ΠΣΕ: Εξωστρέφεια με αναπτυξιακό πλάνο και έξυπνες δράσεις

Ως αφετηρία οριστικού μετασχηματισμού του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας χαρακτήρισε το 2014 η διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, που έλαβε χώρα την Τετάρτη 21 Μαΐου στα γραφεία του Συνδέσμου. Παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Δράσεων της Κεντρικής Εξαγωγικής Οργάνωσης της χώρας, αλλά και τα Συμπεράσματα του πρόσφατου Διεθνούς Συνεδρίου του ΠΣΕ, η Πρόεδρος του Συνδέσμου, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη αναφέρθηκε στους τέσσερις βασικούς άξονες ανάκτησης θετικών ρυθμών στις εξαγωγές: τη Ρευστότητα των επιχειρήσεων, την Ανταγωνιστικότητα σε όρους κόστους και επιβαρύνσεων, τη Μεταφορά τεχνογνωσίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την Προβολή της ποιότητας, της καινοτομίας και της ασφάλειας των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές.

 

 

Συγκεκριμένα, η κυρία Σακελλαρίδη χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΣΕ «τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Κυρίου Αντώνη Σαμαρά για τη δρομολόγηση αναπτυξιακού πλάνου της χώρας, με επίκεντρο την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Παράλληλα, τόνισε «τη μεγάλη σημασία της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάπτυξης με την υποστήριξη και τη συμμετοχή της KfW, που επισημοποίησαν οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομικών, κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Στουρνάρας, καθώς χαράζει νέους δρόμους ενίσχυσης ρευστότητας και πρόσβασης σε νέες και ανταγωνιστικές γραμμές χρηματοδότησης ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας».

 

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «αυτές αποτελούν μερικές μόνο από τις εισηγήσεις του ΠΣΕ ως πάγιων αιτημάτων του εξαγωγικού κόσμου της χώρας, που εισακούστηκαν από την Επίσημη Πολιτεία, προκειμένου να ανακάμψουν οι εξαγωγές και να μεταβούμε οριστικά στην Εξωστρέφεια Προοπτικής, δηλαδή τη συστηματική προσέγγιση των ξένων αγορών, με βάση τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας».

 

Στο ίδιο πλαίσιο, η Πρόεδρος της Κεντρικής Εξαγωγικής Οργάνωσης της χώρας, ανέφερε ότι: «το 2013 έκλεισε με οριακή υποχώρηση των εξαγωγών «στα όρια του στατιστικού λάθους, του -0,2%», όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου του ΠΣΕ. Ωστόσο, συνδυαστικά, αγαθά και υπηρεσίες, σήμαναν πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Πλέον η εξωστρέφεια της οικονομίας αντιστοιχεί στο 30% σχεδόν του ΑΕΠ της χώρας, με ανοδικές μάλιστα τάσεις.

 

Από τα επίπεδα των 27,3 δις ευρώ ξεκινάει μία νέα προσπάθεια για ακόμα καλύτερες επιδόσεις, παρά τις αντιξοότητες, τα προβλήματα και την κόπωση που φέρνει η 6ετής πλέον ύφεση. Διεθνείς Οργανισμοί τοποθετούν για το 2014 την αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών στα επίπεδα του 4,6-6,6%».

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ, το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών προβλέπει αύξηση των εξαγωγών προϊόντων στα επίπεδα του 2-3%, παρ’ όλου που σε επίπεδο α’ τριμήνου 2014 καταγράφεται μείωση των εξαγωγών της τάξης του 3% (ή 4,8% αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή. «Η ανοδική όμως αντίδραση ορισμένων κλάδων (όπως τα χημικά, τα διάφορα βιομηχανικά και τα εμπιστευτικά προϊόντα) μας προσθέτει αισιοδοξία για τη συνέχεια», συμπλήρωσε η κυρία Σακελλαρίδη.

 

Βάσεις ανάκαμψης

 

Αναφερόμενη στην πολυεπίπεδη δραστηριότητα του ΠΣΕ καθ’ όλη την περασμένη περίοδο, η Πρόεδρος του Συνδέσμου αναφέρθηκε σε «μία σειρά από παρεμβάσεις που εδραίωσαν δράσεις και μεταρρυθμίσεις υπέρ της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στη χώρα». Συγκεκριμένα υπογράμμισε τις παρεμβάσεις του Συνδέσμου για θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων:

 

·         Έλλειψη ρευστότητας εξαγωγικών επιχειρήσεων

·         Ανάγκη εδραίωσης σταθερού και φιλοαναπτυξιακού φορολογικού πλαισίου

·         Άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, που συνεπάγονται σημαντικό κόστος, ως και 15% επί της τιμής των εξαγώγιμων προϊόντων

·         Μείωση ενεργειακού κόστος.

·         Εκπροσώπηση ιδιωτικού τομέα στο νέο φορέα Enterprise Greece.

·         Ενίσχυση της Οικονομικής Διπλωματίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ελληνικών επιχειρήσεων σε κρίσιμες αγορές-στόχους.

 

Μεταξύ των επιτευγμάτων, ανέφερε τα εξής:

 

Για την ενίσχυση της ρευστότητας,

 

«1. πετύχαμε την ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Ταμείου με την υποστήριξης της γερμανικής KfW, με αρχικά κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ, καθώς και την προώθηση τροποποιήσεων στο Πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων της ΕΙΒ, προκειμένου να αξιοποιηθεί περαιτέρω από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

 

2. εξασφαλίσαμε την ένταξη εκατοντάδων εξαγωγικών επιχειρήσεων στις επιδοτήσεις του Προγράμματος «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα: Β’ Κύκλος».

 

3. για τις εγγυήσεις εξαγωγών, εξασφαλίσαμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα, που αφορά τους Εγκεκριμένους Εξαγωγείς και συνεχίζουμε να πιέζουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Για θέματα φορολογίας και μείωσης κόστους-επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων

1. πετύχαμε την εξομάλυνση των επιστροφών εξαγωγικού ΦΠΑ, εντός 90 ημερών, με αποτέλεσμα να έχουν υποχωρήσει οι οφειλές του Δημοσίου προς τους Εξαγωγείς σε λιγότερο από το 50% των οφειλών του 2012.

 

2 ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, κύριος Αντώνης Σαμαράς, δεσμεύτηκε στο Συνέδριο του ΠΣΕ, αλλά και στην πρόσφατη παρουσίαση του αναπτυξιακού πλάνου της χώρας, τόσο για τη σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων, οσο και για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

 

 

Στο πεδίο της απλοποίησης των τελωνειακών διαδικασιών:

 

1.      μείωση των ορισμένων απαιτούμενων φυσικών εγγράφων και του ποσοστού των φυσικών ελέγχων.

2.      απλοποίηση διαδικασιών

3.      και διεύρυνση ωραρίου των Τελωνείων.

 

Για την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του ΠΣΕ, μέσα από:

 

1. Μαζική εκπροσώπηση της Επίσημης Πολιτείας στο Διεθνές Συνέδριο του ΠΣΕ τον περασμένο Μάρτιο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, όπως και με την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο Επίσημο Δείπνο του Συνεδρίου.

 

2. Την εκπροσώπηση του ΠΣΕ κατά την επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τόσο του Προέδρου της Γερμανίας, Κυρίου Γκάουκ, όσο και της Καγκελαρίου, Κυρίας Μέρκελ, όπου έγινε αποδεκτή η πρόταση του ΠΣΕ για την ίδρυση Αναπτυξιακού Ταμείου, με την υποστήριξη και συμμετοχή της KfW.

 

3. Συνεχείς επαφές με τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία, όπως με:

·         το Υπουργείο Ανάπτυξης, για το Single Window for Exports, το νέο φορέα Enterprise Greece και το Ελληνικό Σήμα,

·         το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την εδραίωση συνεργασίας σε επίπεδο ερευνών και προώθησης ελληνικών αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό, και

·         το Υπουργείο Εξωτερικών, σε θέματα που αφορούν Διμερείς Εμπορικές Σχέσεις της χώρας, την αντιμετώπιση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, το θεσμό των ΟΕΥ και πολλά άλλα.

 

4. Παρέμβαση στην Κομισιόν και τον Πρόεδρο κ. Ζοζέ Μπαρόζο για την αποτελεσματική αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου με τη Ρωσία, που θα είχε ιδιαιτέρως αρνητικές συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές και την οικονομία συνολικά.

 

 

 

 

 

 

Νέες Δράσεις

 

Για τη νέα περίοδο που ξεκινά την επαύριο της Γενικής Συνέλευσης, σχετικά με την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, η Διοίκηση του Συνδέσμου έθεσε ως βασικούς στόχους και προτεραιότητες, δράσεις που αφορούν:

 

  • Την ανάδειξη του ΠΣΕ, ως Κέντρου Επιχειρηματικής Υποστήριξης για όλες τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας, στο πλαίσιο των ανακατατάξεων γύρω από το θεσμό των Επιμελητηρίων. Απώτερος στόχος είναι η λειτουργία του ΠΣΕ και ως θερμοκοιτίδας εξαγωγικών start ups, καθώς και η προσέλκυση business angels, από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
  • Την επίσπευση ενισχύσεων μέσω του ΣAE 2014-2020, που παίρνει τη σκυτάλη από το ΕΣΠΑ, με επίκεντρο την εξωστρεφή επιχειρηματικότητας, καθώς και στοχευμένες δράσεις προώθησης-προβολής των αγροτικών προϊόντων από το Νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με συμμετοχή και συλλογικών φορέων όπως ο ΠΣΕ.
  • Την επέκταση των δράσεων Εκπαίδευσης-Κατάρτισης σε θέματα εξωστρέφειας και σε ανέργους, αλλά και πιο αποτελεσματική προσέγγιση στελεχών επιχειρήσεων και επιχειρηματιών σε ολόκληρη τη χώρα.
  • Την ενίσχυση του ερευνητικού έργου του ΠΣΕ.
  • Τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε θέματα εξωστρέφειας.

 

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, «ουσιαστικά στόχος για τη νέα περίοδο είναι να κινητοποιούμαστε διαρκώς προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων προς όφελος των μελών μας και συνολικά της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας».

 

Και συμπλήρωσε: «σήμερα ο ΠΣΕ παρακολουθεί στενά και παρεμβαίνει στις διαδικασίες υλοποίησης του ΣΑΕ 2014-2020, ώστε να εξασφαλίσει συνέχιση και περαιτέρω αύξηση των ενισχύσεων προς τις εξωστρεφείς δραστηριότητες, με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία και επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις της χώρας. Βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για δράσεις Προώθησης-Προβολής ελληνικών αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας σε χώρες της ΕΕ και Τρίτες Χώρες, ενώ παράλληλα, εξασφαλίζει τη δικτύωση Ελλήνων Εξαγωγέων με ξένους αγοραστές στον Περσικό Κόλπο και την Κίνα, μέσα από συνεργατικές και κοινές δράσεις με αρμόδιους φορείς. Στο πλαίσιο αυτό θα αναλάβουμε την επόμενη διοργάνωσης του Προγράμματος GO INTERNATIONAL, όπου σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις».

 

Σύμφωνα με τον Προγραμματισμό του Συνδέσμου στο αμέσως προσεχές διάστημα θα διοργανωθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις:

 

·         Α) Για τις νέες εξαγωγικές διαδικασίες και του Εγκεκριμένους Εξαγωγείς.

 

·         Β) Για τρόπους και προγράμματα χρηματοδότησης εξαγωγών

 

·         Γ) Για τρόπους μείωσης του κόστους παραγωγής και του λειτουργικού κόστους μίας εξαγωγικής επιχείρησης

 

·         Δ) Για τρόπους προσέλκυσης επενδύσεων και πολλά άλλα.

 

Κλείνοντας την ομιλία της, η Πρόεδρου του ΠΣΕ, αφού ευχαρίστησε τα μέλη και το προσωπικό του Συνδέσμου, αλλά και τους ανθρώπους των media που προβάλλουν το έργο και τις θέσεις του, τόνισε:

 

«Το 2013 μπορεί να μην πετύχαμε τελικά ένα νέο ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας. Μπορεί να μην είδαμε ακόμα το τέλος της κρίσης. Όταν όμως η χώρα επανέρχεται στις κεφαλαιαγορές, εμείς, οι Έλληνες Εξαγωγείς, που δε λείψαμε ούτε μία ημέρα από τις πραγματικές αγορές αυτού του κόσμου, πρέπει να παραμείνουμε στην εμπροσθοφυλακή των εξελίξεων. Με νέο πείσμα και νέα δυναμική να αντιμετωπίσουμε τις νέες συνθήκες και να εξασφαλίσουμε πλεόνασμα προοπτικής για τον κλάδο μας.

 

Ο Πρωθυπουργός, κύριος Αντώνης Σαμαράς, στο Συνέδριο του ΠΣΕ, έθεσε ως στόχο για τα επόμενα χρόνια η εξωστρέφεια να αντιστοιχεί στο 50% του ΑΕΠ της χώρας. Από το ίδιο βήμα, οι ειδικοί δήλωσαν εμφατικά ότι με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν άμεσα να αυξηθούν κατά 30%, με ότι αυτό συνεπάγεται για έσοδα στις επιχειρήσεις, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία.

 

Η φετινή χρονιά έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας νέας αφετηρίας. Συχνά στους αγώνες δρόμου, πολλά κρίνονται στην αφετηρία. Έτσι και στην αφετηρία που βρισκόμαστε σήμερα, πολλά θα κριθούν συνολικά και για τη μετέπειτα πορεία της χώρας.

 

Όμως, όπως έλεγε και ο Henry Ford: «αν όλοι κινούμαστε μαζί προς τα εμπρός, η επιτυχία αναλαμβάνει τα υπόλοιπα».