζώα.