Προβλήματα στη ρευστότητα της οικονομίας

Όπως δείχνουν και οι ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (http://www.economist.gr/index.php/2012-02-09-10-57-23/2012-02-09-11-08-33/2012-02-09-11-08-33/17488-trapeziki-xrimatodotisi-tou-egxoriou-idiotikoy-tomea-ianouarios-2014), όλοι και λιγότερα χρήματα, δίνουν οι τράπεζες στον ιδιωτικό τομέα  της οικονομίας. Με αυτό το δεδομένο ο ΥΠΑΑΝ, Χατζηδάκης, συνάντησε τον πρόεδρο της Ελληνικής ένωσης τραπεζών. Τι δήλωσαν μετά την συνάντηση:   

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για την τακτική μηνιαία συνάντησή μας με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών τρεις παρατηρήσεις. Οι εγκρίσεις δανείων που σχετίζονται με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Ανάπτυξης τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 8%. Πλέον τα εγκεκριμένα δάνεια αγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο 260 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν κινούνται όλες οι τράπεζες με τον ίδιο ρυθμό και ζήτησα από τις τράπεζες εκείνες οι οποίες έχουν μείνει πίσω, να τρέξουν γρηγορότερα. Το γενικότερο περιβάλλον βεβαίως δεν είναι ακόμα το καλύτερο, πρέπει να το αναγνωρίσει κανείς, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να δει και τις πιεστικές ανάγκες που υπάρχουν για ρευστότητα.
Δεύτερη παρατήρηση. Συμφωνήσαμε με τις τράπεζες από κοινού να εργαστούμε, προκειμένου σύντομα να ετοιμάσουμε μια μελέτη η οποία να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου για το ΕΣΠΑ. Η μελέτη θα ζητάει από τις Βρυξέλλες να εγκριθούν κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία προσαρμοσμένα στη σημερινή πραγματικότητα. Εργαλεία προσαρμοσμένα στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς.
Ειδικοί και από τις δυο πλευρές και από το ΙΟΒΕ θα δουλέψουν προκειμένου να παρουσιάσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένη πρόταση που προφανώς θα λάβει υπόψη και την αντίστοιχη δουλειά που έχει γίνει μέσω της TASΚ FORCE.
Τρίτον. Ο νόμος για τους πλειστηριασμούς φαίνεται ότι δουλεύει. Ότι έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Μέχρι χθες 16.000 αιτήσεις είχαν κατατεθεί στις τράπεζες, προκειμένου να υπαχθούν οι συμπολίτες μας σε αυτοί στις ρυθμίσεις του νόμου 4224. Πράγμα το οποίο μας ικανοποιεί διότι δείχνει ότι άνθρωποι οι οποίοι είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με το τραπεζικό σύστημα, είδαν ότι ο νόμος αυτός επιτρέπει να υπάρξει μια επανεκκίνηση στις σχέσεις τους με τις τράπεζες, χωρίς να υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και χωρίς φυσικά να υπάρχουν οι κίνδυνοι που θα υπήρχαν εάν δεν είχαμε αυτές τις συγκεκριμένες προβλέψεις.
Γ. ΖΑΝΙΑΣ: Εγώ συμφωνώ με αυτά που είπε ο Υπουργός. Όσον αφορά την παροχή ρευστότητας, όπως έχω ξαναπεί, η αγορά έχει τη δική της δυναμική. Αυτή τη φορά τα πράγματα βελτιώθηκαν μεν, αλλά σε μικρότερο βαθμό από την προηγούμενη φορά. Όπως καταλαβαίνετε, οι ρυθμοί αυτοί δεν συνδέονται θετικά με οποιαδήποτε αύξηση αβεβαιότητας μπορεί να υπάρχει.
Το καλό βέβαια είναι ότι στην περίπτωση του νόμου για τους πλειστηριασμούς, φαίνεται πως δουλεύει. Σας είπε ο Υπουργός έναν αριθμό. Όπως γνωρίζετε και όπως προβλέπει ο νόμος, μπορούν να προσέλθουν οι δανειολήπτες οι οποίοι έχουν πρόβλημα και δυο μήνες μετά την έκδοση της διαταγής πληρωμής τις οποίες θα στείλουν οι τράπεζες.
Συνεπώς νομίζουμε ότι θα μαζευτούν αρκετοί για να κάνουν χρήση αυτού του ευεργετικού νόμου.